Milyarlık mülteci ekonomisi

Güneydoğu ve İstanbul’a göçen 1 milyon Suriyeli ticaretin yüzünü de değiştiriyor. Perakendeciler Suriyeliler’e özel hizmet veriyor, oteller Arapça bilen personel arıyor

Milyarlık mülteci ekonomisi

Taraftan Bülent Onur Şahin'in haberine göre Ağustos ayında Türkiye’ye giren 5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz dövizin arkasındaki en önemli unsur olarak gösterilen Suriyeli mültecilerin başta Güneydoğu olmak üzere Türkiye ekonomisindeki ağırlıkları giderek artıyor. İç savaş nedeniyle yaklaşık 1 milyona yakın göçmen gelirken, Türkiye tarafına geçenler artık geri dönmeyecekmiş gibi yerleşmeye ve yatırım yapmaya başladı. Suriyeliler, Türkiye’de iş yerleri açarken, özellikle kendi ülkelerinden getirdikleri nakit tasarrufun sağladığı alım gücü de, Güneydoğu ve İstanbul’da birçok firmanın bu müşterilere yönelik hizmet geliştirmesine neden oldu.

Suriyeli göçmenlerin günlük ihtiyaçlarının, önemli bir ticari talep yaratması nedeniyle perakende sektöründeki etiketler bile değişmeye başladı. Marmara Bölgesi ağırlıklı perakendecilik yapan KİM Marketler Zinciri, Suriyeliler’in yoğun olarak göç ettiği İstanbul’daki marketlerinde Arapça etiketler kullanmaya ve Arapça bilen elemanlar çalıştırmaya başladı. Kim Genel Müdürü Hamit Akçay, Arap nüfusun yoğun yaşadığı semtlerdeki mağazalarını revize ettiklerin belirterek, “Afiş, inser ve etiketlerde Türkçenin yanında Arapçaya da yer vermeye başladık. Mağazalarımızda Arapça bilen eleman bulundurmaya çalışıyoruz” dedi.

Akçay, özellikle maddi durumu daha iyi olan Suriyeliler’in İstanbul’da ev kiralayarak yaşadığını belirtti. Akçay, “Mağazalarda dinlenen müziklerde özellikle Suriye’de meşhur olan şarkıcılara da yer vermeye başladık. Arapların talep ettiği kendi kültürlerine has ürünlerin de satışına ağırlık veriyoruz. Bu çalışmalarımız Arap müşterilerimiz tarafından da çok sevildi. İlk etapta Aksaray, Zeytinburnu ve Bağcılar bölgesindeki 5 mağazada bu uygulamaları başlattık. ” diye konuştu.


GÜNEYDOĞU DEĞİŞİYOR

SURİYELİLER sadece İstanbul’da değil özellikle göçün yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de ticari hayatı etkiliyor. Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, Suriyeliler’in bölgede aktif ticarete başladıklarını söyledi. Akbal, Suriye’den göçen işadamlarının milyonluk yatırımlar yaparak, kendilerini ticaret alanında hissettirmeye başladığını belirterek “Burayı artık geçici olarak görmemeye, kalıcı vatanları gibi yatırım yapmaya başladılar” dedi.

MAKARNA, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’na göre Suriyeli göçmenler otel gibi hizmet alanlarına da hareketlilik getirdi. Tiryakioğlu, bölgedeki otellerde Arapça bilen elemanların özellikle tercih edildiğini kaydetti. Ahmet Tiryakioğlu’nun bir başka tespiti ise Türkiye ile daha önce iş yapmış Halep’ten gelen işadamlarının burada yerel ortaklarla beraber yeni işletmeler kurmaları.