Türkiye'nin en uzun tünelinde 2100 metre yol alındı

Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak, Rize-Erzurum kara yolu güzergahındaki 2640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nde 2 bin 100 metrelik bölüm tamamlandı.

Türkiye'nin en uzun tünelinde 2100 metre yol alındıRize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayacak, zorlu kış aylarında geçit vermeyen Rize-Erzurum kara yolu güzergahındaki 2640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nde 2 bin 100 metrelik bölüm tamamlandı.

Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, beraberindekilerle birlikte Ovit Tüneli çalışmalarını yerinde inceledi. Çakır'a Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Turgay Çolak ile Ovit Tüneli kontrol Şefi Mehmet Ali Kefli çalışmalar hakkında brifing verildi.

Kefli, iki tüp şeklinde yapılan tünellerde, Rize ve Erzurum tarafından 370 gündür yürütülen çalışmalarda T1 tüpünde bin 100 ve T2 tüpünde bin 100 metre olmak üzere toplam 2 bin 100 metre ilerleme kaydettiklerini, çalışmalar dikkate alındığında tünelin planlandığı gibi 2015 yılı sonunda tamamlanacağını belirtti.

Çakır, değerlendirmenin ardından Bakırcı ve beraberindekilerle tünelde incelemelerde bulundu, çalışanlarla sohbet etti.

Çakır, incelemeleri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, vurulan her kazmanın heyecanlarını bir kat daha artırdığını belirtti.

Çalışmalar başlandığı günden itibaren ağır kış şartları nedeniyle 10 günlük ara verildiğini, ardından çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden Çakır, şunları söyledi:

"Projenin en önemli bölümü 14 bin 300 metre uzunluğundaki tünel. 2055 metre kakımdan başlayıp, Erzurum İspir tarafından 2300 metre rakımda çıkan çift gidiş, çift gelişten oluşan bir proje. İftihar edilecek bir proje. Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ve kısmen de Akdeniz Bölgesi'ne bağlayacak. Birçok ülkeyi de birbirine bağlayacak önemli bir lojistik aksın üzerinde."

Geçmişte bir köprü yapmanın telaşı içerisinde olunduğunu belirten Çakır, şöyle devam etti:

"Artık büyük kanalların açıldığını, tünellerin yapıldığını görüyoruz. Yeni boğazların oluşturulduğunu görüyoruz. Büyük hava limanları inşaatları görüyoruz. Kalıcı olan yerel sermayeyi ve gücü görüyoruz. Bütün bunlar ülkemizin büyüklüğünü ifade ediyor. Türkiye artık büyük projeleri kendisi üretebiliyor.

Ovit Dağı'nın her zaman olumsuz olaylarla gündeme geldiğini vurgulayan çakır, şunları söyledi:

"Her yıl 6-8 ay kapalı kalan Ovit geçidi artık tünel sayesinde 365 gün, 12 ay uluslararası ölçekte hizmet verecek. Tünel bittikten sonra bölgeyi geliştirmenin arayışı içinde olacağız. Organik tarımından, yayla turizmine, alternatif doğa turizmine, günübirlik hizmet verebilecek tesislere kavuşturmak istiyoruz. Organize sanayi bölgesi konusunda geldiğimiz son nokta ile Ovit bölgesini aynı zamanda bir sanayi, lojistik üsse dönüştürmeyi arzu ediyoruz."

"Bölgenin tamamının proje kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir"

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise Ovit Tüneli'nin sürekli konuşulan ancak bir türlü hayata geçirilmeyen bir proje olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"AK Parti iktidarı ile Ovit Tüneli hayata geçiyor. İnanıyorum ki müteahhit firma taahhüt ettiği süreden önce bitirecektir. Ovit Tüneli projesi başladığı gün için benim için artık bitmiştir. Artık ikinci önemli tünelin Erzurum bölgesindeki Hortik Geçidi Tüneli'nin yapılması gerekiyor. Ovit yapılıp Hortik y bu iş yarım kalır, fazla işlevsel olmaz. Bu bir Rize tüneli değildir. Karadeniz'i Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan bir projedir. Sevgi yolu, barış yolu ve kardeşlik yoludur. Bölgenin tamamının proje kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir."