Döviz varlıkları eridi, borçlar arttı

Şirketlerin net döviz pozisyonu 174 milyar dolara yükselirken, 2014 yılında açık pozisyon artışının hız kesmesi bekleniyor

doviz varliklari eridi, borclar artti Akbank Ekonomik Araştırmalar birimi finansal kesim dışındaki firmaların döviz cinsi varlıkları ve yükümlülüklerindeki son seyri analiz etti. Analizde şu hususlara dikkat çekildi:

 -Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu Aralık’ta 170,2 milyar $’dan 174 milyar $’a yükseldi. -Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 17 milyar $’dan 18 milyar $’a yükselmekle birlikte, hala düşük. Ancak bu rakamın iki aylık azalıştan sonra yeniden artması dikkat çekici. -Firmaların YP varlıklarının YP yükümlülüklere oranı ise %34,6’ya geriledi. Bu oranın da 3 aylık bir iyileşmenin ardından Aralık’ta gerilediğini görüyoruz. Oran, 2012 sonunda %38, 2009 yılında %56 seviyesindeydi. DÖVİZ VARLIKLARI AZALDI -Son bir ayda, döviz cinsi varlıklarda, yurtiçi bankalarda tutulan mevduat kaynaklı yaklaşık 1 milyar $’lık bir azalış görülüyor. -Son bir ayda yükümlülüklerde ise 3 milyar $ artış var. Alt kalemlerinde, yurtiçi bankalardan kullanılan kredilerde 2,7 milyar $ artış, yurtdışından sağlanan kredilerde 1,3 milyar $ azalış ve kısa vadeli ithalat borçlarında 1,5 milyar $ artış görülüyor. -2013 yılının tamamında firmaların YP varlıkları 2012 sonuna göre 5,6 milyar $ artarken, bu rakamın 2,1 milyar $’ı YP mevduatlardan, 1,4 milyar $’ı ihracat alacaklarından, 2,6 milyar $’ı ise yurt dışına doğrudan sermaye yatırımlarından kaynaklandı. -YP yükümlülükler ise aynı dönemde toplam 38,6 milyar $ artış gösterdi; bu artışın önemli bir bölümü yurtiçi bankalardan sağlanan krediler kaynaklı (32,9 milyar $ artış). Yurt dışından sağlanan kredilerdeki artış ise 0,3 milyar $ ile sınırlı.   -Ocak ayında TL’deki değer kaybının devam ettiği ve Ocak sonunda TCMB’nin faiz oranlarında önemli artışa gittiği değerlendirildiğinde, firmaların döviz cinsi yükümlülüklerini azaltma eğilimlerinin artmış olduğunu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla, 2013 yılı boyunca süren açık pozisyon artışının yerini 2014’de azalma trendine bırakmasını bekliyoruz.