Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, temeli atılan üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim’in isminin verilmesiyle ilgili eleştirilere ilişkin, “Bu kadar mütevazi bir sultan, bu kadar mütevazi bir toplum lideri bugün tamamen sanki o bütün sultanlığı döneminin tek bir savaşıyla değerlendirilen, yargılanan bir noktada eleştiriliyor. Bu tür şeylerden bizim kaçınmamız lazım” dedi.
“Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri, herkes her konuda konuşuyor” diyen Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Bağış, “Ana muhalefet partimizin genel başkanı her konuda bir itham çabası içerisinde. En güzel örneği de yanı başımızda eli kanlı diktatör Esed’e söyleyemediklerini kendi başbakanına söyledi. Esed’e ‘katil’ diyemedi. Esed’i kınayamadı, kendi başbakanını kınadı. Günde 150 tane vatandaşını sistematik bir şekilde öldürten bir diktatör var. Önce onu kına, ondan sonra gel içerde bir yanlış varsa onu da tartışalım” diye konuştu.
Bağış, mütevazi bir kişiliği olan Yavuz Sultan Selim’in bütün sultanlığı döneminin tek bir savaşla değerlendirilmesinin yanlış olduğunu anlatan Bağış, “Yavuz Sultan Selim, Ümmeyye Camii’nde Mısır fethettikten sonra Cuma namazına gidiyor. O zaman ki Şam valisi özel bir yere yeşil halılar serdirmiş. Gidiyor diyor ki ‘burası saray değil vali efendi, burası cami, ben halkın içinde namaz kılmak istiyorum.’ O zaman da hutbe okuyan imam, hutbede halifeleri sayarken o da halife olduğu için ‘Mekke ve Medine’nin hakimi’ tabirini kullanıyor. Olduğu yerden kalkıyor ‘onu çabuk düzeltin, ben oraların hakimi değil, ancak hizmetkarı olabilirim’ diyor. Bu kadar mütevazi bir sultan, bu kadar mütevazi bir toplum lideri bugün tamamen sanki o bütün sultanlığı döneminin tek bir savaşıyla değerlendirilen, yargılanan bir noktada eleştiriliyor. Bu tür şeylerden bizim kaçınmamız lazım” dedi.
Yavuz Sultan Selim’in kendi yazdığı bir şiiri de okuyan Bağış, “Kimileri ‘Türkiye bölünür mü’ gibi abuk sabuk ithamlarla karşımıza çıkıyor. Biz ise diyoruz ki kardeşlik dokusunu güçlendirmekle hiçbir ülke bölünmez, kalleşlikle bölünür. Biz çözüm sürecinde kalleşliğe son veriyoruz, kardeşlik dokusunu güçlendirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.