Kredi borcu olanlar dikkat! Bankalar artık sorunlu alacaklarını ihaleyle varlık yönetim şirketlerine satıyor.
Bu durumdan habersiz banka müşterileri ise soluğu mahkemede alıyor. Vatandaşın kafası karışık. Uzmanlar, 'Bankalar bilgi vermeli' derken, varlık yönetim şirketlerine başvuranlar çoğu zaman hiç ummadıkları indirimler elde ediyorlar.
Kredi Kartı Borcu Varlık Şirketlerine Devri
VARLIK ŞİRKETLERİNE DEVREDİLDİ
Türkiye'de yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu dosyası varlık şirketlerine devredildi. Nedeni ise avukatlık masraflarından kurtulmak... Varlık şirketleri, bankalardan ihale ile satın aldıkları borçları süresi ne kadar geçerse geçsin ya yapılandırıyor ya da borcun tamamını istiyor.
Durumdan habersiz vatandaşlar şirketlerden gelen borç talebini görünce soluğu savcılıkta alıyor. 'Biz tahsil edemedik siz uğraşın' diyen bankalar 2009 yılında 300 bin, 2010 1 milyon 300 bin, 2011 yılı Eylül ayı itibarıyla da yaklaşık 5 milyon kredi ve kredi kartı borcu varlık yönetim şirketlerine sattı.
2003'TE KURULDU
Şu anda Türkiye'de 8 Varlık Yönetim şirketi var;
- Anadolu,
- Bebek,
- Girişim,
- LBT,
- RCT,
- Final,
- Efes ve
- Standart
2003 yılında çıkan kanunla kurulan bu şirketler, sorunlu dosyaları ihale ile toplam borçtan daha düşük fiyatla satın alıyor. Borçlu kişi de artık bankaya değil dosyayı ihale ile bankadan alan varlık yönetim şirketine borçlu hale geliyor.
Varlık Yönetim şirketlerinin bir bölümü borç yapılandırmayı devam ettirirken, bir bölümü de 'Bizi banka ilgilendirmez' diyerek borcun tamamını talep ediyor. Milyonlarca vatandaş, borçlu olduğu banka tarafından dosyasının satıldığından haberi bile olmuyor.
İKNA OLMAYAN İCRAYA VERİLİYOR
Varlık Yönetim Şirketleri, borçluları önce ikna yolunu sonra hukuki yolu seçiyor. Kredizedelere 'borcunuzu ödemek için her türlü kolaylığı sağlayayım' deniliyor. Sonuç alınamadığı taktirde hukukçular devreye giriyor. Son çare ise icra... Bankaların sorunlu dosyaları satmasına tepki gösteren Avukat Mustafa Tekin, bankaların 1.300 bin dosyayı varlık yönetim şirketlerine sattığını belirterek 'Bankalar şimdi ellerindeki tüm dosyaları satmak istiyor. Borçlu olan vatandaş, bu durum karşısında savunmasız kalıyor' dedi.
TükoDer: Bankalar vatandaşı bilgilendirmeli
TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, 'Yapılandırma olayından sonra birçok kişiye bankaya gittiğinde 'bize borcunuz yok' denildi. Bir kısmına dosyalarının devredildiği söylenirken, bir kısmına hiçbir bilgi verilmemiş. Banka herhangi bir işlemde borçluya ulaşıp bilgi veriyorsa, dosyanın satışı öncesi borçlusuna bilgi vermeli. Hatta belirli süre içinde borcunu ödemediği takdirde borç dosyasının varlık yönetim şirketlerine satılacağını bildirmeli' dedi.
Bankaların devrettiği aktif toplamı 6.6 milyar TL
TEMERRÜT hali gerçekleşmiş, nakde dönmesi güçleşmiş ve hukuki takip süreci başlamış varlıklara sorunlu varlık deniyor. 2002 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'nin gündemine giren ve BDDK izniyle kurulan varlık yönetim şirketleri, bu sorunlu alacakları bankalardan ucuza satın alarak tahsilatını üstleniyor. Böylece bankalar takipteki alacaklar yükünden kurtulurken reel sektöre yeniden kredi verme imkanına kavuşuyor.
Girişim Varlık Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Hasan Tengiz, bankalar tarafından bugüne kadar varlık yönetimi şirketlerine devredilen sorunlu aktiflerin toplamının yaklaşık 6.6 milyar lira olduğunu açıkladı. Tengiz, devredilen sorunlu alacakların yaklaşık yüzde 52'sinin bireysel ve kredi kartı alacakları, yüzde 48'inin kurumsal, ticari ve kobi alacaklarından oluştuğunu söyledi.
Tengiz, bankacılık sektörünün 2011 Haziran sonu itibarıyla takipteki alacak tutarının ise 18.6 Milyar lira olduğunu ifade etti.
Tengiz, sürecin işleyişine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 'Bankalar satmak istedikleri alacaklardan oluşan bir portföy hazırlayıp bir tanıtım dokümanı ile tüm Varlık Yönetimi Şirketlerini satış sürecine davet ediyor. Daha sonra şirketler bunu inceliyor ve fiyat belirliyor. Son aşamada teklifler toplanarak ihale ile en iyi teklifi yapan Varlık Yönetimi Şirketine portföy temlik ediliyor. Bu aşamadan sonra portföyde bulunan borçlular için alacaklı Varlık Yönetim Şirketi oluyor, tahsilat ve hukuki süreç Varlık Yönetimi Şirketi tarafından yürütülüyor.'
Sistem nasıl işliyor?
Varlık yönetim şirketlerinin, Bankalar Kanunu çerçevesinde faaliyet alanlarının başında tahsili gecikmiş alacakların finansal kurumlardan (banka, katılım bankaları ve diğer mali kurumlar) satın alınması gelmektedir.
Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor.
Örneğin, bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 50 iskonto ederek, 50 milyon liraya varlık yönetim şirketine satıyor.
Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 70 lirasını tahsil ederse bu işten, (70-50) 20 TL kazanç sağlamış oluyor.
yazılan yorumlar neden gözükmüyor..
banka dosyamı satmıs. 2bın tl’lik borc, oldu 8 bın tl… Aslında 21bın tl. ıdı. hesapta ındırdıler 8 bın tl ye. benden 6 bın tl fazla para alıyorlar. ben turkıyede yasıyorum. benım devletım ızın vermemlı buna. resmen tefecı bunlar, gasp edılıyorum. magdur kısılerce fınal varlıgın mahkemeye verılmesı lazım. Basına ve medyaya bu olayın yansıması lazım. bız ac kalıyoruz. bu parayı yukseltıcez deyıp bızı her ay soyuyorlar. buna devletımızın dur demesı lazım
Kardeş ne verirsen ver köy sandığına gider. Mesele 100 tl borcun varsa 5 le 10 arası oynaya oynaya kabul ediyorlar.Bunlar kan emicilerin değişik versiyonu sakın hiç güvenipte para vermeyesin,rahat ol ses tonundan bile bunlar senin pisgolojinden anlıyorlar. Net konuş korkuyormuş havası yaratma.Bir gün seni ararlar mutlaka.Bunlar her şey derler sistemden bakarlar üzerinde mal varlığın varsa yandığın gündür.Sakın üzerine bir mal varlığı olmasın.DİK DUR..Benimde borcum var ben onlar aradığında orta şekerli kahvemi istiyorum hemen öğle yalvarıyorlarki 1 sat sürüyor maksat vakit geçsin.acaba mal varlığın olsa seninle konuşurmu bunlar Allah 10.u 110..Oolarak. alırlar acıma yok,his yok,bunlar paradan başka şey tanımazlar.Unutma ses tonundan dahi anlarlar çaresizliğini.BEKLE
Tahsilat için banka neyi beceremedi de Varlık Yön. Şirketi becereke?
Zıkkımın kökünü alacaklar.. “Sizi tanımıyorum.. siz de kimsiniz?” deyin geçin.. Avuçlarını yalayacaklar..
Kesinlikle ödemeyin..
güzel diyorsunuz da her ay faiz uygulanacak diyorlar ne yapacağımı şaşırdım. ne zamana kadar ödemeyelim bi fikriniz varmı. daha doğrusu ne yapayım bilgilendirebilir misiniz.
Hakan kardeş rahat ol 1 veye 2 yıl böyle yaşaman gerekecek üzerine mal varlığı olmasın.100 bin tl borç çıkarttılar bana 8 bin tl kapatalım diyor.ben 5 bin verdim.Bunlara açık kapı bıraklayacaksın.Hemen girerler sakın para falan gönderme köy sandığına gider.Bankalar tahsil edemediği paraları devletten alıyorlar ondan sonra bu dosyaları su an 7 veye 8 olması gerek varlık veya finas varlık sirketlerine satıyorlar senin borcun 15 binse senin dosyanı 750 tl satın alıyor bu sirketler ondan sonra banka değilde bu sirketlerin alacaklısı oluyosun bunlarda tutura bildiğine sana 80 bin 100 bin derler ama alamayacağını anlarsa 1bin veya 2 bin tl razı olurlar.sistem çok basit açık kapı bırakmayacaksın.Bunlar gece gündüz uyumaz o kapıdan girerler.Konuşmandan dahi seni çözerler.Benden bu kadar geçmiş olsun
Oranı abartmışsınız :) bankalar bu dosyaları %3 ile %5 arası varlık kuruluşlarına satıyor….. dolayısı ile her türlü anlaşma kolaylığı sağlıyorlar. borçlulara önerim %7 den fazla ödemeyin istesede istmesede eninde sonunda bu orana razı oluyorlar.
7 bin tl borcu 10 gün için de 14 bine çıkartmışlar. ne yapacağımı şaşırdım :S
Kardeş sakın paniğe kapılma. Üzerinede mal varlığı olmasın sakın.Eğer borcun bankayasa 1 veye 2 yıl içinde dosyan hareket görmesse varlık şirketlerine 500 tl ye satıyorlar .Bundan sonraki süreçte seni ararlar senin konuşmandan senin ödeyip ödeyemeceğini analiz ederler. sakın yapmayın,etmeyin ben borcumu ödeğeceyim deme battım gittim de.Ama anlaşırsak ileriki zamanda ödeyebilirim dersin.UNUTMA Sakın para falan gönderme köy sandığına gider. Daha sonra paran olursa nakit pazarlık yap 2 veya 3 bin tl. oynaya oynaya kabul edeceklerdir.Kendi elinle sana açılan davanın düştüğüne dahil yazı al.
barış çok güzel ve bilgilendirici bir yazı yazmış herkesin okumasını tavsiye ederim bu bilgilendirici yazın için tşkr ederim