Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şeker, böbrek gibi kronik rahatsızlıklar çeken çalışanların ‘malulen emekli' olabilmesini sağlayan değişiklikle twitter üzerinden bilgi verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şeker, böbrek gibi kronik rahatsızlıklar çeken çalışanların ‘malulen emekli' olabilmesini sağlayan değişiklikle twitter üzerinden bilgi verdi. Konuyla ilgili 16 mesaj atan Bakan Çelik şu noktalara vurgu yaptı:
- Hayati organ nakilleri sonrasına, maluliyet hakkı getiriyoruz.
- Kronik böbrek hastalarının nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek... Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalarımıza kontrolsüz maluliyet geliyor...
- Tedaviye dirençli tüberküloz (bulaşıcı verem) hastalarımıza maluliyet hakkı getiriyoruz...
İşte Bakan Çelik'in yazdığı o mesajlar:
Hayati organ nakilleri sonrasına, maluliyet hakkı getiriyoruz. Kronik böbrek hastalarının nakil sonrası maluliyet maaşları devam edecek...Kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli yapılan hastalarımıza kontrolsüz maluliyet hakkı geliyor..Tedaviye dirençli tüberküloz (bulaşıcı verem) hastalarımıza maluliyet hakkı getiriyoruz... Buradaki amacımız; çabuk bulaşabilen bu ciddi hastalığı taşıyan hastalar mağdur olmasın, ayrıca diğer çalışanlara hastalık bulaşmasın...Kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek Romatizmal ve Nörolojik hastalara da maluliyet hakkı getiriyoruz...Böylece şu anda malul sayılmayan, Tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm hastaları malul sayılacak.
ŞEKER HASTALIĞINDA
Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu (orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı) olanlara maluliyet imkanı getiriyoruz. Bu durumdaki hastaların her hangi bir işte çalışması fiilen mümkün olmamasına rağmen mevzuat gereğince malül sayılmıyorlardı
ÇALIŞAMAZ DURUMDA İSE
Birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda olan vatandaşlarımız vardı. Bunlar mevzuata takılıyor ve malul maaşı bağlanamıyordu.
Hastanın genel durumu değerlendirilerek çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriyoruz.
Daha önce bu hastalıklar teker teker değerlendiriliyor ve mevzuat gereği hakettiği halde maluliyet verilemiyordu...1/3 Normal insanda böbrek süzme hızı 120'dir. 15 ile 30 arası diyaliz hastası adayı.Bu aralıktaki hastaların diyalize girmeleri sakıncalıdır. 2/3 diyalize girerek böbreklerini safdışı bırakıyorlar,böbrek daha hızlı çöküyor. 15'in altına hızlı şekilde inip malul olmaya çalışıyorlar. 3/3 bu yönetmelik ile böbrek süzme hızı 30 ml/dk'nın altında olanlara da maluliyet hakkı verilerek bu mağduriyet giderilmiş olacak...
Maluliyet ile ilgili yaptığımız bu düzenlemenin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.