Bosnalı Sırpların lideri 'Bosna Kasabı' Radovan Karadziç, soykırım dahil 10 ayrı suçtan toplam 40 yıl hapse mahkum edildi.
Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıklıyor. Yargıçlar, Karadzic'in 8 bin Müslüman'ın katledildiği Srebrenica'da soykırım suçu işlediği yönünde karar vererek, Sırp lideri 40 yıl hapse mahkûm etti.
Karadzic, kendisine yöneltilen 11 suçlamanın 10'undan suçlu bulundu.
Mahkeme hakkındaki soykırım suçlarından birini düşürürken, Sırp lideri, 'insanlığa karşı suç'tan mahkûm etti.
O-gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, binlerce kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatması sırasında yaşanan cinayetler ve sivillere yönelik saldırılarda Karadzic'in cezai sorumluluğu olduğuna hükmetti.
'Bosna Kasabı' olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.
70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad'da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki bu dava, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana işlenen en ciddi savaş suçu davalarından biri.
SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU
Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna Savaşı'nda şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.
2008'DE BELGRAD'DA TUTUKLANMIŞTI
Bosna'daki savaşın (1992-1995) ardından uzun yıllar Dragan Dabic sahte kimliğiyle hayatına devam eden Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmıştı.
BİNLERCE MÜSLÜMAN KATLETTİ
Sırp Radovan Karaciç, Bosna Savaşı’nda binlerce Müslüman’ın katledilmesinden sorumlu.
Tilki” lakabıyla da anılan Karaciç’e yöneltilen suçlamalar arasında; “soykırım yapmak”, “soykırıma suç ortaklığı yapmak”, “yok etme”, “cinayet”, “kasıtlı adam öldürme”, “insanlara eziyet etme”, “zorla göç ettirme”, “insanlık dışı fiilleri işleme” ve “1992-1995 yılları arasında Bosna Hersek’te, Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve Bosna’daki Sırp olmayan diğer sivillere karşı diğer suç fiillerini işleme” bulunuyor.
***************
BOSNA SAVAŞI NEDEN BAŞLADI?
Dünyada Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından yaşanan gelişmeler altı federe cumhuriyetten oluşan Yugoslavya’nın da dağılmasına neden oldu. Yugoslavya’yı meydana getiren cumhuriyetlerden biri olan Bosna, 1992 yılının Şubat ayında yapılan bir referandumun ardından bağımsızlığını ilan etti. Ancak Bosna’nın bağımsızlık kararını tanımayan Sırplar, Saraybosna’yı kuşatma altına alarak üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı’nı başlattılar.
8 BİN BOŞNAK KATLEDİLDİ
1995’in Temmuz ayında Srebrenitsa’da Sırplar tarafından 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük soykırım gerçekleştirildi.
Sırp kuvvetleri Srebrenitsa’da beş gün içinde 8.372 Boşnak’ı öldürdü, yüzlerce kadına ve küçük yaştaki kız çocuğuna tecavüz etti. Bir gün içerisinde 20.000’in üzerinde mülteci Srebrenitsa’dan zorla çıkarıldı.
1992-95 yılları arasında sistematik olarak yürütülen büyük çaplı bir etnik temizliğe maruz kalan Bosna’nın doğu yakasında, tüm dünyanın gözleri önünde, Sırp kuvvetleri Boşnaklara karşı her türlü savaş suçunu işledi.
BM'E SIĞINAN BOŞNAKLAR, SIRP KATİLLERE TESLİM EDİLDİ, ONLAR DA KATLETTİ
Sırp saldırılarından kaçan binlerce Boşnak, BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa’ya sığındı. Sığınmacılardan yaklaşık 25.000’i, barış gücü askerlerince Srebrenitsa’ya birkaç kilometre mesafedeki Potaçari’de bulunan bir akü fabrikasına yerleştirildi. Fabrikadaki savunmasız binlerce Boşnak, Hollandalı askerlerce 11 Temmuz 1995’te Ratko Miladiç, nam-ı diğer “Sırp Kasabı”, komutasındaki Sırp askerlerine teslim edildi. Askerler 12 yaş üstü tüm erkekleri bir yana, kadınları da diğer yana ayırdılar. Kadınlara tecavüz edildi, erkekler ise kamyon ve otobüslere doldurularak ölüme götürüldü.
Bosna Savaşı’nın ağır bilançosu:
Bosna’da üç buçuk yıl devam eden savaşta 312.000 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı. 27.734 kişi resmî kayıtlara kayıp olarak geçti. Toplu Mezarları Araştırma Enstitüsü’nün 18 yıldır sürdürdüğü çalışmalarda 20.000 kayıbın cesedine ulaşıldı, bunlardan yaklaşık 18.000’inin kimliği belirlendi. Toplu mezarlarda bulunan cesetlerin çoğu parçalandığı ve yakıldığı için kimlik tespit çalışmaları zorlukla sürdürülüyor.
Bosna-Hersek Kayıpları Arama Enstitüsü verilerine göre, 1995 yılından bu yana ülke genelinde 500’den fazla toplu, 5.000’in üzerinde müstakil mezar bulundu. Kimlikleri tespit edilen kurbanlar, her yıl 11 Temmuz günü düzenlenen törenle toprağa Srebrenitsa’da toprağa veriliyor.