Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektörünün kapasite kullanım oranı, ağustos ayında temmuz ayına göre 3,1 puan artarak yüzde 77,3'e yükselirken, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 5,5 puan azaldı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2013 yılı ağustos ayına ilişkin yayımlanan "İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı" verilerine göre, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı sektörünün kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 5,5 puan azalarak yüzde 77,3 oldu. Sektördeki kapasite kullanım oranı, temmuz ayına göre ise 3,1 puan artarken, kapasite kullanım oranı en yüksek ikili sektörler arasında 10'uncu sırada yer aldı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yaptığı açıklamada, ağustos ayı ihracatında otomotivi geçerek ilk sırada yer almayı beklediklerini ifade ederek, kapasite kullanım oranında temmuz ayına göre yaşanan artışın da bundan kaynaklandığını söyledi. Çevre ülkelerdeki sıkıntılara rağmen petrolde ciddi oranda artışlar yaşanmadığını ancak yurt içinde sadece kurların artmasından dolayı petrolde bir artışın söz konusu olabileceğine dikkati çeken Akyüz, "Bunun haricinde üretim açısından şuan Türkiye'yi etkileyen bir şey yok" dedi. Akyüz, başlarda Türkiye için çok ciddi felaket senaryoları yazıldığını ve kimya sektörünün de bunlardan biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Çevre ülkelerdeki sıkıntılar petrolü çok ciddi şekilde arttıracak bu da yüzde 80 ihracatı olan kimya sektörüne zarar verecek gibi felaket senaryoları vardı. Bunlardan hiçbiri tutmadı. Hem hammadde hem yarı mamül olarak üretime devam ediyoruz. Kurların artmasından dolayı yarı mamüllerin Türkiye'de üretimi daha fazla tercih edildi. Geçtiğimiz aya göre artışların en büyük etkilerinden biri bu."
- Dolardaki yükseliş
Dolardeki yükselişin çok gecikmiş olan bir enflasyon düzeltmesi olduğunu belirten Akyüz, "Bunu ne 'Gezi Parkı olayları'na ne de farklı bir olaya bağlamak hiç birimize fayda getirmez ve 1,95 civarlarında olan kur da çok ani artışları yapmadığı sürece Türkiye'de ihracatı destekler" diye konuştu. Akyüz, geçen yıllarda ithalatın çok ciddi bir şekilde güç kazandığını ve bunun en büyük sebebinin kurlar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Her nekadar Merkez Bankası ciddi anlamda yardımcı olmaya çalışsa da bir yıldır maalesef kurlardan dolayı ihracatçı ciddi zarar gördü. Geçtiğimiz yıllardaki rekorlar çok daha fazla kırılabilirdi. Bunların kırılamamasının en büyük nedeni de kurdu. Şimdi dolar tarihi zirvesini yaptı morallerin kırılması yönüyle böyle. Ama bu morallerin kırılması da ithalatçının moralini kıracak. Bundan büyük ithalatçılar da bu ürünleri yurt dışından getirmenin yolunu değil Türkiye'de üretmenin yoluna bakacaklar. Bu yönüyle de Türkiye'ye endüstriyel anlamda katkısı olacağını düşünüyorum."