6 yıllık görev süresi dolan EPDK Başkanı Köktaş, 2.18 lira seviyesine çıkan doların enerji yatırımı yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcıların hesaplarını alt üst ettiğini söyledi.
Köktaş “Kurdaki bu artışlar nihai tüketicilerin elektrik faturasına da yansıyacak” dedi. Seçim ayarlı operasyonun etkisiyle dolar kuru 2.18 lira seviyesine çıkarken, bu gelişme yatırımcının hesaplarını alt üst etti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, kur artışının daha önce yapılan fizibiliteleri olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, kaynak temininde sorun yaşanabileceğini ifade etti. Köktaş “Kurdaki artış sebebiyle projelerin hayata geçmesinde özkaynak ve yabancı kaynak temininde zorluk oluşur” dedi. Yüksek kurun nihai tüketici tarifelerini de etkileyeceğini dile getiren Köktaş, yeni yatırım kararlarının yeni kurlarla yapılan fizibiliteler sonrasında gerçekleştirileceğini kaydetti. Kur artışlarının elektrik üretim özelleştirmelerine de yansıyabileceğini dile getiren Köktaş “Kurlardaki bu artış sektörümüzde yapısal olarak olumsuzluk yaşatır. Uzun dönemli etki kapsamında projelerin yapılıp yapılmaması, yapılıyorsa geri dönüşlerinin uzaması, yatırımcıyı mutlu etmemesi gibi sonuçlar doğurur” diye konuştu. Köktaş, elektrik faturalarına gizli zam yapıldığına yönelik değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine nihai tüketici tarifelerinde hiçbir değişikliğin olmadığını vurguladı.
Kömür başvuruları arttı
6 yıllık görev süresinin dolması sebebiyle düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Köktaş, elektrikte 64 bin megavat kurulu güç olmasına rağmen geçtiğimiz günlerde aşırı soğuklar sebebiyle yaşanan sorunun elektrik sektöründen kaynaklı olmadığına dikkat çekti. Köktaş, sorunun doğalgaz stoklama kabiliyetinin sınırlı olması ve belli bölgelerde basınç sorunu nedeniyle doğalgazın ulaştırılmamasından kaynaklandığını kaydetti. Doğalgaz yatırımı için sıraya giren çok sayıda yatırımcının rotayı kömüre çevirdiğini belirten Köktaş “Yerli ve yabancıların kömüre dayalı üretim tesisi başvurusu arttı. Kömürün özellikle de yerli kömürün doğalgazdan daha ucuz ve stoklanabilir olması bunda etkili oldu” dedi.
Sinop yerli firmalar için fırsat doğuracak
Türkiye enerji sektöründe yerli üreticiyi destekleyecek önemli bir adım daha attı. Başbakan Erdoğan'la birlikte Japonya'ya giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kritik görüşmelerde bulundu. Sinop'a kurulacak nükleer santral için 8 milyar dolarlık yerli üretim fırsatı oluştu. Tokyo'da Japon enerji şirketleriyle görüşen Bakan Yıldız, Marmaray'ı yapan ve Sinop nükleer santralinin inşası için teklif veren Taisei şirketinin Başkanı Takashi Yamauchi ile bir araya geldi. Toplantıda Yamauchi, nükleer santral inşaatında Türk şirketlerle ortak yer almak istediklerini, bazı şirketlerle de görüştüklerini söyledi. Yıldız “515 bin parçadan oluşan santralin yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmını Türk sanayi şirketleri yapabilecek. Bu iki santralde 16 milyar dolarlık bir fırsat demek” diye konuştu.