Mahkemeye nefes aldıracak kanun

Meclis’ten geçen yeni tüketici yasası mahkemelerde biriken binlece dosyaya da çözüm olacak. Bankacılık Araştırma Merkezi, tüketici ile şirketler arasında davasız çözüm olanaklarının arttırıldığını açıkladı

Mahkemeye nefes aldıracak kanun

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Kadir Tuna, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan tüketicinin korunmasını düzenleyen tasarının işi adli mercilere yansımadan çözülebilecek mekanizmalar oluşturduğunu belirterek, “Böylece mahkemelerin yükü de azaltılacak” dedi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili sorularını yanıtlayan Tuna, Türkiye’nin tüketici haklarının korunmasına ilişkin AB”nin gerisinde olduğunu, söz konusu kanunun bu motivasyonla ortaya çıktığını söyledi.

Kanunun 2 önemli konuyu barındırdığına işaret eden Tuna, tüketicilerin son dönemde bankalar tarafında hem BDDK nezdinde, hem de tüketici dernekleri üzerinden bakanlığa ulaşan çok sayıda şikayetleri olduğunu, bu şikayetlerde de en fazla eleştiri alan konunun komisyon gelirleri olduğunu anımsattı.

Konut kredisinde erken ödeme ile ilgili sorunun tartışılmaya devam edeceğini belirten Tuna, “Çünkü tüketiciler burada zaman içerisinde 5-10 yıllık kullandığımız kredilerini her erken ödemek istediklerinde karşılarına böyle bir maliyet çıkacak. Dolayısıyla yasanın en çok tartışılacak konularından bir tanesi bu olacak” dedi.

KANUN TÜKETİCİYİ KORUYOR

Maketten konut satışlarının şimdiye kadar çok ciddi bir riske dönüşmemesinin büyük bir şans olduğunu vurgulayan Tuna, “Konut piyasası çok hareketli. Son dönemde işinin ehli olmayan şirketler bu sektöre girdiği için maket üzerinden konut satışları yapıyorlardı. Yasa ile bu ciddi bir krize dönüşmeden önlemi alınmış oldu. Söz konusu kanunun tüketiciyi koruyan birçok düzenlemeyi içeriyor.” ifadelerini kullandı.

ADLİ MERCİLERE YANSIMADAN ÇÖZÜLECEK

Tuna sözlerine şöyle devam etti: “Eskiden haklarını bilmeyen tüketicilerin boşluğunu çok iyi kullanarak haksız kazançlar elde ediliyordu. Bu bir nebze de olsa artık ortadan kalkacak. Diğer taraftan tüketiciler çözüm bulamadıkları noktada bunu hukuksal boyuta taşıyorlardı ve mahkemeler bu davalara çözüm aramaya çalışıyordu. Ama bu yasa, işi adli mercilere yansımadan çözülebilecek mekanizmalar oluşturuyor. Böylece mahkemelerin yükü de azaltılacak. Tüketici bilinçli olursa bu yasadan maksimum seviyede fayda sağlanır.”

TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı”nın TBMM Genel Kurulu”nda yasalaşması ve gündemde yer alan diğer bazı başlıklara ilişkin “Kısa vadede belki birtakım şeyler değişebilir uzun vadede olumlu olacak. Zaten son 1.5 senedir bankacılığın alt yapısı tüketiciyi korumaya yönelik hazırlanıyordu. Bir çok banka da bununla ilgili önlem almıştı. Birtakım şeyleri değiştiriyoruz, tüketici hakları zaten banka olarak bizim gündemimizde. Bunların olumlu şeyler olduğunu düşünüyorum, hiç negatif düşünmüyorum. Yasadan en çok bankacılık sektörünün etkileneceği söylemlerine çok katılmıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.