Türkiye'nin gururu İzmit Körfez Köprüsü'nde son durum

İstanbul-İzmir arasındaki yolculuk süresini 3,5 saate indirecek olan 433 kilometre uzunluğundaki İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü, 1.1 milyar dolar'lık yatırımla yapılıyor ve projenin şu ana kadar % 57’lik bölümü tamamlandı.

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm sürüyor. Köprünün kara üzerindeki tabliyelerinin yerleştirilmesinden sonra geçtiğimiz Ocak ayında deniz üzerinden geçen tabliyelerin yerleştirilmesine başlandı.

Şu ana kadar 5’i köprünün ortasında 3’ü de deniz üzerindeki ayaklarında olmak üzere 11 tabliye yerleştirilerek kaynak işleri tamamlandı.

2 tabya için çalışmalar sürüyor

Her biri ortalama 300 ton olan tabliyelerin yerlerine yerleştirilmesiyle deniz üzerinde 275 metrelik bir yol tamamlanmış oldu. Öte yandan deniz yoluyla şantiyeye getirilen 2 tabliyenin ise köprünün Gebze tarafındaki yerlerine yerleştirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Çalışmaların hava şartları yüzünden sekteye uğramaması için hazırlanan dev kaynak çadırları da şantiyenin Gebze bölümünde hazır olarak bekletiliyor.

433 kilometrelik projenin yüzde 57'si tamam

Dev projenin tamamında % 57’lik fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesinin bazı bilgileri şöyle;

  • TOPLAM UZUNLUK: 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometre.
  • ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR.. BİTİRİLENLER:
    • Gebze-Gemlik kesiminin % 92'si tamamlandı,
    • Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise % 86'sı tamamlandı,
    • Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde % 83'ü tamamlandı,
  • Projede toplam 7 bin 908 personel görev aldı,
  • Projede toplam 1568 adet iş makinesinin çalışıyor.

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nden geçiş ücreti ne kadar olacak?

252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1550 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi.

Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.

Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek.

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla yapılıyor.

Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

Köprüden geçişin tavan fiyatı ise 35 dolar artı KDV olacak.