Portföy şirketleri 'BES’ peşine düştü

Notus Genel Müdürü Murat Sağman, BES’te biriken fonları yönetmeyi istediklerini söyledi.

Portföy şirketleri 'BES’ peşine düştü

Hürriyet'ten Hülye Güler'in haberine göre bağımsız portföy yönetim şirketleri olarak BES’te biriken fonları yönetmeyi istediklerini söyleyen Notus Genel Müdürü Murat Sağman, “BES fonlarının yüzde 30’unu bağımsız şirketlerin yönetmesi konuşuluyor. Bu fonların yönetiminin rekabete açılması, sektörün ve BES’in büyümesi açısından önemli” dedi.

Bugünlerde Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) getirdiği 10 milyon TL sermaye şartı tartışmalarıyla gündeme gelen portföy yönetim şirketleri, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) biriken fonların en azından bir kısımını yönetmeye talip. Notus Portföy Yönetimi Yönetici Ortağı ve Genel Müdürü Murat Sağman, BES’te biriken fonların yüzde 30’unu bağımsız portföy yönetim şirketlerinin yönetmesinin konuşulduğunu belirterek, “Biz bu fonların yönetiminin rekabete açılmasını istiyoruz. BES fonlarının yönetimi en iyi yönetenlere verilsin. BES’in ve portföy yönetim sektörünün gelişmesi için rekabet çok önemli. Zaman içinde bu noktaya gelineceğini, en iyi yönetenlere bu fonların verileceğini düşünüyoruz” dedi.

YÖNETİM BANKALARDA

Bu konudaki görüşlerini sektör olarak SPK Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da ilettiklerini belirten Sağman, “Ancak bağımsız portföy yönetim şirketlerinin tek işi varlık yönetimi olduğu için, bu konudaki performansları oldukça iyi. Şu anda BES’in fonlarının yönetimi bankalarda. Bağımsız yönetim şirketlerine açılacak imkanla BES’in getirisinin daha iyi olduğu görüldükçe sisteme katılım da artacaktır” diye konuştu.

YÜZDE 10 BÜYÜME

BES ile birlikte özel fortföylerin büyüklüğünün Türkiye’de 60 milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Sağman, şöyle konuştu: “Bu milli gelirin yüzde 3’ü civarına denk geliyor. Bu oran Latin Amerika’da yüzde 50, Avrupa’da yüzde 60, Polonya’da yüzde 30, Brezilya’da yüzde 60. Dünya  ortalaması yüzde 40. Sadece BES’in milli gelire oranı Türkiye’de yüzde 2. Bu çok düşük bir oran. Sektörün diğer ülkelere göre her yıl yüzde 10 büyümesi gerekiyor. Bunun için de cazip getiriyle, yatırımcının dikkati çekmek lazım.” 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artık düşük faiz ortamının söz konusu olduğunu, bu durumun yatırımcıları yeni enstrüman arayışına götürdüğünü kaydeden Sağman, bu kapsamda portföy yönetim şirketlerinin ön plana çıktığını söyledi. Yurtdışına göre Türkiye’nin portföy yönetiminde henüz yolun başında olduğunu belirten Murat Sağman şunları anlattı: “Ancak potansiyel çok büyük. Paranın yönetimi için profesyonel yardıma ihtiyaç giderek artıyor. Yurtdışından daha şimdiden yüksek getiri isteyen müşteriler gelmeye başladı. Türkiye’de şu anda 35 portföy yönetim şirketi var. Bunların 20’si bankaların iştiraki konumunda. Sektörde ne kadar çok oyuncu olursa, yatırımcı için o kadar iyi olur. Çünkü rekabetin olduğu yerde performans da artar. Dolayısıyla SPK’nın getirdiği yeni tebliğ ile birlikte bağımsız portföy yönetim şirketlerinin sayısının azalmaması önemli. ”

Portföy yönetiminde itibarın çok önemli olduğunu kaydeden Murat Sağman, “Müşterilerimizin yarısı bireysel, yarısı da kurumsal müşteri. Ortalama müşteri başına bireyselde 500 bin, kurumsalda 1 milyon TL’lik portföy yönetiyoruz. Bizim iş biraz doktorluk gibi, tavsiye üzerine gelen çok. Notus olarak oluşturduğumuz fonun 2012’deki yıllık getirisi yüzde 17 oldu. Gelen müşterilerimize öncelikle bir anket uyguluyoruz. Risk iştahına göre bir yatırım stratejisi belirliyoruz. Yaptığımız işe uzun vadeli baktığımız için de, geceleri rahat uyuyoruz.

60 MİLYARLIK SEKTÖR
Şu anda Türkiye’de portföy yönetimi sektörünün 60 Milyar TL’ye ulaştığını kaydeden Sağman, şu bilgileri verdi: “Sektörde 22 BES, 6 özel portföy şirketi, 32 de yatırım fonu var. 2015 de sektörün büyüklüğünün 100 milyar TL olacağı öngörülüyor. Bizim de amacımız yüzde 0.5 pay almak.”