TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Batı karşıtlığı ve sert üslup Türkiye'nin sözünün ağırlığını azaltıyor" diyen Yılmaz, Kopenhag Kriterleri'nden uzaklaşmanın Türkiye için çıkmaz yol anlamına geleceğini dile getirdi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye için düşük büyümenin yüzde 4'ün altı olduğunu belirtti. Yılmaz,"Türkiye ekonomisinin yılda ortalama yüzde 6 büyümesi gerekir" diye konuştu.
Yılmaz, Türkiye'nin iç tasarruf oranının da en az 3 puan artması gerektiğinin altını çizdi.
TÜSİAD'ın Yüksek İstişarı Kurulu toplantısında konuşan Yılmaz, 10 yılda bol para ve düşük faiz gelişen ülkelerin büyümesini desteklediğini belirtti.
Bol para-düşük faiz sürecinin sonuna gelindiğini ve normalleşmenin başladığını belirten Yılmaz, son dört ayda kurun hızla yükseldiğini, balon etkisi sona erdiğinde en önemli tehlike enflasyon olacağını söyledi.
Yılmaz, finans piyasalarının yükselen piyasalara fon sağlayabilmelerinin ardında iki balon olduğunu söyledi. "Bunlardan birincisi 2008 krizine kadar gelişmiş ülkelerde oluşan finansal balondu. İkincisi ise 2008 sonrasında merkez bankalarının aşırı gevşek para politikalarıyla ortaya çıkan finansal balon" diyen Yılmaz, "Her ikisinin de sürdürülemeyeceği pek açıktı. Nitekim Fed'den Haziran ayından itibaren gelen işaretler bu dönemin bittiğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.
"Önümüzdeki yıllarda büyümenin niteliği önemli olacaktır" TÜSİAD başkanı, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanması Türkiye'nin büyümesine 1 puan katkı yapacağını söyledi.
Türkiye eğitim göstergelerinde alt sıralarda yer aldığının altını çizen Yılmaz, yapısal reformların temelinde eğitimin yer alması gerektiğini, eğitimde atılacak doğru adımlarla büyümenin sağlanabileceğini belirtti.
"AB ile müzakerelerde 24. faslın açılmasında ısrar ediyoruz" diyen TÜSİAD Başkanı Avrupa birliği için hedef tarih belirlenmesini istediklerini, AB'ye tam üyelik yeniden Türkiye'nin birinci önceliği olması gerektiğine vurgu yaptı.
Türk dış politikasının barışçı bir eksende sürdürülmesini ümit ettiklerini kaydeden Yılmaz, Suriye'deki savaşın bir an önce sona ermesini istediklerini belirtti.
"Batı karşıtlığı ve sert üslup Türkiye'nin sözünün ağırlığını azaltıyor" diyen Yılmaz, Kopenhag Kriterleri'nden uzaklaşmanın Türkiye için çıkmaz yol anlamına geleceğini dile getirdi. Huzur ortamının kalıcılığını demokratikleşme paketinin sağlayacağını söyleyen Muharrem Yılmaz, demokratikleşme paketinin ve anayasa sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirtti.