Türk şirketleri Afrika'ya karşı ilgi duyup kıtayı büyüme planlarının bir parçası olarak görüyor.
Doğu Avrupa'daki bin 400'ün üzerinde şirket yöneticisi ile yapılan araştırmada, şirket sahiplerinin çoğunun komşu ya da yakınlardaki ülkelerde genişleme arayışlarında olduğu belirlendi.Ancak bu durum Türk işadamları için farklılık gösteriyor. Türk işadamlarının dörtte birinden fazlasının Avrupa'dan önce Afrika'da genişleme arayışlarında olduğu ortaya çıktı.
Avrupa iş dünyası genel olarak bulundukları ülkeye yakın olan yerlerde büyümeyi hedeflerken, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Romanya ve Rusya'dan araştırmaya katılan işadamlarının yüzde 40'ı "bir başka Avrupa ülkesinde" büyümek istediklerini söyledi. Aynı şekilde Ortadoğu'dan ankete katılan işadamları en çok diğer Ortadoğu ülkeleriyle ilgilendiklerini belirtirken, BAE, Ürdün ve Bahreyn'den ankete katılanların sadece yüzde 20'si "diğer bir Ortadoğu ülkesini" tercih ettiğini söyledi.
Yüzde 26 ile Afrika'yı en çok tercih eden tek ülke Türkiye oldu. Türk işadamları için ikinci tercih yüzde 18 ile "diğer Avrupa ülkeleri" oldu. Bu sonuçlar Türkiye'nin Afrika'da büyüme eğiliminin bir yansıması oldu.
Financial Times gazetesine göre, Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı 2003 yılında 2 milyar dolardı ve bu rakam geçtiğimiz yıl 13 milyar dolara çıktı. Gazete bunun diplomatik atak eşliğinde ya da sayesinde gerçekleştiğini yazdı. Türkiye 2009 yılında Afrika kıtasının dört bir yanında 12 büyükelçilik açtı; bu sayı günümüzde 35'e çıkmış bulunuyor.
Uluslararası büyüme peşinde olan sektörlerin başında imalatçılar ve tüketim maddeleri geldi. Dışarda yatırımı hedefleyen Türk şirketlerinin yarıya yakını (yüzde 44) imalatçılar oldu.Citi araştırması Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Ürdün, Polonya, Romanya, Rusya,Türkiye ve BAE'den yıllık gelirleri 44 milyon doların üzerinde olan şirketlerle yapıldı.