Wall Street Journal gazetesi Türkiye ekonomisindeki olumsuzlukları ele alan bir makale yayınladı.
ABD'li Wall Street Journal gazetesi Türkiye ekonomisini yazdı. Joe Parkinson ve Emre Peker'in kaleme aldığı "Bir zamanların altın ekonomisi Türkiye her cepheden darbe alıyor" başlıklı makalede Türkiye ekonomisinde son aylarda yaşanan olumsuz gelişmeler ele alındı.
Mayıs ortasında Borsa İstanbul'un rekor seviyesine ulaştığına ancak bugün o değerden yüzde 30 üzerinde değer kaybı yaşandığına dikkat çekilen makalede Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı protestoları sırasında yabancı sermayeye yönelik yorumlardan yatırımcıların korktuğu da yazıldı.
"TÜRK LİRASI EN ÇOK DEĞER KAYBEDENLERDEN BİRİ"
Doların bu süreçte TL karşısında yüzde 17 değer kazanmasıyla Türk lirasının Brezilya, Endonezya ve Hindistan ile en çok değer kaybeden para birimi olduğuna dikkat çekilirken Suriye'ye müdahale yakınken Merkez Bankası'nın faiz silahını kullanmayacağını açıklamasına da dikkat çekildi.
Reel ekonomide de işlerin iyi gitmediğini belirten makalede Altınyıldız'ın satışlarının ilk çeyrekte yüzde 23 düştüğü ve Tofaş'ın da satış hedeflerini yakalayamayabileceğini açıklaması da yer aldı. Makalede aynı zamanda Abu Dhabi National Energy'nin 12 milyar dolarlık kömür santralini ertelediği de yazıldı.
"REZERVLER DİĞER ÜLKELERE GÖRE DÜŞÜK"
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 2012'de yumuşak iniş politikasıyla Banker dergisi tarafından yılın Merkez Bankası Başkanı seçildiğini hatırlatan makalede, Başçı'nın kısa vadeli borçlar için döviz rezervlerini işaret ettiği hatırladı. Ancak Güney Afrika, Endonezya, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelere nazaran rezervlerin düşük olduğu belirtilirken Erdem Başçı'nın Ağustosta yüzde 8,2 çıkan yıllık enflasyona karşılık faiz koridorunun yüzde 7,75 olan üst bandında oynama yapmayacağı da hatırlatıldı.
Ak Parti dönemindde yıllık nominal milli gelirin yüzde 5 arttığına ve kişi başına gelirin 10 bin dolara yükseldiğine dikkat çeken makale AK Parti hükümetinin ilk kez 2011'de cari açığın rekor kırmasıyla ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığı yazıldı. 2011'de aşırı şekilde artan tüketici harcamaları dolayısıyla TL'nin yüzde 20 değer kaybettiği, enflasyonun o dönemde çift haneli seviyeye çıktığı belirtilirken 2011'de büyüme yavaşlaması yaşanıldığına dikkat çekildi.