Bankaların kötü kredisini alan varlık yönetim şirketleri, alacaklar için tehdide başladı. Borçlunun akrabasını arayıp "Akrabanız ödesin yoksa sizden alırız" diyor
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine gör bankaların, tahsil edemedikleri kredi alacaklarını devrettiği varlık yönetim şirketleri akraba avına çıktı. Bir yandan borçların üzerine büyük faiz oranları koyan diğer yandan eş, dost, akrabayı arayarak taciz eden şirketlere yönelik şikâyetlerde ciddi artış görüldü.
Borçlunun birinci derece yakınına ulaşamayan varlık şirketleri, bu kez uzaktan da olsa akrabalarını arıyor. Şirketler, borçluya ulaşmak için "Akrabanız borcunu ödesin yoksa sizden alırız" diye baskı yapıyor.
KURUMLARA ŞİKÂYET YAĞIYOR
Tüketici derneklerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) iletilen şikâyetlerde vatandaşlar, "Borcum yüzünden ailemi, akrabalarımızı arayıp, tehdit ediyorlar" diye isyan ediyor. Varlık yönetim şirketleri bankaların takipteki kredi portföyünü inceledikten sonra ihaleye giriyor.
İhaleyi kazanan şirket, kredi borçlarını devralıyor ve bunların tahsilâtı için çalışmaya başlıyor.
Bankaya borcu olanları arayarak ödeme seçeneklerini görüşmek istediklerini bildiriyor. Uzmanlar, varlık şirketlerinden telefon gelmesi durumunda, vatandaşların banka ile olan sözleşmenin bir örneğini istemeleri konusunda uyarıda bulunuyor.
3 MİLYARLIK ALACAK PEŞİNDELER
Türkiye'de BDDK lisansına sahip sekiz varlık yönetim şirketi bulunuyor. Geçen yıl bankaların yaklaşık 26 milyar lira tutarındaki tahsili gecikmiş alacaklarının yüzde 12'sine karşılık gelen 3 milyar liralık bölümü varlık yönetim şirketlerine devredilmişti. Ayrıca banka dışı finansal kuruluşlar da, 2.6 milyar lira tutarındaki alacaklarının 200 milyon liralık (yüzde 7) bölümünü bu şirketlere devretti. Varlık yönetim şirketlerinin takibe aldığı borçlu sayısının 500 bini geçtiği belirtiliyor.
bankalar takipteki kredilerini icraya verip 3 yıl tutsa yasal olmayan bileşik faiz uyguladıklarından ana borç 5 kat oluyor.
Bu borçları takipe aldıkları için %20 kurumlar vergisi ödemiyorlar o zaman ödemedikleri vergi sayesinde borçu bankalar tahsil etmiş oluyor. sonrada bu borçu bakın iyi anlayın %5 kırımla varlık şirketlerine satıyor. varlık şirketleride tuturabildiğine bizlerden tahsil etme yolunu seçiyorlar.
Bu bir yasal tefecilik, yasal faizcilik. Buna dur denmesi gerek. Yoksa bu varlık şirketleri çok can kan yakacak.
Bunlar acımasız her türlü hukuk dışı sözlerle seni tahrik ediyorlar. kanunen yasak olan borçlunun borçunu bir başkasından asla tahsil etme olanakları olmadığı halde sırf borçluyu rezil rüsva etmek için akrabalarını arayarak akrabalarını tehdit ediyorlar. Sslında kanunen borçludan başkasından borçu tahsil etme imkanları yok. Bu duruma düşenlere tavsiyem BDDK ya şikayet değil otomotikmen yapılan işlem kanunsuz ve yersiz olduğundan Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmaktır.
Bu ülkede kanun nizam var. Öyle muz Cumhuriyetinde yaşamıyoruz.. vatandaşımız hakkını aramalı.. hak aranmazsa bunlar azgınlaşıyorlar buna dur diyecek tek güç yaptıkları kanunsuzlukları yargı güçlerine şikayet etmektir. saygılarla
biz varlik diye bir yerden para borc morc almadik.bu resmen mafyalik,tefeciliktir.biz nereye borcluysak orasi ile muhattabiz.
varlik diye arayip rahatsiz edenleri savciliga şikayet edin.bune yahu.
eğer şahıs olarak birisine senet,çek borcunuz olsun ve odeyemediginiz zaman o çeki yada senedi çek senet mafyasina vermek nasil suçsa bu da suç olmalidir.
BARIŞ isimli arkadaş, olayı gayet güzel özetlemiş..
Okumanızı tavsiye ederim.. ( ALTTAKİ LİNK )
http://www.ekonobil.com/vatandas/bankaya-degil-artik-sirkete-borclusunuz/comment-page-1#comment-2401
kardeşlerim siz siz olun kredi ye ve kredi kartına bulaşmayın aç kalın dilenin bu işe bulaşmayın faizcilere helal paranızı kısmet etmeyin ben düştüm sizin düşmenizi istemiyorum. selamlar