Kredi borcu olanlar dikkat! Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine satıyor.
Bu durumdan habersiz banka müşterileri ise soluğu mahkemede alıyor. Vatandaşın kafası karışık. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlık yönetim şirketlerine başvuranlar çoğu zaman hiç ummadıkları indirimler elde ediyorlar.
Kredi Kartı Borcu Varlık Şirketlerine Devri
VARLIK ŞİRKETLERİNE DEVREDİLDİ
Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak... Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.
Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. 'Biz tahsil edemedik siz uğraşın' diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.
2003'TE KURULDU
Şu anda Türkiye'de 8 Varlık Yönetim şirketi var;
- Anadolu,
- Bebek,
- Girişim,
- LBT,
- RCT,
- Final,
- Efes ve
- Standart
2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.
Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.
İKNA OLMAYAN İCRAYA VERİLİYOR
Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım' deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek 'Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor' dedi.
TükoDer: Bankalar vatandaşı bilgilendirmeli
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Yapılandırma olayından sonra birçok kişiye bankaya gittiğinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kısmına dosyalarının devredildiği söylenirken, bir kısmına hiçbir bilgi verilmemiş. Banka herhangi bir işlemde borçluya ulaşıp bilgi veriyorsa, dosyanın satışı öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediği takdirde borç dosyasının varlık yönetim şirketlerine satılacağını bildirmeli' dedi.
Bankaların devrettiği aktif toplamı 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleşmiş, nakde dönmesi güçleşmiş ve hukuki takip süreci başlamış varlıklara sorunlu varlık deniyor. 2002 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlık yönetim şirketleri, bu sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak tahsilatını üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanına kavuşuyor.
Girişim Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafından bugüne kadar varlık yönetimi şirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamının yaklaşık 6.6 milyar lira olduğunu açıkladı. Tengiz, devredilen sorunlu alacakların yaklaşık yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartı alacakları, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarından oluştuğunu söyledi.
Tengiz, bankacılık sektörünün 2011 Haziran sonu itibarıyla takipteki alacak tutarının ise 18.6 Milyar lira olduğunu ifade etti.
Tengiz, sürecin işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluşan bir portföy hazırlayıp bir tanıtım dokümanı ile tüm Varlık Yönetimi Şirketlerini satış sürecine davet ediyor. Daha sonra şirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aşamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlık Yönetimi Şirketine portföy temlik ediliyor. Bu aşamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklı Varlık Yönetim Şirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlık Yönetimi Şirketi tarafından yürütülüyor.'
Sistem nasıl işliyor?
Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.
Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.
Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.
Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.
Bankaya olan borcumu varlık şirketine dosyayı devretmiş varlık şirketiyle görüştüm bir miktar par isteyip geri kalanını taksitlendirecek.ama içrada hala banka gözüküyo maaş içra dosyasında banka gözüküyo budurumda ben budurumda banka devrettiği dosyayı içra dairesinden ve maaşımdan çekip varlık şirketi devreye girmesi işlem yapması gerekmezmi?ben varlık şirketinden nasıl bir sözleşme almam gerek hacizlerin kalkması için ve içra dairesi varlık şirketinden aldıgım haciz kaldırma yazısını hangi şartlarda kabul eder ve kaldırır.varlık şirketiyle anlaşıp maaşımdaki haczi kaldırmak istiyorum.borcumu yapılandırıp ödemek istiyorum.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim saygılar..
Sözüm şuna. İş sağlayamıyosun.iş versen 1300 e çalıştırıyosun.yol paralı hastane paralı köprüden para alıyosuuunn. Emekli olmak istesem ayda 500 kaata yakın istiyosuuun bunu ödeyecek olsam 65 yaş şartıyla gömüyosun. Bari yabancı bankaların tefecilerin önünden çek al diyorum. Biz bu ülkenin evladı değilmiyiz diyorum. Faizi kaldır. Halkın borcunu sil. Sosyal devlet olmanın sorumluluğunda iş alanları aç.bunu yapamıyosan vergiyi kaldır. Bi dükkan açmayı bırak pazarda çorap satçaz para istiyosun. Ne yapmaya çalışıyosun. Sözüm sana. Anlıyosun. Komşun borç içinde kıvranıyoken yükseeekkk yükseeeeeek maaşları alıyosun. Kira+elktrik+su+telefon dan kalan parayla nası geçiniyosun. Acele düzenlemeler yapmak gerek bunu sende biliyosun. Sunal filmlerinde ağa köylüyü neden borçlandırır bunu da biliyosun. Bu banka işlerine geçmişe de yönelik olmak üzere müdahale etmek için ne bekliyosun. Benim borcumu bana sormadan başkasına satarak sermaye edip açıkça suç işliyorlar görmüyormusun. Benim borcum için dedemi bile arayarak aile içi mutsuzluğa göz yumuyosun. Günde bi ekmek yesem ayda kaç para eder anlıyorsun. Oraya başvur buraya başvur. Bürokrasiden anlıyoosuuuuuun. Kafa mı kaldı haddimizi aştıysak kusura bakma diyosuuuuunn. Yeaaaa.
Üzerine bi şey yoksa bi bok yapamazlar. Fakat zaman aşımı yok. İcra dosyasını aktife ederek gelebilir.bu nedenle üzerine hiç bi şi alma.borcu ödemek istiyosan bi avukat aracılığı ile borç bitti yazısı ve kredi dosyalarını alarak öde.icra dosyasının kalktığından emin ol. Bunlardan önce pazarlık yaparak borcunu en az anaparanın üçte birine indir.kabul etmiyosa deli paralar istiyosa başkanlığı bekle. O zaman 500 lira bile alamayacaklar.bu kıyağımı da unutma..
ESKİ EŞİM TARAFINDAN DOLANDIRILDIM ÜSTÜME BİR SÜRÜ BORÇ KALDI ÖDEYEBİLCEK DURUMUM YOK MAAŞIMDA İCRA VAR 1000 TL YE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUM BUGÜN BİR MESAJ GELDİ BİR BANKANIN BORCU BU VARLIK ŞİRKETİNE DEVREDİLMİŞ HAPİS FALAN GELİR Mİ BAŞIMA ÖYLE BİŞEY OLURSA ÖLÜRÜM
Taahhüt yoksa hapis olmaz..Maaş ta sıraya girebilirler veya menkul haczi yapabilirler..
Borcu olmayan birinin açıklaması daha.. Hayat hakikaten borçsuz güzel.. Borçlu insanların neler çektiğini bi bilsen..
Bu şirketler haciz işlemi yapabilir mi?
Bu Borçtan nasıl kurtulacağız , zaman aşımı var mı?
peki banka varlık şirketine devrederse gene mi 10 yıl sonra düşer dosya yok sa devam eder mi bilgilendirirseniz sevinirim.
İcra dosyası devrolduğu için 10 yıl dolmadan her alacaklı icra dosyasını yenileyebilir.Bu varlık yönetim şirketi veya şahsi alacaklar da olabilir farketmez..