Yeni ÖTV düzenlemesi ile vergi kriterleri çeşitlendi. Bu durumun araç fiyatlarına zam getirmesi beklenirken, bazı modeller için indirim ihtimali de var.
Motorlu taşıtlardan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarını çeşitli kriterlere göre yeniden belirleme tasarısı meclisten geçti. Buna göre, artık ÖTV oranlarındaki kriter aracın motor hacmiyle sınırlı kalmayacak.
Yeni oranları belirleme işi ise bakanlar kuruluna devredildi. Düzenlemede vergi kriterlerini çeşitlendirmenin yanı sıra indirim getirebilecek bir seçenek de yer alıyor.
YENİ KRİTERLER NELER?
Yeni ÖTV kriterleri, aracın; fiyatı, motor hacmi, sınıfı, cinsi, üst yapısı, emisyon türü ile yolcu ve yük haddinden oluşuyor. Bunların arasında bulunan emisyon türü ise, araca indirim uygulama sebebi olarak belirlendi.
VERGİ AVANTAJLI EMİSYON TÜRÜ HANGİSİ?
Yeni düzenlemede, Euro normlarına sahip katalitik konvertör sistemi kullanılan taşıtlarda, bakanlar kuruluna ÖTV'yi yarıya kadar indirme veya izin verilen orana kadar çıkarma yetkisi verildi.
Burada bahsedilen katalitik konvertörü aracın emisyon türü ile ilgili bir durum. Egzozdan yayılan gazların belli oranlar aralığında olması gerekiyor. Görüldüğü üzere yeni düzenleme bu oranları Avrupa normlarına bağladı. Avrupa normları günden güne yenileniyor. Euro 1 ile başlayan emisyon tanımlama süreci günümüzde Euro 6'ya kadar ulaştı. Yani alacağınız araçta emisyon türünün Euro 6 olmasına dikkat ederseniz, ÖTV'de yarı yarıya indirim uygulanabilir.
Otomobilde en çok tercih edilen özellikler - TUİK istatistiği
İKİ KRİTİK NOKTA
Öte yandan sektör temsilcileri yeni düzenlemeye temkinli yaklaşıyor. Kimisi araç fiyatlarına zam gelebileceğini belirtirken, kimisi de mevcut siparişler için kaygılı.
'Fiyatlar 15 - 20 bin artar'
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, ÖTV düzenlemesinin sıfır araç satan bayilere hareketlilik getirdiğini dile getirirken ''İster istemez sıfır araç fiyatlarında 15-20 bin TL civarında bir artış söz konusu olacaktır." dedi.
'Tüketici de üretici de mağdur olur'
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ise, 2017 Nisan'a kadar siparişler olduğunu, bunun için yeni ÖTV sistemine bir geçiş süresi verilmesi gerektiğini söyledi. Erce, şöyle konuştu:
''Tüketiciler de bugünkü ÖTV yapısına bakarak şimdiden sipariş veriyorlar. Siz bu zaman dilimi içerisinde hemen bu değişikliğe giderseniz, hem tüketicinin kafası karışacaktır ve mağduriyeti olma ihtimali artacaktır hem de ithalatçı ve üretim yapan firmaların da planlama süreçlerinin karışmasından dolayı yeni oluşacak vergi sistemini bilmeden verdikleri siparişlerden dolayı mağdur durumda kalmaları söz konusu olacaktır."