Dolarda yaşanan artışın bazı temel tüketim mallarında da fiyat artışına neden olması bekleniyor.
Dolardaki artış sürerse süt ve süt ürünleri, teknoloji, ayakkabı ve giyim gibi sektörlerde ürün etiketleri zamlı fiyatlarla değişecek.
Döviz kurlarında yükseliş ve bu kapsamda doların 2 lirayı görmesi, bu gelişmelerin temeltüketim maddelerinin fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı endişesini de beraberinde getirdi. Hem hammadde fiyatları hem kira giderleri artan firmalar artışın devam etmesi halinde fiyatlarınazam yapmak zorunda kalacaklarını açıkladı.
TÜKETİCİNİN TAVRI ÖNEMLİ
Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane: İthal edilen mal vehizmetlerin bedelleri yükselebilir, perakendecilerin önemli giderlerinden biri olan kiralar artabilir ama en önemlisi tüketicilerin iştah ve motivasyonu düşebilir. İlk iki tanesi tölare edilebilir ancak tüketicinin iştahı kaçarsa sorun olur. Ama henüz bu boyutta bir etkisi olacak düzeyde değil.
AYAKKABIDA SEZON ORTASINDA FİYAT ARTAR
İnci Deri Başkanı Ali Murat Kızıltaş: Hem ithal edilen hammadde nedeniyle imalat doğrudan etkileniyor hem iç piyasada üretilen ürünlerin de dolara endeksli olması nedeniyle yaşanan artış olumsuz etkiliyor. Son iki Ayda dolarda yüzde 17-18'lik bir artış yaşandı. Kışlık ürünlerinfiyatlarını önceden belirlemiştik. Bu nedenle sezonun başında kimse fiyatlarını değiştirmez. Ancak sezon ortasında fiyatlarda oynama olacaktır.
BAKLİYATTA ZAM YOK
Reis Gıda Başkanı Mehmet Reis: Tarımda doların etkisi yüzde 20. Bu nedenle dolara endeksli bir artış olmayacak. 2013 hasadı 2012 fiyatlarının üstünde olacak ama bu dolardan değil, dünya piyasalarından kaynaklanıyor. Kırmızı Mercimek ve buğday kendimize yetecek seviyede. Pirinçte de bir miktar rekolte artışı var ve fiyatı yüzde 10-20 düşebilir. Bir tek fasulyede fiyatlar artar.
SÜTTE YILBAŞI KORKUSU
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı: Bu ay yüzde 11 gibi bir zam yapmıştık. Yerli yemimiz olduğu için yem fiyatlarında sıkıntımız yok. Ancak bu biterse ithalata başlanır ve o zaman maliyetimiz artar. Şu an sütün litresini üreticiden 1 liraya alıyoruz. Yılbaşına kadar mevcut fiyatlarla devam ederiz.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Murat Yörük: Avrupa'da litresi 32 euro sent olan süt, Türkiye'de 46-48 euro sent. Ancak hammaddeyi uygun fiyatla alırsak Avrupa'yla rekabet edebiliriz. Kur yükselince süte zam gelir diye bir beklentiye kapılıp, arzın arttığı kasım ayında doğru yönlendirme yapamazsak süt elimizde kalır ve fiyat düşer.
OTOMOTİVCİ TAKİPTE
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce: Otomotivciler Bebek adımlarıyla zam yapıyor. Firmalar Ayda 1000-1500 liralık zamlarla önünü görmeye çalışıyor. Küçük zamlar yapıp kurun nerede duracağını bekliyorlar. Fakat bu durum en az 1 yıl daha sürecek gibi görünüyor. Markalar henüz kur farkına fiyatlara tam olarak yansıtmadı. Uygun fiyatla araç sahibi olmak için şu an en iyi zaman diyebiliriz.
ELİNİZİ ÇABUK TUTUN
Gold Teknoloji Marketleri Pazarlama Müdürü Kılınç Orhan Erdemir: Kur böyle giderse fiyatlar 2-3 haftaya kalmaz stoklara bağlı olarak yükselmeye başlar. Tavsiyem fiyatlar artmadan acil olan ihtiyaçların hemen alınması.
Casper Bilgisayar Kurucu Ortağı Yalçın Yıldırım: Dolar kurunu 1,49'da sabitledik. Teknoloji firmaları için kur sabitlemek en büyük silahlardan biridir. Eğer kurun durulmasını beklerseniz çok zaman geçebilir. Eylül sonuna kadar da bu avantajımız devam edecek.
ETTE SORUN OLMAZ
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ: Uzun zamandır canlı hayvan ya da karkas et ithalatı yapılmıyor. Yemin besicilik faaliyeti içindeki payına bakacak olursak hemen fiyatları etkileyecek boyutta değil. Bu nedenle et fiyatlarında dolardaki yükselişe bağlı bir artış beklemiyoruz.