"Yatırım yapılabilecek üç ülkeden biri Türkiye"

J.P.Morgan "Yükselen Piyasalar Stratejisi" başlıklı raporunda "Özellikle büyük yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülke var. Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan" saptaması yaptı.

J.P.Morgan, yükselen piyasalara ilişkin ikinci çeyrek raporunda "Özellikle büyük yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülke var. Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan" saptamasında bulundu.

J.P.Morgan "Yükselen Piyasalar Stratejisi" raporunda yükselen piyasaların haziran ayı sonunda, önce ABD Merkez Bankası’nın aylık varlık alımlarını azaltacağı, ikinci olarak da Çin kanun yapıcıların banka dışı kredi segmenti üzerine daha sıkı gidileceği açıklamasından etkilendiğini bildirdi.

Raporda Türkiye’ye ilişkin şu değerlendirmeler yer aldı:
"-İç talepte güçlü artış ve yüksek faiz gibi iki faktörden arındırarak bazı cari işlem fazlalarının düşük düzeye hareket ettiğini, bazı cari işlem açıklarının yükseldiğini görmeye başlıyoruz. Özellikle büyük yatırım yapılabilir yükselen piyasalarda öne çıkan üç ülke var. Güney Afrika, Türkiye ve Hindistan. Her bir ülkede cari işlem açıkları GSYH’nın yaklaşık yüzde 5’ine, yükselen piyasalar için bile, dış finansman gereksinimine ilişkin endişelerin olduğu bir düzeye gidiyor.

-Yükselen Piyasalar para birimlerinin FED sönümüne kırılganlıklarının değerlendirilmesi:
... Bazı ülkelerin cari işlem açığı yelpazesinin yukarı bölümünde bulunması iyi haber. Özellikle kimi Asya ülkeleri yelpazenin bu bölümünün en yukarısında. Tayvan aslında net finansman fazlası veriyor. Yelpazenin diğer ucunda bir avuç ülke genellikle de Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde (ve özellikle Türkiye) akışlar perspektifinden, net fonlama ihtiyaçları karşısında rezervlerinin görece düşük düzeyi karşısında daha kırılgan görünüyor. Sonuç olarak para birimleri üzerinde ek baskı görebilirler.
...Bir diğer önemli nokta dış fonlamada yavaşlamaya karşı görece kırılgan bazı para birimlerine baktığımızda, akış riski ölçüsünde bir değerlenme riskleri görünmüyor. Hint rupesi şu anda ayırt edilebilir şekilde ucuz; ikinci çeyrek başlarında sert darbe yiyen Güney Afrika randı, nötrün ucuz tarafında; ve portföy akışlarında yavaşlamaya karşı kırılgan görünen Türkiye, piyasa değeri civarında alım satım yapıyor. Aslında yükselen piyasalarda hem değerleme hem de akış riskinin bir kombinasyonunun yeraldığı örnekler bulmakta zorlanıyoruz.

-Yükselen Piyasalarda iç kredi döngüleri-gelişti ancak kader iflas değil:
...Varlık sınıfı genelinde özel kredilerin büyümesi analiz edildiğinde; kredi büyümesi oldukça kuvvetli oldu ve son üç yılda her yıl yüzde 20 arttığı birkaç ülke var (Türkiye, Brezilya, Endonezya)...

Kredi büyümesinin nominal GSYH’lerin üzerinde olduğu birçok Yükselen Piyasa ülkesi var, fakat genel olarak özel kredilerde artışların nominal GSYH’nın yüzde 20’sini aştığı bir ülke yok. Bir ölçüde soğumayı görmekten memnuniyet duyacağımız, kredi büyümesinin yeterli ölçüde hızlı gerçekleştiği bir çift ülke söz konusu. Brezilya ve Türkiye bu açıdan öne çıkan ülkeler. ASEAN bölgesindeki Endonezya ve Latin Amerika’daki Kolombiya da görece hızlı kredi büyümesi deneyimi yaşadı ve büyüklük GSYH’larının yüzde 10’una ulaştı. Ancak, yükselen piyasalarda yaşanan hızlı kredi büyümesi kadar bir dizi kredi iflasının da hızla gerçekleşecek gibi görünmemesi iyi haber."