Çilek üretimine 'maliyet' engeli

Mersin’in Silifke ilçesinde çilek fideleri toprakla buluşturulurken, girdi maliyetlerinin artması çilek ekimini yüzde 50 oranında düşürdü. Geçen yıl 10 bin dönüm araziye yeni fide ekimi yapılırken, bu yıl ise 5 bin dönüme düşeceği bildirildi.

Çilek üretimine 'maliyet' engeli

Silifke İlçe Ziraat Odası Meclis Başkanı ve aynı zamanda çilek üreticisi Durhasan Akarca, çilek fide ekimi yapan işçilerle görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl yeni çilek ekim alanının azaldığını söyledi. Geçen yıl 10 bin dönüm arazide yeni çilek ekimi yapıldığını bu yıl ise 5 bin dönüme kadar düşeceğini ifade eden Akarca, “Bunun nedeni ilaç, gübre, fide ve işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesi. Ayrıca geçen yıl toplam 20 bin dönüm arazide 80 bin ton çilek hasadı yapıldı. Bu yıl ise 10 dönümü geçen yıl, 5 bin dönümü de bu yıl yeni ekim olarak toplam 15 bin dönüm arazide 60 bin ton çilek hasadı yapmayı bekliyoruz” dedi.
İHRACATTA AZALMA
Bu yıl ilk hasadın örtü altında Kasım ayı sonunda yapılmasının hedeflendiğini anlatan Akarca, “Geçen yılki rekoltenin yüzde 25'ine denk gelen 20 bin ton çilek, Moldova, Ukrayna, Romanya, Rusya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edildi. 60 bin ton ürün ise iç piyasada tüketildi. Bu yılda üretilen ürünün en az dörtte birini ihraç etmeyi umut ediyoruz” dedi.
''GİRDİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI GEREKİR''
Çilek ekim alanının bu yıl azalmasının üzücü olduğunu belirten Akarca, “Geçen yıl hasat sezonunda zaman zaman yağışların olması nedeniyle çilek fiyatları 40 kuruşa kadar düştü. Buna bir de girdi maliyetlerinin yükselmesi eklenince bu yıl ekim alanında önemli bir azalma oldu. Çünkü üretici zarar ederim düşüncesiyle çilek ekimini tercih etmiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda çilek üretimi daha da azalıp hatta üretim tamamen bitebilir. Bu nedenle yetkililerin girdi maliyetlerinin azaltılması, ürünün değerinde fiyatlardan satılması konusunda tedbir alması gerekir” diye konuştu. Geçmiş yıllarda bazı fidelerin bozuk çıkması nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldığını hatırlatan Akarca, bu yıl da aynı sorunun yaşanmaması için çiftçilerin fideleri alırken ziraat mühendislerine kontrol ettirmelerini ve bu konuda dikkatli olmalarını istedi.