FED politikaları, Özel sektörde büyümeyi frenliyor mu?

St. Louis FED tarafından yapılan araştırmada özel sektörün yatırım yapmak yerine para istiflemesinin büyümeyi engellediği kaydedildi.

FED neredeyse yedi yıldır gevşek para politikası uyguluyor ancak ekonomi henüz yeteri güce kavuşamadı.

2009 yılının Haziran ayında başlayan iyileşme sırasında GSYİH büyümesi ortalama yüzde 2,2 civarındaydı.

St. Louis FED araştırmacıları Yi Wen ve Maria Arias; banka için yazdıkları raporda, parasal tabandaki artışın neden genel fiyat düzeyi ya da GSYİH’de orantılı bir artışa yol açmadığını sordu.

Araştırmacılar; "Cevap özel sektörün yatırım yapmak yerine para istiflemeyi tercih etmesinde saklı. Para talebinde şimdiye dek eşi görülmemiş bu artış paranın dolaşım hızını yavaşlattı” dedi.

Toplam gelir içindeki tasarruf edilebilir miktarı ifade eden harcanabilir gelirin yüzdesi Haziran ayında yüzde 5,4’ten Temmuz ayında yüzde 5,7’ye yükselerek Aralık 2012 tarihinden bu yanaki en yüksek seviyesine çıktı.

İSTİFLEMEYE NEDEN OLAN FAKTÖR NE?"

Mali kriz sonrası piyasa ortamı ve faiz oranlarındaki dramatik gerileme portföylerini likit varlıklara yönlendirerek devlet tahvili gibi uzun vadede getiri elde edilen varlıklardan uzaklaştı” diyen Wen ve Arias; hiç de geleneksel olmayan para politikasının aşırı derecede düşük faizle özel sektörün para talebini teşvik ederek durgunlukla mücadele yoluna girdiğini kaydetti.  Harvard ekonomisti Martin Feldstein en az iki yıldır FED'in genişleme programının etkisiz olduğunu savunuyor.

CNBC’ye verdiği demeçte FED’in politikasının finansal sistemde çok fazla risk yarattığını söyleyen Feldstein; "Çok düşük faiz oranları yatırımcıları gereksiz tahvil alımları gibi riskli işlemlere yöneltiyor” demişti.