BDDK bankaların tüketici ilişkilerinin düzenlenmesi amacıyla “tüketici ilişkileri koordinasyon görevlisi” ataması gerektiğine karar verdi.
Tüketici İlişkileri Koordinasyon Görevlisi bankaların organizasyon yapılarında yer alacak, bireysel nitelikteki ürün ve hizmetlere ilişkin şikayet ve talepler koordinasyon görevlisine iletilebilecek.
FAALİYET RAPORU HAZIRLAYACAK
Tüketici ilişkileri koordinasyon görevlisi tarafından her yılın Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayının son günleri esas alınarak üçer aylık dönemler itibarıyla faaliyet raporu hazırlayacak. Bu rapor hem BDDK’ya hem de banka denetim komitesine gönderilecek. Raporlarda, bireysel müşterilerden alınan ücret, komisyon ve benzeri faiz dışı gelirlerin gelişim ve değişimine yer verilecek.
MAĞDURİYETLER ENGELLENECEK
Resmi Gazete’de dün yayımlanan BDDK kararına göre, bankalarla bireysel müşteri arasında ihtilafların zamanında çözülmesi, müşteri mağduriyetlerinin engellenmesi amacıyla koordinasyon görevlisi atanacak. Tüketici ilişkileri koordinasyon görevlisi, bankalarda genel müdür yardımcısı düzeyinde temsil edilecek. Bankalar isterse genel müdür yardımcılarından birisini koordinasyon görevlisi atayabilecek. Ancak söz konusu genel müdür yardımcısı bireysel ürünlerin satış ve pazarlamasında yetkisi bulunmayan bir genel müdür yardımcısı olacak.
30 günde cevap verilecek
TÜKETİCİ ilişkileri koordinasyon görevlisi; itirazları, şikayetleri araştıracak, ücret, komisyon ve kesintilere ilişkin internet sayfasında yer alması gereken bilgilendirmelerin eksiksiz ve zamanında yapılmasını sağlayacak, müşteriler tarafından iletilen itiraz, şikâyet ve taleplerin, en geç 30 gün içinde gerekçeli bir şekilde cevaplandırılmasını sağlayacak.
-POS tefeciliğinin kamuoyunda suç olarak algılanmaması.