Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 4,8 milyar dolarlık net hata noksan payının iyi hesaplanamayan turizm gelirleri ve yastık altı dövizlerden kaynaklanabileceğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CNN Türk canlı yayınında varlık barışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, 4,8 milyar dolarlık sıcak para girişi ile ilgili "bu durumun adı üzerinde bir net hata ve noksan" dedi. Bazen turizm gelirlerinin çok iyi hesaplanamadığını bu durumun bundan kaynaklanabileceğini ifade eden Şimşek, "Bir diğer önemli kaynak şu olabilir bizim vatandaş her zaman yastık altında döviz bulundurur ve şartlar ağırlaşınca o döviz piyasaya gelir. Yastık altından da para girdiğinde sisteme para girmiş olur illa Suriye'den gelmiş olması gerekmiyor. Suriye'den de gelebilir bilemiyorum" değerlendirmesinde bulundu. Şimşek, söz konusu paranın Varlık Barışı'ndan bankalar yoluyla gelmesi durumunda da kaynağının belli olacağını belirterek, "Benim gözlemleyebildiğim kadarıyla o anlamda da çok büyük bir para girişi henüz yok. Ekonomist olarak benim tahminim vatandaşımızın yastık altındaki dövizi, altını piyasa getirip, sisteme sokmasıyla kaynaklandı" dedi.
OVP BUGÜN AÇIKLANIR
Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin çalışmaların bitmek üzere olduğunu yakın bir zamanda, belki bugün açıklanabileceğini bildirdi. Bütçeyi de Cuma günü Meclis'e göndereceklerini belirten Şimşek, "Anayasa gereği son gün 17'sinde ama biz bayramda kimseyi çalıştırmak, yormak istemiyoruz, onun için planımızı, programımızı Cuma günü teslim edecek şekilde yaptık" dedi. 2014 bütçesinin, mali disiplini ciddi bir şekilde gözeten, aynı zamanda Türkiye'nin dört bir yanındaki alt yapı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir bütçe olduğunu anlatan Şimşek, bu bütçede de klasik hale geldiği gibi açığı en düşük düzeyde tutmayı amaçladıklarını söyledi. Gelecek yıl için şu an itibarıyla kararlaştırılan yeni bir vergi artışının olmadığını ifade eden Şimşek, "Şu an itibarıyla kararlaştırdığımız, üzerinde çalıştığımız nihai hale getirdiğimiz bir tedbir yok. Duruma bakacağız. Bütçe dengeleri ve mali disiplini önemsiyoruz. Gerektiği zaman gerekli tedbiri almaktan imtina etmeyiz, ama şu aşamada acilen alınması gereken bir tedbir seti söz konusu değil" diye konuştu. Büyüme hedeflerine ilişkin eleştirileri de değerlendiren Şimşek, şöyle konuştu: "Biz de gönül ister ki çok daha büyük büyüme hedefleri koyalım ve başaralım ama gerçekçi olalım dünyadan son 60 yılın en büyük krizinin yaşandığı bir dönemdeyiz ve bu dönemin sonuna da gelmedik. Bizden en büyük mal alan AB perişan, Orta Doğu'daki gelişmeler ortada. Biz bu sene için yüzde 4 büyüme öngörmüştük. IMF'nin AB için öngörüleri doğru çıksaydı biz bu hedefi büyük ihtimalle tutturacaktık."