Sınırdaki devriye görevleri süresince havada yakıt ikmali gerçekleştiren, her türlü haksız ihlallere anında karşılık veren pilotlar, F-16'larıyla uzun süreli görevleri süresince alçak basınç, zaman zaman yüksek "G kuvveti" ve diğer çevresel şartlarda fedakarca görev yapıyor.
Anadolu Ajansı ekibi, angajman kurallarını uygulayan, Suriye sınırının Gaziantep-Hatay bölgesinde "hava muharebe görevi" (CAP) yapan ve Karadeniz'de Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarını takip eden "Savaşan Şahinler Üssü"nü ve pilotların çalışmalarını görüntüledi.
Merzifon'daki 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına bağlı 151'inci "Tunç" ve 152'nci "Akıncılar" jet filo komutanlıkları görev yapıyor. F-16'ların bulunduğu filolar hava muharebe görevi ve Karadeniz'de son dönemde Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarının izlenmesi için havalanıyor.
Göreve çıkacak pilotlar uçuş öncesi toplantı yapıyor. Görevle ilgili detayları, hava şartlarını ve oluşabilecek acil durumları değerlendiren pilotlar, buradan teçhizatlarının bulunduğu odaya geçiyor. Uçuş teçhizatını giyen pilotlar kasklarını alıyor. Odanın duvarındaki büyük önder Atatürk'ün "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" sözü dikkat çekiyor. Pilotlar daha sonra uçuşla ilgili dijital verileri aldıktan sonra görevlilerin "iyi uçuşlar" sözlerinin ardından araçlara binerek uçaklarının başına gidiyor.
Acil durumlarda ve nöbet zamanı bu süreç çok daha hızlı işliyor. Pistin yakınındaki binada hazır bekleyen pilotlar hemen uçaklarının yanına gidiyor. Pilotların hazırlanması ve uçağın havalanmasının, bu konudaki NATO standartlarının yarısı kadar zamanda tamamlandığı bildirildi.
Uçağın yanına giden pilotları teknisyenler karşılıyor. Son kontrolün ardından pilotlar uçaklarına biniyor ve kalkış için pist başına geçiyor. Görevin sonunda ise pilotlar uçuşu ve görevlerini değerlendirdikleri toplantı yapıyor. Görevlerinin dışında eğitim ve spora da önem veren pilotlar, tatbikatlara katılıyor. Pilotların yemekleri ise filolarındaki aşçılarca özel olarak hazırlanıyor.
- Önlemeden müdahaleye kadar reaksiyon
151'inci Filo Jet Komutanlığında görevli Pilot Üsteğmen Samet Koçak, Suriye sınırlarındaki görevlerine ilişkin, "151'inci Jet Filo Komutanlığı olarak Suriye sınır bölgesindeki görevimizin amacı, bu konuda görevlendirilen diğer filo komutanlıklarında olduğu gibi, üst komutanlıklarımızdan gelen direktifler ve milli angajman kuralları çerçevesinde ülkemizin sınır güvenliğiyle milli hak ve menfaatlerimizi korumak, milletimizin emniyetini muhafaza etmek ve her türlü haksız ihlallere karşı anında reaksiyon göstermektir" diye konuştu.
Bu reaksiyonun önlemeden müdahaleye kadar birçok yöntemi kapsadığını vurgulayan Koçak, şunları kaydetti:
"Güvenlik için öncelikle önleyici tedbirler ve caydırıcılık esastır. Bu kapsamda iki F-16 uçağıyla ülkemizin güney bölgesinde hava muharebe görevi, hava devriyesi görevi icra edilmektedir. Bu görevimiz rutin görevlerimize nazaran çok daha uzun sürmektedir. Bu görevlerin icrasında pilotlar bölgede havada yakıt ikmali de yapabilmektedir. Görev süresince pilotlar uçaktaki sistemler ve görerek kontrolle yerde konuşlu radar sisteminden de istifade ederek sorumluluk sahalarında görevlerini yerine getirmektedir."
Üsteğmen Koçak, 151'inci Filo Komutanlığının Türkiye'nin tek F-16 SEAD filosu olduğunu belirterek, bu görevin yerde konuşlu düşman hava savunma sistemlerini tahrip ederek veya engelleyerek devre dışı bırakmak, etkisiz hale getirmek ve yok etmeyi kapsadığını kaydetti.
Pilot Kurmay Yüzbaşı Şahin
Hava muharebe görevini yerine getiren ve Karadeniz'de Türk hava sahasına yaklaşan Rus uçaklarını takip eden pilotlardan Pilot Kurmay Yüzbaşı Ümit Şahin ise 152'inci Jet Filo Komutanlığının asli görevlerinden birinin NATO'nun "Hem Alarm Reaksiyonu" nöbeti olduğunu belirtti.
NATO üyesi Türkiye'nin, birliğin doğu sınırını oluşturduğuna dikkati çeken Şahin, diğer sınır ülkeleri gibi alarm reaksiyonu görev sorumluluğunu yerine getirdiklerini belirtti. Bu kapsamda gece gündüz, tatil, bayram gözetmeksizin 24 saat esasına göre görev alarm reaksiyon nöbeti tuttuklarını ifade eden Kurmay Yüzbaşı Şahin, şunları söyledi:
"Alarm reaksiyon nöbetinde yerde bekliyoruz. Herhangi bir alarm durumunda kısa bir süre içinde uçuşla ilgili tüm işlemleri gerçekleştirerek uçağın kalkışını sağlıyoruz. Tanımlanamayan bir hava trafiği veya diğer gerekli durumlarda NATO tarafından daha kısa süreli hazırlık durumları da ikaz edilebiliyor. Alarm reaksiyon nöbetinde 152'inci filo olarak ortalama reaksiyon süremiz NATO standartlarının yarısına yakındır. Kendisini hava kontrol merkezine tanıtmamış veya müsaade almamış hava trafiğinin uluslararası hava sahasında fakat Türkiye'nin hava sahasına yaklaştığı durumlarda uçak tipini teşhis etmek ve sonrasında da hava sahamızı ihlal edebilecek noktaya yaklaştığında müdahale edebilmek amacıyla alarm reaksiyon kalkışları yapmaktayız. Sınır hattımız boyunca çevre ülkelerin bu tür uçuşlarının uluslararası kurallara uygunluğunu takip ve kontrol etmekteyiz."
Uzun süre bir sandalyeye bağlı olarak...
NATO'nun ilgili birimlerinden alarm reaksiyon usulleri açısından en iyi dereceleri aldıklarını vurgulayan Şahin, görevlerini yaparken eğitim, çalışkanlık, sevgi ve fedakarlığı ön plana çıkardıklarını söyledi.
Vatan, millet ve bayrak sevgisiyle fedakarca görev yaptıklarını vurgulayan Kurmay Yüzbaşı Şahin, şöyle konuştu:
"Örneğin Suriye CAP görevleri için görev zamanına bağlı olarak önceki gün başlayan görev bilgi setleri hazırlığı sonrası geç saatlerde evimize gidiyoruz. Görev süresinin uzun olması, alçak basınç şartları, zaman zaman yüksek G kuvveti ve diğer çevresel şartların insan fizyolojisi üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri azaltmak amacıyla dinlenme saatlerimizi buna göre ayarlıyoruz ve vücudun ihtiyaç duyacağı kadar sıvı ve gıda alıyoruz. Aksi takdirde uzun süre bir sandalyeye bağlı olarak dar bir alan içinde dikkat ve performansınızı kaybetmeden görev yapamazsınız. Sabah erken saatlerde filoya geliyor, koordinasyon toplantısı yapıp son hazırlıkları yerine getiriyoruz. Görev sonunda inişi takiben uçuşun değerlendirilmesini yapıyoruz."