Yatırımcıyı YTM koruyacak

Sermaye Piyasası Kurulunca hazırlanan Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yatırımcıyı YTM koruyacak

Sermaye piyasası araçlarının tasfiyesi ve yatırımcıların alacaklarının kısmen teminine yönelik faaliyetleri yerine getirecek Yatırımcı Tazmin Merkezine (YTM) ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik , kamu tüzel kişiliğini haiz YTM'nin organizasyon ve yönetimine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

YTM, alınan tazmin ve tedrici tasfiye kararlarına ilişkin gerekli işlemleri yürütmek, kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen 7. yılın sonuna kadar teslim edilmediği için merkeze intikal eden sermaye piyasası araçlarının merkez hesabına geçmesine ve bunların satışına ilişkin işlemleri gerçekleştirmek, tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının kısmen ödenmesini teminen kurulan fonun idaresini üstlenmek, merkez gelirlerinin takip ve tahsili için gerekli işlemleri yapmak gibi görevleri yerine getirecek.

İstanbul merkezli YTM, faaliyetlerini yerine getirebilmek için işçi statüsünde personel istihdam edebilecek.

YTM’nin karar organı olan yönetim kurulu, kurul başkanı, yönetim kurulu başkanı, kurul ikinci başkanı ise yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapacak. Yönetim kurulu, başkan dahil en az 5 üyenin hazır bulunması ile toplanacak ve kararlar en az 4 üyenin aynı yöndeki oyuyla alacak. Yönetim kurulu, YTM işlerinin mevzuatta belirtilen şekilde yerine getirilmesi için gerekli tüm kararları verebilecek.

Merkez bünyesinde varlık yönetim komitesi görev yapacak. Komite, yönetim kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde, güncel ekonomik konjonktüre göre YTM malvarlığının değerlendirilmesine karar vermek ve aldığı kararları finansman ve muhasebe birimine bildirme, yönetim kuruluna aylık dönemler itibarıyla YTM’nin malvarlığı hakkında rapor sunma ve başkan tarafından YTM malvarlığının değerlendirilmesi ile ilgili olarak verilen diğer görevleri yerine getirecek.

Merkezde, finansman ve muhasebe birimi, tazmin ve tasfiye birimi, hukuk birimi, destek hizmetleri birimi  gibi hizmet birimleri oluşturulacak.

YTM’nin gelirleri, yatırım kuruluşlarının yatıracağı giriş aidatları, yıllık aidatlar ve ek aidatlar, idari para cezalarının yüzde 50’si, malvarlığı getirisi, YTM’ye intikal eden sermaye piyasası araçlarının satışından elde edilen gelirler, zaman aşımına uğraması üzerine YTM’ye aktarılan her türlü emanet ve alacaklardan oluşacak.

Bütün yatırım kuruluşları zorunlu olarak YTM’ye katılacak.