İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, göreve geldiklerinden beri İstanbul'a 60 milyar lira yatırım yaptıklarını söyledi.
Belediyenin Saraçhane yerleşkesinde düzenlenen törende, İstanbul Otobüs AŞ ile TEMSA AŞ arasında, sıvılaştırılmış doğalgaz ile çalışan 110 otobüs satın alma sözleşmesi imzalandı.
Törende konuşan Topbaş, belediye olarak yaptıkları otobüs alımlarıyla hem Türkiye'nin sanayisine destek verdiklerini hem de İstanbul'un ulaşımına yeni bir halka eklediklerini belirtti.
Gelişen ve değişen bir dünyada yaşandığını vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:
"Bu gelişim ve değişime ayak uyduramayanlar, takip edemeyenler, bir müddet sonra onları izler halde kalacaklardır. Küçülen dünyada ciddi bir rekabet ve yarış var. Buna ayak uydurmak için bir gayret içerisindeyiz. Türkiye ve İstanbul yenileniyor. Tabi kent içerisinde yaptığınız her çalışma ülkenin gelişimine katkı sunuyor. Biliyoruz ki başta yerel yönetimler olmak üzere bu tip çalışmalar, ülkenin gelişimine katkı sunar. Sayın Başbakanımız, bir yerel yönetici olarak verdiği destekten ve yerelde yaptığı reform niteliğindeki çalışmalardan ve yasal düzenlemelerden dolayı bizim çalışma gücümüzü de artırdı."
İstanbul'a 60 milyar lira yatırım
Göreve geldiklerinden itibaren İstanbul'u geleceğe taşıyacak tüm çalışmaları tasarladıklarını anlatan Topbaş, bu kapsamda ulaşım ağının tespiti için birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi.
İstanbul'da 10 yıldan beri başkanlık yapan biri olarak bu durumdan gurur duyduğunu dile getiren Topbaş, "Daha önce bir çek karnesi alamayan belediyemiz, 60 milyar liralık bir yatırım yaptı. 2014'teki yatırım bütçemiz 8,5 milyar liradır. Yani 2014'ün sonuna gelindiğinde belediyemiz 68,5 milyar lira yatırım yapmış bir belediye olacak" dedi.
"Ulaşıma 24 milyar lira yatırım yapıldı"
Bugüne kadar gelen şikayetlerin genelde ulaşımla ilgili olduğunu anlatan Topbaş, sadece ulaşıma yaptıkları yatırımın 24 milyar lira olduğunu ifade etti. Topbaş, 2014'ün sonuna gelindiğinde bu yatırım oranının 28,2 milyar liraya ulaşmasını beklediklerini belirtti.
Topbaş, bir kentin medeniyet ölçütünün taşıma araçlarının kullanılma oranlarına bağlı olduğunu, halkın her kesiminden insanların bu araçları kullanabilmesi gerektiğini vurguladı. Kadir Topbaş, yaşları 14'ü bulan otobüslerle hizmet vermenin sıkıntılı olduğunu ve bu kente yakışmadığını kaydetti.
Göreve geldikten sonra İstanbul'daki toplu taşıma otobüsleri yenilemek için çalışma yaptıklarını dile getiren Topbaş, "Bir hedef koyduk. 2013'ün sonuna gelindiğinde 3 bin yeni otobüs devreye girsin dedik ve yerli otobüs tercihli olarak bu adımları attık. İstanbul'un bir yılda aldığı otobüs sayısı ile tüm Türkiye'nin aldığı otobüs sayısı eş değerde. Yani otobüs sanayisine nasıl bir destek verdiğimiz burada onu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Otobüs sanayinin gelişen teknoloji karşısında ayakta durmaya çalıştığına dikkati çeken Topbaş, yaptıkları alımlarla buna destek olmaktan gurur duyduklarını söyledi.
"Tüm belediyeler İstanbul'u takip etmekte"
İstanbul'un diğer belediyeler açısından örnek teşkil ettiğini anlatan Topbaş, "Tüm belediyeler İstanbul'u takip etmekte. Aynı zamanda bazı yurt dışı belediye temsilcileri de İstanbul'da hizmet veren araçları görerek onları tercih ediyor. Bu bizim için gurur verici. İstanbul iyi bir reklam kenti diyoruz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin parasının olduğunu bildiren Topbaş, şöyle devam etti:
"Birileri de diyor ki 'Para var nasıl olsa. Biz gelirsek, biz de yaparız' diyor. Paramızın olduğunu hissetmişler demek ki hamdolsun. Burada gururla ifade edeceğim; büyükşehir belediyesinin iç borcu yok. Dış borcumuzda da borçlanma limitimizin yüzde 38'indeyiz. Bizim faize ödediğimiz, borca ödediğimiz para, bütçemizin yüzde 2,5'i. Yüzde 99 realize ediyoruz. Halkımızın, milletimizin parasını çok doğru kullanıyoruz."
"İstanbul beğenirse, daha kolay satarız"
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da belediyenin "3 bin 315 yeni yerli otobüs" sloganını çok beğendiğini belirterek, "Otobüs sektöründe Türkiye'nin üretimde daha iyi ihracat ve satış yapabilme şansı vardır. Ancak bunun yolu, yerli iç piyasası olmasından geçer. İstanbul bu satıştan memnun olduğunda, dışarıya daha güvenli ihracat yapacak hale gelecek firmalarımız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından TEMSA Global AŞ Genel Müdürü Dinçer Çelik ve Otobüs AŞ Genel Müdürü Yasir Şahin, Topbaş ve Sabancı eşliğinde otobüs alımları ile ilgili protokolü imzaladı.
Daha sonra Topbaş ve Sabancı, dışarıda bekleyen otobüse bindi. Direksiyon başına geçen Topbaş, "Otobüs çok rahat. Güzel bir otobüs. Başkan olduğumdan beri pek çok otobüsü denedim giderek geliştiriyoruz" dedi.