Özgeçmişler neden çöpe gidiyor?

Yeni mezunların en çok çalışmak istediği şirket olan Google'ın İnsan Kaynakları Başkanı, özgeçmişlerin değerlendirilmesi konusunda ürkütücü bir istatistik verdi...

ozgecmisler neden cope gidiyor?Google İnsan Kaynakları Başkanı Laszlo Bock, özgeçmişlerin yüzde 58’inin yazım hataları nedeniyle çöpe gittiğini söyledi.

Laszlo Bock; “Yazım hataları sandığınızdan daha önemlidir çünkü işverenler tarafından detaylar hususunda hassaslık eksikliği ve kaliteyi önemseme olarak yorumlanır” dedi. Haftada 50 bin özgeçmiş değerlendiren Google’da yazım hatası özgeçmişlerin reddedilme nedenleri içinde ilk beşte yer alıyor. Bununla beraber Laszlo Bock, hatanın tembellikten değil saplantılardan kaynaklandığını söylüyor. Özgeçmişlerini büyük bir dikkatle hazırlayan kişilerin bu tür hatalara karşı özellikle savunmasız olabileceğini kaydeden Bock, Çünkü bu kişiler ‘son bir kez’ dedikleri kontrolü defalarca tekrarlarlar” dedi.

HATALARIMIZIN SEBEBİ NE? Bilişsel bilime göre yazım hataları konusundaki güvenlik açığımız beynimizin bilgiyi depolama şeklinden kaynaklanıyor. Sheffield Üniversitesi psikologu Tom Stafford bunun nasıl olduğunu açıkladı: “Bir şeyi yazarken anlamını da iletmek istersiniz. Bu çok yüksek düzeyde bir görevdir.

Tüm üst düzey görevlerinde olduğu gibi beyin, basit, bileşen parçaları genelleştirir (harfleri birleştirerek kelimeleri, kelimeleri birleştirerek cümleleri oluşturmak gibi) böylece daha karmaşık görevlere odaklanabilir (cümlelerle kompleks fikirleri anlatmak gibi). Biz her ayrıntıyı yakalayamayız, bilgisayar gibi değiliz. Aksine, biz duyusal bilgileri alıp beklentilerimizle birleştiriyor ve bundan ‘anlam’ı ayrıştırıyoruz. Genelleme olarak adlandırılan bu kavramsal süreç aklın verileri sıralamada kullandığı bir kısa yoldur. Bir şey yapmaya karar verip sonunda kendiniz her zaman yaptığınız bir işi yapmış olarak bulduğunuz zamanlar vardır. Bu genellemedir. Zihniniz otomatik pilotta seyreder. Yapmaya çalıştığınız şey yerine tanıdık ve kolay olanı yapar. Tanıdık ve kolay olanın doğru yol olduğunu düşünür. Bu durum özgeçmiş gibi insanın kariyerinde çok önemli yer tutan bir metnin düzenlemesinde de karşımıza çıkar. Özgeçmişini en iyi onu hazırlayan kişi bilir ve bu aşinalık metni mükemmelleştirmekte işe yarar. Ancak bu söz konusu aşinalık iş redaksiyona geldiğinde sizin düşmanınızdır. Bu düşmanı yenmek için bazı alışkanlıkları kırmak gereklidir. Örneğin bir şeyi belirli bir şekilde yapmayı/görmeyi öğrendiyseniz, görsel biçimi değiştirmeden detayları görmek zordur.”

GOOGLE İLK PATRONU NE ÖNERDİ Google İnsan Kaynakları’nın patronu Lazslo Bock’un bu konudaki tavsiyesi ise şöyle: "Özgeçmişinizi alttan üste doğru okuyun. Normal düzeni tersine çevirmek her satıra daha izole odaklanmanıza yardımcı olur. Hatta alternatif olarak metni bulanık yapabilirsiniz. Bu da aşinalıktan kurtulmanın yollarından biridir.