Cüzdanda yatan kartlara servet ödedik

Türk halkı cüzdanında 56 milyon adet kredi kartı taşırken bunların yaklaşık yüzde 20'sini aktif olarak kullanmıyor.

Cüzdanda yatan kartlara servet ödedik

Ancak cüzdanda yatan ve kullanmadığı bu kartlara yılda 1 milyar lira kart parası ödüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bankaların faiz dışı gelirlerinin yüksekliğini eleştirmeye başlaması ve bu alanın önemli kalemlerinden olan kredi kartından alınan yıllık aidatlar gündemdeki yerini koruyor. Her ne kadar bankaların kredi kartından aldığı ücretler tartışılsa da rakamlara bakıldığında bu konuda kart kullanıcılarının da bilinçli olmadığı görülüyor.  Birçok tüketici cüzdanında taşıdığı ama kullanmadığı kredi kartı için her yıl kart ücreti ödemeye devam ediyor. Hem de bu hiç de azımsanacak bir rakam değil. Şöyle ki, Türkiye'de toplam 56 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Kartların aktiflik durumuna bakıldığında ise sadece yüzde 65'inin aktif olarak kullamında olduğu görülüyor.

KULLANILMAYAN KARTA YILLIK AİDAT ÖDENİYOR

Yani Türk tüketicileri cüzdanlarında taşıdıkları 19.6 milyon adet kredi kartını aktif olarak kullanmıyor. Ancak bu kartlar için yıllık ücret ödemeye devam ediliyor. Türkiye'de kredi kartından alınan yıllık aidat kartların özelliklerine göre değişiyor. Fakat tüm kartlardan alınan aidatların ortalamasının yaklaşık 50 lira olduğu hesaplanıyor.

Bu rakamdan yola çıkarak yapılacak basit bir hesaba göre, Türk tüketicisi aktif olarak kullanmadığı 19.6 milyon adet kredi kartı için yıllık yaklaşık 980 milyon lira aidat ödüyor. Bir başka ifade ile yüketicilerin, aktif olarak kullanmadıkları kartları iptal ettirmeleri durumunda yaklaşık 1 milyar liralık bir para ceplerinde kalmış olacak.

Türkiye'de ortalama bir kişinin cüzdanında 2 kredi kartı olduğu hesaplanıyor. Bu rakam tabii ki ortalamayı yansıtıyor. Aktif olarak kullanılmayan kartların daha çok cüzdanında 2'den fazla kredi kartı taşıyan kişilerde olduğu belirtiliyor.

2023'te, kartlar 250 milyon olacak
 
Türkiye'de toplam kart sayısı 150 milyonu geçmiş durumda. Bunun 56 milyon adedi kredi kartı, 97 milyon adedi ise banka kartı. 2023 yılında bu sayının 250 milyona ulaşması bekleniyor. 2012 yılı sonu itibarıyla kartlarla yapılan toplam harcama 350 milyar lira seviyesinde. Bu rakam gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 25 seviyelerinde. 2023 yılında kartla yapılan alışveriş tutarının 2 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor. Bu da 2023 için hedeflenen GSYİH'nin yüzde 50'sine yakın bir oran demek.

Bilinçsiz tüketici için cüzdandaki kart plastik bomba

BKM Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı sahiplerinin bilinçli olması gerektiğini ifade ederek, "Yoksa kredi kartı büyük bir risk oluşturabilir" dedi

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, eğer bir tüketici cebine kredi kartı koyuyorsa ve bilinçsiz ise cebine koyduğu o kartın tam bir plastik bomba olduğunu söyledi. Türkiye'nin finansal eğitim ve kartların bilinçli ve doğru kullanımı konumunda özellikle son yıllarda çok önemli yol aldığını belirten Canko, "Banka kartları ve kredi kartının büyümesi ekonomi için çok olumlu. Kayıtdışı ve suçlarla mücadele gibi birçok konuda da çok önemli. Ancak finansal eğitim de çok önemli. Kart kullanıcısı kartı cebine koyuyorsa ve bilinçsiz bir kullanıcı ise cebine koyduğu o kart gerçekten plastik bir bomba. Ama kart kullanıcısı bilinçli ise işte o zaman kredi kartı hem ekonomiye büyük katkı sağlıyor, hem de kullanıcının hayatını kolaylaştırıyor" diye konuştu.

‘SADECE BARDAĞIN BOŞ TARAFINA BAKMAYALIM'

Kartların bilinçli ve doğru kullanımı için çaba sarfetttiklerini kaydeden Canko, bankacılık sektörü için de doğru ve bilinçli kullanılmayan kartların önemli bir risk oluşturduğunun altını çizdi. Bu açıdan bankacılık sektörünün son 10 yıldır bu konuda çok çaba gösterdiğini ifade eden Canko, "Maalesef son zamanlarda hep bardağın boş tarafını görme gündemimizde" diye konuştu.

 ‘Kendinize uygun kartı seçin kullanmıyorsanız iptal edin'

Canko, kredi kartının bir tüketim ya da kredi aracı olmadığının altını çizerken, kartın bir ödeme aracı olduğunu vurguladı. Kullanıcıların hesabını ince ince yaparak kendisine en uygun kartı seçmesi önerisinde bulunan Canko, kullanmayacağı kartı almaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Canko, "Vatandaşlarımız aldığı kartı ya kullansın ve kampanyalarını takip etsin. Kullanmayacağı kartı ise almasın ya da iptal etsin" dedi. Türkiye'de kişi başına 2 kredi kartı düştüğünü kaydeden Canko, ortalama kullanıcılarda bir sorun olmadığını ama cüzdanında 2'den fazla kart kullananların kartlarını aktif kullanıp kullanmadıklarına emin olmaları gerektiğini söyledi.

"Tüketici 5 tane kartı olup da sadece 2 tanesini aktif kullanıyorsa bence o kartların cüzdanda hiçbir kıymeti yok" diyen Canko şöyle devam etti: "Kartlar aktif kullanırsa fayda sağlar. Aktif kullanılmayan kart fayda sağlamayacağı gibi bir de ekstra giderler oluşturur ki bu kart kullanıcısının da canını sıkar. Dolayısıyla kartların bilinçi kullanılması çok önemli." Canko, amaçlarının kullanıcılara 'Kartlarla gidip daha fazla tüketin' demek değil, alışverişlerinizde kartları daha fazla kullanın demek olduğunu sözlerine ekledi.

BİLİNÇLİ KART SAHİBİ 500 TL KAZANIR

"Bilinçli kullanıldığı zaman kredi kartı hayatı kolaylaştırdığı gibi kullanıcısına para da kazandırıyor" diyen Canko şöyle devam etti: "Sektördeki rekabetten dolayı kart kullanıcılarına yönelik birçok kampanya yapılıyor. İndirimler ve ekstra parapuanlar veriliyor. Özellikle internet alışverişinde kampanyalar ve özel indirimler söz konusu. Dolayısıyla yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor. Her ay düzenli olarak 500 lira alışveriş yapan bir kişi, bankasının kendine önerdiği kampanyaları ve teklifleri kullandığı zaman yıllık ortalama 500 lira kazanıyor. Bütün bankalar benzer fırsatlar sunduğu için rakam aşağı yukarı her kartta aynı."