Türkiye'nin kapısında 150 fon

Şirket çöpçatanı Kerim Kotan’a göre yabancı yatırımcıların Türkiye’ye iştahı artarak sürüyor. Fonların Türkiye’nin 10-20 yıl sonrasına baktığını belirten Kotan, “Şu anda bile 150 fon yatırım arayışında" dedi.

150 fon turkiye'nin kapisindaSon 13 yılda 12 milyar doların üzerine yabancı sermaye girişine aracılık eden Pragma Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü Nafiz Kerim Kotan, bu yıl dünya genelinde şirket evlilikleri ve satın almalarında patlama yaşanacağını öngörüyor. Akşam'dan Ayfer Arslan'ın haberine göre, ABD’de CEO’ların artık krizin bittiğine inandığını ve  büyümek için yeni pazarlara açılmanın peşinde olduğunu dile getiren Kotan, Türkiye’nin de 80 milyonluk nüfusuyla yatırımcıların ilgisini çektiğini dile getirdi. Yaklaşık 150 fonun da Türkiye ile yakından ilgilendiğini belirten Kotan, Kanada, Singapur ve Çin’den çok sayıda kamu ve emeklilik fonunun yatırım için arayışlarda olduğunu söyledi.Kotan’a göre, yabancı Türkiye’nin 3 ay veya 6 ay sonrası ile ilgilenmiyor. Kotan, “Yabancı yatırımcı Türkiye’nin 10- 20 yıl sonrasına bakıyor.

TÜRKLER SATMIYOR -Şirket evlilikleri nasıl gidiyor?Pragma olarak 15 Aralık 2013-15 Ocak 2014 arası 700 milyon dolarlık 6 işlem gerçekleştirdik. 2 milyar dolarlık işlem hacmi ve 10 işlem ile kapatmayı düşünüyoruz. Sektör genelinde ise işlem adeti ve hacminde yarı yarıya düşüş var. Burada önemli olan nokta şu; bu gerileme kesinlikle talep kaynaklı bir gerileme değil. Problem Türk şirketlerinin patronlarından kaynaklanıyor. Şirketlerinin ucuza gitmesinden endişe ediyor.

SİYASETE BAKMIYORLAR -Yükselen siyasi tansiyon yabancı yatırımcıyı tedirgin ediyor mu?Gezi olaylarının patladığı günler, Kemal Kükrer şirketi ile ortaklık için Ajinomoto’nun yöneticileri İstanbul’daydı ve hiçbir tedirginlik, işi erteleme eğilimi göstermedi. Türkiye 800 milyar dolarlık bir ekonomi oldu. 80 milyon nüfus.Yarısı 35 yaşın altında. Kişi başı 10 bin dolar gelire gelmişiz. Senede yüzde 4-5 büyüyen bir ekonomi. Ve tüketime yeni başlıyor. Türkiye’deki volatilite terazinin bir tarafında öbür tarafında Türkiye ekonomisinin, Türk halkının demografik ve tüketim avantajlarını koyduğunuzda çok daha ağır basıyor. Bu sektörlere ilgi çok büyük - Hangi sektörlere ilgi var?Hızlı zenginleşen orta kesim var. Perakendenin her türlüsü özellikle özel sermaye fonlarının ilgisini çekiyor. Özel sermaye fonları bugün bir şirkete ortak olurken 10 lira koyuyor. 4-5 sene sonra çıkarken de 20-30 lira alıp çıkmak istiyor. Bu büyümeyi yakalamak için de zaten büyüyen veya içeriye biraz para koyunca hızlı büyüyebilecek işlere odaklanmak istiyor.Bu da Türkiye’de baktığınız zaman ağırlıklı olarak perakende sektörü. Ayrıca sağlık, lojistik ve finansal hizmetler tarafında da ilgi var.

Yakından izliyorlar

- Gelecek yeni fonlar var mı?Şu anda bizim tanıdığımız toplam 140-150 tane fon var. Bunların 50 tanesi Türkiye’de ya yatırım yapmış ya ofis açmış. Bir de Türkiye’yi yurtdışından kapsamaya alan ve yatırım yapmış ama burada ofisi olmayan TPG, BC Partners, Cinven, CVCI,KKR, Riverside gibi fonlar var. Bir de heyecanlı yatırım yapmasını beklediğimiz ama henüz yat yapmamış WP, Apax, CVC gibi fonlar var.

Kasada 10 milyarları var
- Stratejik yatırımlar tarafında talep nasıl? 2014 dünyada şirket birleşme ve satın almalarının patlama yaptığı bir yıl olacak. En son rekor 2007'de kırılmıştı. Bu yıl bugüne kadar 1.2 trilyon dolarlık işlem oldu. Bunun arkasındaki en önemli sebepler de ABD ve Avrupa’dan artık bilançolarda on milyarlarca dolar nakit var. ABD’deki CEO’lar artık krizin bittiğine inandı. Yeni pazarlara açılmanın peşinde.