Kırmızı ete su enjekte edilerek ağırlığının arttırıldığı iddiası her geçen gün güçleniyor...
Özel makinalar sayesinde kırmızı ete su enjekte edildiği öne sürülüyor.
Et, kimyasallarla ve enjekte edilen suyla yüzde 30'a kadar artırılabiliyor.
Su enjekte edilen et daha uzun süre bozulmadan saklanabiliyor.
Gıda ürünlerinde sahtecilik sınır tanımıyor. Gün geçmiyor ki gıda skandallarına bir yenisi eklenmesin. Şimdi de kırmızı ete su katıldığı ortaya çıktı. Gıda hilecileri etin içine su ve kimyasallar katarak ağırlığını artırabiliyor.
Etin ağırlığı, kimyasallarla ve enjekte edilen suyla yüzde 30'a kadar artırılabiliyor. 1 kilogram diye alınan et pişirilince, suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor. Tavaya konan koca et, çözüldükten ve piştikten sonra küçücük kalıyor.
İstanbul'da kırk yıldır kasaplık yapan Mustafa Kandemir , bu iddiayı doğruluyor. Ancak Türkiye'deki kasap ve marketlerde bunun yapılamayacağını söylüyor. Kandemir, sebebini böyle açıklıyor:
"Çünkü kasap bunu yapıp da tezgaha koyamaz. Tezgaha koyduğu zaman kanı suyu akar. Yavaş yavaş şıpır şıpır su akar. Avrupa 'da şoklanmış etler var onlara su şırıngalı sular yapıyorlar. "
İddiaya göre kullanılan özel kimyasal maddelerle ete enjekte edilen suyun uzun süre dağılmadan etin içinde hapsolması sağlanıyor. Su enjekte edilen et daha uzun süre bozulmadan saklanabiliyor. Kullanılan kimyasallar da insan sağlığına zarar veriyor. Bu yüzden et alırken daha dikkatli olmak gerekiyor.