Eğitimleri gerçeğini aratmıyor

TSK, savaşa hazırlandığı gibi doğal afetler durumunda vatandaşlarının yanında olmak için eğitim tesislerinde gerçekçi eğitimlerini sürdürüyor.

Eğitimleri gerçeğini aratmıyor

Savaşta vatan toprağını korumak için düşmanla savaşan Türk askeri, barış zamanında da doğal afetlerle "savaşıyor". Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) doğal afet arama kurtarma timleri, gerçeğini aratmayan parkurlarda, afetzedeleri yaşatmak için eğitim alıyor.

Anadolu Ajansı, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı'nın İzmir'deki Afet ve Acil Durum Eğitim Tesisleri'nde, savaş eğitimlerini aratmayan zorluktaki eğitimleri görüntüledi.

Marmara Depremi'nden çıkarılan dersler sonucu, dünyadaki benzerleri incelenerek 2000 yılında oluşturulan 8 bin metrekarelik tesiste, savaş zamanında ulus topraklarını korumakla görevli askerlere, olası doğal afetlerde vatandaşların yardımına koşması için eğitim veriliyor.

Önce teorik olarak afetleri tanıyan subay, astsubay ve uzman erbaş, afet bölgesinde nelerle karşılaşılacağını öğreniyor. Afet ortamına psikolojik olarak da hazırlanan askeri personele,

arama kurtarma teknikleri, çalışmalarda kullanılan teçhizatlar uygulamalı olarak gösteriliyor. Arama kurtarma eğitiminden geçmiş köpeklerin de katıldığı derslerde, enkaza nasıl müdahale edileceği anlatılıyor.

Gerçeğine uygun, karşılaşılabilecek en zor koşullar düşünülerek hazırlanan parkurlarda, teorik eğitimlerini tamamlayan askerlerden enkaz altındaki kişiyi kurtarmaları isteniyor. Eğitim sırasında koşulları daha zor hale getirmek için arama kurtarma çalışması yapan ekibin kullandığı cihazlara elektrik kesintisi uygulanıyor, alanda yangınlar çıkartılıyor.

Askeri personel, depremin yanı sıra sel, toprak kayması, çığ ve yangına karşı da eğitim alarak, bir hafta sonunda tüm doğal afetlerde görev yapabilecek hale geliyor.

3 saat içinde havalimanında olmak zorundalar

Doğal afet yardım birlikleri veya arama kurtarma timlerinde görev yapmak üzere yılda 400 askeri personelin yetiştirildiği tesiste, ilk müdahale timlerinde görev yapacak askerlere günün hangi saati olursa olsun görev çağrısı geldiğinde 3 saat içinde en yakın havalimanında olmaları gerektiği vurgulanıyor.

Afet ve Acil Durum Eğitimi Öğretmeni Yüzbaşı Oğuzhan Kızılin, 1999'daki depremin Türkiye için milat olduğunu belirterek, "Askeri birlikler için de öyle oldu. TSK'nın asıl görevi muharebe etmek ama barış zamanında da halkımızın yanındayız. Arama kurtarma faaliyetleri bu nedenle çok önem arz ediyor. TSK, savaşa hazırlandığı gibi doğal afetler durumunda vatandaşlarının yanında olmak için eğitim tesislerinde gerçekçi eğitimlerini sürdürüyor" diye konuştu.

Eğitime "barışta ter dökmeyen savaşta kan döker" anlayışının temel oluşturduğunu ifade eden Yüzbaşı Kızılin, hedeflerinin afetzedelere en kısa zamanda müdahale etmek olduğunu söyledi.