Kredi yönetmeliğinde yapılan değişiklikle birlikte Türk bankalarının yurt dışında bulunan iştirakleri artık daha fazla kredi kullandırabilecek.
Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre küresel finansal krizi hasarsız atlatan Türk bankacılık sektörünün yurt dışında elini rahatlatmak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kritik bir düzenlemeye gidiyor. Kredi yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile Türk bankalarının yurt dışında bulunan iştiraklerinin daha fazla kredi kullandırmasının önü açılıyor. Bilançosunu muhasebe standartlarına göre konsolide eden bankalar için garanti niteliğindeki yüzde 30 olan taahhüt oranı dikkate alınmayacak. Uygulama konsolide edilmeyenler için ise yüzde 30 olarak devam edecek. Örnek verilecek olursa yurt dışındaki iştirakin 100 liralık mevduatı varsa 30 liralıkta garanti vermiş gibi işlem yapılıyordu. Kredi limiti özkaynakların yüzde 20’sini geçemez kuralı sebebiyle de bu 30 TL kredi verilmiş gibi dikkate alınıyordu.
30 TL DE KULLANABİLECEK
Yeni düzenlemede ise bilançosunu konsolide edenler için bu oran dikkate alınmayarak yurt dışındaki Türk bankası 30 lirayı da kredi olarak kullandırabilecek. Bu da dünyanın farklı ülkelerinde şube veya iştiraki bulunan Türk bankalarının daha fazla kredi kullandırmalarının önünü açmış olacak. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik taslağı yayınlandı.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
2006 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte değişiklik yapılan taslakta yeni düzenleme anlatıldı: “Türkiye’de faaliyette bulunan bankalarca, bu bankaların yabancı ülkelerde bankacılık faaliyetlerinde bulunan ortaklıklardan konsolide edilmeyenlerin yükümlülüklerine karşılık, yabancı ülkelerin yetkili mercilerine ilgili ülke mevzuatı gereğince verilen sınırsız garanti niteliğini taşıyan taahhütler yüzde otuz oranında dikkate alınır ve kredi sınırlarının hesaplanmasında esas alınacak tutar, ortaklığın yükümlülüklerinden, ortaklık tarafından bankaya verilen krediler ile ortaklığın ilgili ülke mevzuatına göre hesapladığı ana sermayenin indirilmesiyle bulunur.”
YTL GİTTİ TL GELDİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliğinde Türk Lirası vurgusu da yapıldı. 1 Kasım 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 10. Maddesinde yer alan ‘Yeni Türk Lirasını’ ifadesi de ‘Türk Lirasını’ şeklinde değiştirildi. Yönetmelik hükümleri BDDK Başkanı tarafından yürütülürken yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olacak.