"Büyüme masalıyla karşı karşıyayız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye'nin bir büyüme masalıyla karşı karşıya olduğunu, IMF araştırmasına göre Türkiye'de bin yetişkinden 875'inin bankalara borçlu hale geldiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle yaptığı sohbet toplantısında, ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kayseri'de bir babanın çocuğunun elinden tutup, bir bakana 'ben bunu okutamıyorum sen okut' dediğini anlatan Kılıçdaroğlu, "İlkokula başlayacak çocuğun maliyeti çok fazla değil ama düşünün bir baba, o çocuğu okutamayacak durumda. Bundan bir iktidarın çıkarması gereken çok ders var" dedi.

Türkiye'nin bir büyüme masalıyla karşı karşıya olduğunu, IMF araştırmasına göre Türkiye'de bin yetişkinden 875'inin bankalara borçlu hale geldiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu'nun, ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle:

"11 yıl sıcak parayla ekonomiyi yönettiler. Dolar boldu, sorun görünmüyordu. Bir ekonomi politikası oluşturmadan Türkiye'yi küresel ekonominin etkisine terk ettiler. Bununla bizim 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme şansımız hiç yok, birbirimizi kandırmayalım.

- 2002de her 100 dolarlık imalat için 27 dolar ithalat yapıyorduk. 2007'de bu rakam 39 dolara, 2011'de 43 dolara çıktı. Nedeni ise ucuz dolar. Üretmek yerine, ithalat yapıyoruz. Çünkü daha ucuz. Üretmeden, gelir yaratmadan bu nasıl devam eder? Tek yanıtı var. Borçlanarak tüketen bir Türkiye tablosu var karşımızda. Bunun ekonomi tarihinde çok önemli bir yeri var. Çok vahim; geleceğimizi satma hikayesidir bu, 11 yılın hikayesi budur. Çocuklarımızın geleceğe güvenle bakmama tablosudur bu. Ak Parti iktidarına kadar olan tüm hükümetlerin toplam borç tutarı 130 milyar dolar. Sadece Ak Parti dönemi borç tutarı ise  350 milyar dolar.

"BU BİR BÜYÜME MASALI; IMF'YE GÖRE TÜRKİYE'DE 1000 YETİŞKİNDEN 875'İ BANKALARA BORÇLU"
- IMF geçtiğimiz günlerde bir veri yayınladı. Türkiye'de bin yetişkinden 875'i bankalara borçlu. Singapur'dan sonra Türkiye ikinci sırada. 2 milyon 600 bin kişi bankalara olan borçlarını ödeyemeceklerini belirtiyor, moratoryum ilan ediyor. Bir büyüme masalıyla karşı karşıyayız.  AKP dönemine kadar Türkiye'de ortalama büyüme yüzde 5.1, AKP döneminde ise bu oran yüzde 5. Darbe yok, savaş yok; sıcak para girişi çok. Ama büyüme ortalaması yüzde 5. Olağanüstü bir büyüme masalıyla toplum uyutuldu.

MİLYARDERİMİZ JAPONYA'DAN FAZLA
- Kişi başı gelirde Japonya bizim 7.5 katımız. Ama bizim dolar milyarderi sayımız Japonya'nın iki katı. Onlarda 22 milyarder var; bizde 44. Yarattığımız katma değeri hakça bölüşmüyoruz. O nedenle milyarderimiz fazla ama bir baba çocuğunu okutamıyor.

- Bu iktidar öncesinde Merkez Bankası'nın kasasında kısa vadeli borçlar için; 100 dolar için 172 dolar vardı. Bugün ise 102 dolar var. Oysa Endonezya'da 252; Güney Kore'de 258; Hindistan'da 322; Brezilya'da 1145 dolar var. İşte Türkiye bunun için dünyada en kırılgan ülkeler arasında başı çekiyor. Önümüzdeki yıl çevrilmesi gereken borç miktarı 164 milyar dolar. Cari açıkla birlikte bu  rakam 230 milyar dolara çıkıyor.