Düşen TL'nin getirdiği umut ışığı

New York Times'da yayımlanan makaleye göre, düşen kurun ihracatta artışa neden olması Türkiye'deki bazı şokları köreltmeye yardımcı olabilir. Kuşkusuz ithal malların fiyatlarında hızlı artış gibi pek çok negatif etkisi de olabilir.

dusen tl'de umut isigiDöviz kurunun ekonominin sıhhatinin barometresi olarak görüldüğü bir ülkede, neredeyse kimse geçtiğimiz yıl TL'de yaşanan düşüşten mutlu olmadı.

Fakat Uğur Tekstil sahibi Hayri Uğur mutsuz gözükmüyor. Çünkü ucuz Türk Lirası, Zara, Esprit, Burberry gibi tedarikleri için ürünlerini daha az pahalı hale getiriyor.

New York Times'da yayımlanan makaleye göre, düşen kurun ihracatta artışa neden olması Türkiye'deki bazı şokları köreltmeye yardımcı olabilir. Kuşkusuz ithal malların fiyatlarında hızlı artış gibi pek çok negatif etkisi de olabilir. Bu nedenle Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeleri baskılayan sorulardan biri, ihraçlardaki kazançların kurdaki düşüşün dezavantajlarını dengelemeye yeterli olup olmayacağı.

Türk Lirası, dolar karşısında Ocak ayındaki rekor düşük seviyesinden toparlanma gösterse de bir yıl önceki değerinin yüzde 16 altında seyrediyor. Macaristan, Arjantin'i kapsayan bazı gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'nin zayıf kuru, yabancı yatırımların çıkışının belirtisi olurken ülkenin politik istikrarına ilişkin endişelerin artmasına neden oluyor.  Hayri Uğur, iyi bir yıl beklediğini ifade ediyor. Uğur'un müşterileri sıklıkla ödemelerini Euro olarak yapıyor ve zayıf Lira Asya'daki rakiplerine karşı yarışında kolaylık sağlıyor.

Uğur, pazar payının artmasını bekliyor. Zayıf para birimi, ithal edilen malların fiyatlarında artışa neden olarak Türkiye'nin tehlikeli derecede büyük dış ticaret açığı konusunda yardımcı olabilir. ithal edilen malların daha pahalı hale gelmesi durumunda, Türkler daha az ithal mal tüketecek ve açık daralacak.

Şubat ayında dış ticaret açığı bir yıl öncesine kıyasla yüzde 27 oranında düşüşle 5,1 milyar dolar oldu.  Global Yatırım Holding CEO'su Mehmet Kutman, Türk Lirası değer kaybettikçe daha çok para kazandıklarını fakat bu durumun Türkiye ekonomisi için iyi olmadığını söyledi. İthal malların fiyatlarının artmasıyla, Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 8,4 oranına yükseldi.  Yabancı para cinsinden kredi kullanan pek çok Türk bankasında ödemeler TL cinsinden artış gösteriyor.

İthal ve hammadde maliyetlerinin artmasıyla şirket karları baskı altında kalıyor. İlaç şirketi I. E. Ulagay, ham maddelerini yurtdışından ithal ediyor ve ürünlerinin çoğunu Türkiye'de satıyor.  Ulagay Finans Direktörü Ali Seyhun, eczacılıkta büyük fiyat baskısı olduğunu kaydederek ''Euro cinsinden ödeme yapıp, Türk Lirası cinsinden satış yapıyoruz. Bu yıl kar edemeyeceğiz'' diye konuştu.