Garrelt Duin, Ortadoğu’da yaşanan sorunların Türkiye’yi etkilemeyeceğini ve Türkiye’nin yatırım için halen cazip bir ülke olduğunu kaydetti.
Dünya'nın haberine göre Kuzey Ren-Vestfalya’nın Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkarlar Bakanı Garrelt Duin Ortadoğu’daki gerilim ve karışıklığın Türkiye’ye olan yabancı ilgisini etkilemeyeceğine dikkat çekerek, "Son zamanlarda Türkiye’de gerçekleştirilen reformlar ve alınan kararlar var. Türkiye gün geçtikçe daha cazip bir yatırım ülkesi haline gelmeye başladı. Buna dayanarak Almanya’da birçok kişi Türkiye’de ne gibi yatırım imkanları var bunları araştırmaya başladılar" dedi.
Türkiye ile Kuzey Ren Vestfalya arasındaki 7.8 milyar euroyu bulan yıllık ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını ve çok düşük bir rakamda kaldığını dile getiren Duin, "Dış ticaret hacminde doldurulması gereken büyük bir boşluk, gidilmesi gereken oldukça uzun bir yol olduğunu düşünüyorum. 7.8 milyar euroluk hacmi yetersiz buluyorum. Kısa sürede 20 milyar euroyu aşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye ile birlikte yapılacak yatırımlara önem verdiklerini kaydeden Duin, otomotiv sektöründen örnek vererek, "Eyaletimizde otomotiv sektörüne baktığımız zaman tedarikçiler açısından gerçekten dünya çapında ün yapmış işletmeler bulunmakta. Türkiye’de de otomotiv sektöründe de tedarikçilerinin başarılı olduğunu biliyoruz. Birlikte know-how’ı da kullanarak birçok pazarda yatırım yapabilirler." dedi.
- Kuzey Ren Vestfalya’da yoğun bir Türk nüfusun yaşadığını biliyoruz. Yeni neslin işçi kimliğinden sıyrılıp girişimci olmaya başladığını da görüyoruz. Bu fotoğraf Türklere ve Türkiye’ye olan bakış değiştirdi mi?
Tespitleriniz doğru. Bakışın değiştiği de. Her şeyden önce iki ülkede birbirini çok iyi tanıyor. Özellikle Kuzey Ren Vestfalya’da yaşayan Türkler var. Öbür tarafta Türkiye’ye gelerek Türkiye’de iş yapmış Alman vatandaşlar var. Dolayısıyla karşılıklı olarak birbirini iyi tanıma söz konusu. Geçmişteki yıllara bakarsak eskiden sadece Almanya’ya çalışmaya ve yaşamaya geliyorlardı Türk vatandaşlar. Fakat artık burada sonraki nesiller yatırım yapmaya da başladı. Tam tersinden baktığımızda ise Türkiye’ye gelen Almanlar sadece turizm amaçlı geliyorlardı artık bir değişimin söz konusu olduğunu gördük. Almanların da Türkiye’ye oturmak ve yatırım yapmak için geldiklerini çok net bir şekilde görebiliyoruz. Son zamanlarda Türkiye’de gerçekleştirilen reformlar ve alınan kararlar var. Türkiye gün geçtikçe daha cazip bir yatırım ülkesi haline gelmeye başladı. Buna dayanarak Almanya’da bir çok kişi Türkiye’de ne gibi yatırım imkanları var bunları araştırmaya başladılar.
- Ortadoğu’daki karışıklığa rağmen Türkiye cazibesini koruyor mu? Bu karışıklık yatırımcıların Türkiye’ye olan bakışını değiştirir mi?
Son haftalardaki gelişmelere bakarsak ve eğer bu şekilde kalırsa ve son haftalardaki durumlar da göz önünde bulundurulursa karışıklık sadece siyasi niteliklidir. Herhangi bir yatırımı etkileyecek, yatırımcının üzerinde olumsuz etki bırakacak bir durum söz konusu olmaz. Aslında şöyle de değerlendirebiliriz bugünkü görüşmelerde de konuşulan; Suriye’deki gelişmeler hangi boyuta gelebilir, bir güç giderse diğer güç gelir mi? Türkiye’den güç toplamak için buraya gelen sınırdan geçen bir takım güçler olur mu? Tabi ki bunu soran sorgulayanlar vardı ancak öbür taraftan Kuzey Ren Vestfalya’dan gelen merkezi orda olan bir girişimcinin bunu sorgulayacağını sanmıyorum. Eğer burada ticaret serbestisi varsa ve bölgede herhangi bir yatırım yaptıysa onu pek etkilemeyecektir.
- Dünya ülkelerinin yatırım çekmek için birbiriyle yarıştığı bir süreç yaşıyoruz. Çin’inden Belçika’sına, zengin Lüksemburg’undan Brezilya’sına kadar herkes yatırımcı peşinde koşturuyor. Kuzey Ren-Vestfalya o ülkelerden fazla/farklı olarak hangi avantajları sunuyor?
Tabi ki rekabet var. Ama biz kolayca rekabet edebiliriz. Rekabetin karşısına çıkabiliriz. Çok güçlü olduğumuzu söyleyebilirim. Başkaları da bir takım önerilerde bulunabilirler ancak biz Kuzey Ren Vestfalya eyaleti olarak çok iyi olduğumuzu ve yer olarak da çok iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Lüksemburg ve Belçika’ya gittiğiniz zaman belki daha az vergi vereceksiniz fakat öbür tarafta karşınızda gerçekten daha kalifiye elemanlar bulabilecek misiniz? Alt yapısı çok kuvvetli inşaatlarımız var onun dışında mutlaka söylemem gereken husus araştırma merkezleri ve üniversiteler konusunda biz çok daha farklı çok daha iyi konumdayız. Bunun dışında diğer unsurlara da bakmak gerekir her şeyden önce girişimciler ve işletmeler arasında çok büyük bir ağ var, tedarikçisi var, üreticisi var, ticareti ile uğraşan var, ek hizmetler verenler var işte bütün bunları Benelüx bölgesinde bulmanızı beklemiyorum.
- 600 binin üzerinde üniversite öğrencisi olduğunu biliyorum. Teknolojik ve mesleki eğitim alan bu öğrencilere de güveniyorsunuz galiba?
Tam rakamları vereyim. 634 bin yüksek okul ve üniversite öğrencisi var. Bunun 66 bin 400’ü yabancı öğrenci (yurtdışından gelen) Üst düzey eğitim alıyorlar ve geleceği tasarlıyorlar. Tabi ki bu yatırımcıya maliyet avantajı sağlıyor.