Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!

varlik-yonetim-sirketleriKredi borcu olanlar dikkat! Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine satıyor.

Bu durumdan habersiz banka müşterileri ise soluğu mahkemede alıyor. Vatandaşın kafası karışık. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlık yönetim şirketlerine başvuranlar çoğu zaman hiç ummadıkları indirimler elde ediyorlar.

 

Kredi Kartı Borcu Varlık Şirketlerine Devri

 

 

VARLIK ŞİRKETLERİNE DEVREDİLDİ

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak... Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.

Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. 'Biz tahsil edemedik siz uğraşın' diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.

 

2003'TE KURULDU
Şu anda Türkiye'de 8 Varlık Yönetim şirketi var;

  1. Anadolu,
  2. Bebek,
  3. Girişim,
  4. LBT,
  5. RCT,
  6. Final,
  7. Efes ve
  8. Standart

2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.

Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.

 

İKNA OLMAYAN İCRAYA VERİLİYOR

Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım' deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek 'Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor' dedi.

 

TükoDer: Bankalar vatandaşı bilgilendirmeli
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Yapılandırma olayından sonra birçok kişiye bankaya gittiğinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kısmına dosyalarının devredildiği söylenirken, bir kısmına hiçbir bilgi verilmemiş. Banka herhangi bir işlemde borçluya ulaşıp bilgi veriyorsa, dosyanın satışı öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediği takdirde borç dosyasının varlık yönetim şirketlerine satılacağını bildirmeli' dedi.

 

Bankaların devrettiği aktif toplamı 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleşmiş, nakde dönmesi güçleşmiş ve hukuki takip süreci başlamış varlıklara sorunlu varlık deniyor. 2002 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlık yönetim şirketleri, bu sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak tahsilatını üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanına kavuşuyor.

 

Girişim Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafından bugüne kadar varlık yönetimi şirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamının yaklaşık 6.6 milyar lira olduğunu açıkladı. Tengiz, devredilen sorunlu alacakların yaklaşık yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartı alacakları, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarından oluştuğunu söyledi.

Tengiz, bankacılık sektörünün 2011 Haziran sonu itibarıyla takipteki alacak tutarının ise 18.6 Milyar lira olduğunu ifade etti.

Tengiz, sürecin işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluşan bir portföy hazırlayıp bir tanıtım dokümanı ile tüm Varlık Yönetimi Şirketlerini satış sürecine davet ediyor. Daha sonra şirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aşamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlık Yönetimi Şirketine portföy temlik ediliyor. Bu aşamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklı Varlık Yönetim Şirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlık Yönetimi Şirketi tarafından yürütülüyor.'

Varlık Yönetim Şirketleri borç sorgulama

Sistem nasıl işliyor?

Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.

Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.

Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.

Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.

AKRABA AVINA ÇIKIYORLAR

VAHŞİ bir BORÇ TAHSİLATI peşindeler 

Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!” üzerine 92 düşünce

  1. Resmi YokGökhan

    Kardeşim herkese tavsiyem şudur bankalar bu kadar ucuza satıyorsa Borc dosyalarını bize de satabilir uğraşmam diyorsa bu şirketler aldığı miktara satacaklar yoksa herkesi dava açmaya davet ediyorum resmen vatandaşın kanını emiyorlar bana etmedikleri tehdit kalmadı ben ödeyebilseydim bankaya öderdim bu kan emicilere değil dava açalım sesimiz yüksek çıksın yeterki

  2. Resmi Yokzafer

    Banka dort senede alamamış bunlar hemen taklacı güvercın gibi ödenmeyen borca atlıyorlar..

    Adam ödese bankaya öder zaten.. sılah da çeksen adam ödemeyınce alamazsınız..

    Bunlara finansal çöplüğün farelerı dıye ısım takmışlar.. Doğru söze ne denırkı….

    Hükümetın bunları yasaklaması lazım.. varlıkmış..

    Seninle sözleşmem varmı? yok..
    Sanamı borçluyum? yok..

    Neyın peşındesın o zaman…?

    Bankalara da ıyı yapıyorlar. Önune gelene kart, KEFILSIZ KREDI verirsen böyle avuvunu yalarsın..

    SONUÇ fasarya..

    1. Resmi Yokmehmet

      Ödenmeyen borçların varlık yönetim şirketlerine devredildiğini her banka sözleşmesinde yer alıyor ve bunlar imzalanıyor..
      Sonuçta bu sözleşmeler okunuyor mu yok ?
      Bilinçi tüketim var mı yok ?
      Sonra hükümet yasaklasın.Çok kolaydı o iş…Hükümet yasaklasın sonra banka alamadığı bu tahsilatı doğal olarak borçsuz yaşayan ve borcuna sadık olan bir evim olsun benim olsun diyen insanlara verdiği kredi faizlerine mecburen eklesin..
      Hayat yazarken ne kadar güzel…

      1. Resmi Yokmurat

        2003 den önce varlık firması mı var dı? Hangi sözleşmenin hangi maddesinden bahsediyorsunuz? Adam hukuk okuyor ve adalet yerine mafyanın tahsilatçılığını yapıyor. Garibim anne babası da oğlum kızım avukat diye övünüyor.

  3. Resmi Yokabbaba50

    yahu bunlar kimde odeyeceksiniz.sizler varliktanmi para aldiniz.rest cekin.bir bok yiyemezler.beni bir kac kez aradilar.beni birdaha arayip rahatsiz etmeyin yoksa sizi mahkemeye verecegim.ben sizden parami aldim.imzali bir evrakmi verdim dedim birdaha arayamadilar.

    1. Resmi Yokmehmet

      Banka kredi sözleşmelerinde bunlar yazıyor.ve imzalanıyor..Ya da okunmuyor diyelim…Parayı alırken ve kullanırken herşey güzel..

      Sonuç olarak icra dosyası,ve 10 yıl dolmadan yenileniyor tamamı..Sizin hayattan bir beklentiniz olmayabilir ama hayattan beklentisi olan insanları yanlış yönlendiriyorsunuz..

      Yarın birgün bişey yapmıyorlar der,mal edinir,işe girer sonra haciz yapıldığında da yandım der..Yazık…

        1. Resmi Yokali

          sana katılıyorum karakartal, mehmet aynı kurumun elemanı bence… Bi çek git buradan mehmet

  4. Resmi Yoktarık tarıktar

    Dostlar kefıllıgımden dolayı 10 adet bankaya 20 trılyona yakın mutessılen kefılım.
    Kredı kartlarımı gununde odememe ragmen kartlarımı bankalar zamanla kapatıyor. Battıkdan 5 yıl sonra hıc asgarı bıle odemeyen kartları tam kapatan benım bıle akbank 5 yıl sonra, garantı ise 6.yılda kapattı. Elımde sadece ykb kartı kaldı. herseyı hanımın adına yaptım. umarım ona gıdemezler hersey derken 1 araba bıraz para o kadar. varlık sırketlerıde baska varlıklara satıyor. zamanla madem benım borc bıtmez kartımı kapatan bankalarada odemedım adam gıbı kartı kapamasalar.. kapamadıkları surece odeme yapmıstım babamın adına olan elektırık saatının depozıtosuna bıle ıcra geldı.

    tabı bır ıkametgah sorunu yasıyorum. kacak hayatı bızımkısı. borcumu odemedıgım 2. sıradakı zıraatten ıcrayla kesılen maasıma bıle bloke koyuyor. her ayın 15’ınde bodroda ıcra var dıye goturup blokeyı kaldırıyorum. hyr banka ben senın musterın degılmıyım? neden bloke? etf, havale yapmama neden ızın vermıyorsun li? Brn senin maas musterınım.. neyse..

    hayatım aktıf devam edıyor. tek sorun guvenmek zorunda oldugun ınsanların uzerıne yasama sorunu.

    Ömur kısa, nerde olecegımız bellı degıl.. Dunyada Allah kendı adımıza bısey nasıp etmemıs bu da bızım kaderımız.. kımseye 1 lıra bırsey odemeyın. Maaslılara tavsyem, bırakın 4 de bırını kessınler.

    varlıkları 5 yıldır engellıyorum. telımde engelleme sayısı doldu. cıa den engellıyorum :-)

    hanımda cok bılmıyor borcları tabı..

    neyse bır dertleseyım dedım varlık banka borcu vs bunlar onemsız.. sahısa borcunuz olmasın. sucsuz yere gırdıgımız kefıllıklerın bıtme ıhtmalı yok. 10 yıl ısı yalan. ıcrayı yenılerse yenı 10 yıl baslar

    1. Resmi YokSEDİAHMET KİREÇTEPE

      5411 SAYILI KANUN’LA BANKALARIN ÜST KURULU; BANKACILIK DÜZENLEME DENETLEME KURULUDUR. Bankalar kredi kartı verirken, ihtiyaç kredisi verirken dikkat etmeleri gerekenleri yapmamaktadır. Bakınız: Bankalar
      1. Krediyi verirken ölüm sigortası yaptırmadan işlem yapıyor,mu ? hayır.
      2. Polis, uzman erbaş, ast subayları riskli görüp ölüm sigortası yaptırmadan işlem yapıyor’mu ? hayır.
      3. Bir aylık işçiye 50.000 TL krediyi neye güvenerek veriyorsunuz. (vergiden düşmek için mi ?) Biz biliyoruz ki bankalar tahsil edemediği paraları 5 yıl sonra vergiden düşüyorlar. Bankalar bu indirimi kullanmak için “RİSKİ” görmezden gelerek; çekinmeden her vatandaşa kefilsiz kredi vermektedir. Bu yanlıştır. Ne yapılması gerekir diye sorarsanız benim görüşüm; bankalar kefilsiz vereceği krediler için kasko yapması lazımdır. Tahsil edemediği paraları bu kaskodan tahsil ederse sorun biter.