Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!

varlik-yonetim-sirketleriKredi borcu olanlar dikkat! Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine satıyor.

Bu durumdan habersiz banka müşterileri ise soluğu mahkemede alıyor. Vatandaşın kafası karışık. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlık yönetim şirketlerine başvuranlar çoğu zaman hiç ummadıkları indirimler elde ediyorlar.

 

Kredi Kartı Borcu Varlık Şirketlerine Devri

 

 

VARLIK ŞİRKETLERİNE DEVREDİLDİ

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak... Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.

Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. 'Biz tahsil edemedik siz uğraşın' diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.

 

2003'TE KURULDU
Şu anda Türkiye'de 8 Varlık Yönetim şirketi var;

  1. Anadolu,
  2. Bebek,
  3. Girişim,
  4. LBT,
  5. RCT,
  6. Final,
  7. Efes ve
  8. Standart

2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.

Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.

 

İKNA OLMAYAN İCRAYA VERİLİYOR

Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım' deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek 'Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor' dedi.

 

TükoDer: Bankalar vatandaşı bilgilendirmeli
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Yapılandırma olayından sonra birçok kişiye bankaya gittiğinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kısmına dosyalarının devredildiği söylenirken, bir kısmına hiçbir bilgi verilmemiş. Banka herhangi bir işlemde borçluya ulaşıp bilgi veriyorsa, dosyanın satışı öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediği takdirde borç dosyasının varlık yönetim şirketlerine satılacağını bildirmeli' dedi.

 

Bankaların devrettiği aktif toplamı 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleşmiş, nakde dönmesi güçleşmiş ve hukuki takip süreci başlamış varlıklara sorunlu varlık deniyor. 2002 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlık yönetim şirketleri, bu sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak tahsilatını üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanına kavuşuyor.

 

Girişim Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafından bugüne kadar varlık yönetimi şirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamının yaklaşık 6.6 milyar lira olduğunu açıkladı. Tengiz, devredilen sorunlu alacakların yaklaşık yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartı alacakları, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarından oluştuğunu söyledi.

Tengiz, bankacılık sektörünün 2011 Haziran sonu itibarıyla takipteki alacak tutarının ise 18.6 Milyar lira olduğunu ifade etti.

Tengiz, sürecin işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluşan bir portföy hazırlayıp bir tanıtım dokümanı ile tüm Varlık Yönetimi Şirketlerini satış sürecine davet ediyor. Daha sonra şirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aşamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlık Yönetimi Şirketine portföy temlik ediliyor. Bu aşamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklı Varlık Yönetim Şirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlık Yönetimi Şirketi tarafından yürütülüyor.'

Varlık Yönetim Şirketleri borç sorgulama

Sistem nasıl işliyor?

Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.

Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.

Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.

Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.

AKRABA AVINA ÇIKIYORLAR

VAHŞİ bir BORÇ TAHSİLATI peşindeler 

Bankaya değil, artık Varlık Yönetim Şirketine borçlusunuz!” üzerine 92 düşünce

  1. Resmi YokKerim

    Kartim calindi.calan kisiyi savciliga verdim ilgilenmediler. Asya banka bildirdim. Karttan nereden ne zaman ne kadar cekilmis bildirin dedim nafile. Iki yil sonra varlik destek ten bir bayan aradi.ona durumu anlattim.mail yazdim cevap yok.bir ay once bir sms geldi 2784 tl borcunuz var 1167 tl odeyin kapatalim dediler suphelendim tekrar mail yazdim ve haciz koymuslar.bana banka extrelerini gonderin birinci ayda odeyeyim dedim hala cevap yok.bu asamada o kadar dolandirma hikayeleri var ki iyice suphelendim ama e devlete baktigimda hacizi gordum. Kim bunlar resmi kurulus ise neden mailime cevap vermediler. Bu konu hakkinda ne yapmam gerek.

    1. Resmi Yokasmin

      evet resmi bir kuruluş varlıkyönetim şirketi eğer bankaya bildirim yaptıysanız ve bununla ilgilenilmediyse siz de bankaya karşı dava açın bu onların problemi siz yasal sorumluluğunuzu yerine getirmişsiniz zaten. ama muhtemelen uğraşacaksınız bu durumda. eğer sigortalı iseniz öncelikli olarak maaşınıza haciz gelir bunu şirketinizle konuşmakta fayda var diyorum.

    1. Resmi Yokasmin

      borcunuzu faizi ile birlikte satıyorlar pazarlık yapmadan ödeme yapmayın ana paraya düşürün eğer ödeyemiyorsanızda onu taksite böldürün çünkü zaten olması gerekenin çok altındabir ücretle alıyorlar kabul edeceklerdir.

  2. Resmi YokMEHMET

    YURT DISINA GİDİP MEMURLUGU BIRKAMAYI DÜŞÜNÜYORUM. BEN, BİR SENE ÖNCE KREDİ KARTIMI VE KREDİMİ ÖDEMEDİM. HSBC BANKASI SASA HUKUKU’a DEVRETMİŞ.

    BİR SENEDEN BERİ ARIYORLAR TELFONLA.. ÖDEMEYECEGİM DİYORUM.. İCRAYA VERDİK DEDİLER AMA İCRA HALA GELEMEDİ.

    AYNI SEKİLDE GARANTİ BANKASI DA, ÇEKTİĞİM KREDİYİ SEKER HUKUA DEVRETMİŞ AMA İCRA GELMEDİ.

    DEVLET MEMURUYM. İCRA NEDEN BİR SENE GEÇİKYOR ACABA? SİĞORTA SİRKETLERİMİ KARSILIYOR MASRAFLARI

    05346453333 24.07.2014 TARİHİNDE YURTDISINA GİDİYORUM. YARDIMCI OLABİLECEK VARSA BENİ ARAYABİLİRİ Mİ?

    1. Resmi Yokasmin

      e devletten kontrol edin yasal işlem başladıysa orada mutlaka görürsünüz. üzerinizde eğer herhangi bir mal varlığı var ise buna el koyma hakkına sahipler ana para üzerinden anlaşmaya çalışın kabul ederler.

    2. Resmi Yoközcan

      Birkaç bankaya 100 bin TL civarı kredi borcum var Devlet memuruyum.şuan da birisine maaşımdan 1/4 oranında kesinti yapılıyor. Kesinti yapılan kişiye olan borç bittiğinde Bankalara kesinti yapılmaya başlayacak. Bankaların bu alacakları varlık fonuna devredilir mi yoksa ömür boyu maaştan kesinti mi yapılır.?

  3. Resmi Yokbenjaminn

    bir banka benden kredi kartından dolayı 2005 ten alacaklı olduğu dosyayı varlık şirketine satmış. maaşım son 16 aydır aynı bankaya yattığı için 1/4 kesiliyordu. ama resmi maaş haciz yazısı olmadan maaş ödemesi otomatik hesaba girince 1/4 hemen kesiliyor. yani şirkete gelen maaş haczi yazısı yok maaşım bankaya tam yatıyor. fakat yinede banka 1/4 kesiyor. kısa bir süre önce banka alacağını varlık şirketine devretmiş ama hala maaşımdan kesinti oluyor. bu normal midir? bana bu konuda yol gösterecek biri var sa çok sevinirim ? banka zaten aylarca kesinti yaparak alacağını kurtardı sayılır bir de üzerine şirkete satmış bu nasıl bir durumdur..banka alacağını sattığına göre ben artık bankaya borçlu değilim sanırım peki bu durumda bankanın hala kesinti yapması yasal mıdır ? yardımlarınızı bekliyorum..bu arada ana para 5000 tl zaten banka 4000 tl kesit benden. tam ana paraya anlamışken ödeyecekken varlık şirketine devretmişler..şimdi varlık şirkete daha uçuk rakam talep ediyor. ne yapmam lazım

    1. Resmi Yokasmin

      borcunuzu ödediniz mi bilmiyorum ama varlık yönetim şirketine kalan para üzerinden anlaşmaya çalışın. kabul edeceklerdir. uçuk miktarları isterler ama bu durumda ısrarcı olun ve zaten 1000 tl kalmış peşin yatırıp kapatabileceğinizi söyleyin.

  4. Resmi Yokhakan

    yorumları gordüm üzerime mal varlığı yok aldığım asgari ücret haricin de tokinin inşaatı bitmek üzere kayıtlar başladı yazılmayı düşünüyorum 15 sene taksitle ve 15 sene sonra veriyorlar evin tapusunu ve kendi adıma değil de eşimin adına yazılacağım.. inşallah 15 sene sürmez. bu arada hepinizden ALLAH razı olsun su serptiniz yüreğime.. borçu ben yapmış olsam zoruma gitmezdi