"Kilometre düşürme" son yıllarda yaygın şekilde uygulanan bir dolandırıcılık yöntemi!
Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar, yaptığı açıklamada, piyasada son aylarda ikinci el otomobil bulmanın güçleştiğini, hemen herkesin, çeşitli şirketlerin genel olarak yıl sonunda satışa çıkardığı, filolarındaki eskiyen hizmet araçlarını beklediğini söyledi.
Özellikle bu araçların kilometrelerinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Hazar, bazı fırsatçıların yasa dışı olmasına rağmen "yüksek kilometreleri" düşürüp daha fazla kazanç elde etme yoluna gitiğini ve bu konuda tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğini anlattı.
"Kilometre düşürme"nin son yıllarda yaygın şekilde uygulanan bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu ancak şirketlerin eskiyen hizmet araçlarının özellikle yıl sonunda ikinci el piyasasına girmesiyle bu tür olaylarda artış yaşanabileceğini dile getiren Hazar, aracın boyası ve kaportası kadar kilometre kontrolünün de son derece önemli olduğunu, tüketicilerin, satın alacakları aracı mutlaka ilgili yerlerde test ettirmeleri gerektiğini ifade etti.
Hazar, eskiyen, yıpranan bir aracın kilometresinin çok düşük seviyelerde olmasının, tüketiciler için önemli bir ipucu olabileceğine işaret ederek, buna rağmen çoğu zaman aracın kilometresinin düşürüldüğünü satın alma işlemi sonrasında öğrenen vatandaşların zor durumda kaldığını ve çoğu zaman muhatap bulamadığını belirtti.
2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına rağmen...
Kilometre düşürme işleminin, hemen herkesin kolayca ulaşabildiği bilgisayar yazılımlarıyla yapıldığı bilgisini veren Hazar, bazı kişilerin ağır cezaları bildiği halde bu riski göze aldığını, kimilerinin de nasıl bir cezaya muhatap olacağının farkında bile olmadığını bildirdi.
Bu işlemin cezasının ağır olduğunu vurgulayan Hazar, şunları kaydetti:
"Nitelikli dolandırıcılık kapsamında bunun 2 yıldan 7 yıla kadar varan hapis cezası var ama yaygın şekilde yapılıyor. Şimdi yıl sonu yaklaştı. Çok sayıda firma, filosundaki hizmet araçlarını yenilemek için satışa çıkardı. Bunu fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalı. O yüzden kullanılmış otomobil almayı planlayan tüketiciler, satın alacakları otomobili mutlaka yetkili yerlerde test ettirsin. Aksi halde, '50 bin kilometrede' diye satın aldıkları otomobil, 300 bin kilometrede çıkabilir."