Azerbaycan doğalgazı için imzalar atıldı

Azerbaycan'da, Hazar Denizi'nden çıkarılan doğalgazın işletilmesi ve Avrupa'ya iletilmesi amacıyla nihai imzalar atıldı.

Azerbaycan doğalgazı için imzalar atıldı

Başkent Bakü'de, "Şahdeniz 2" yatağından çıkarılacak doğalgazın işletilmesi ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile Avrupa'ya iletilmesine yönelik nihai yatırım kararının imza töreni düzenlendi.Avrupalı tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve kıtanın enerji güvenliğinin temin edilmesi bakımından stratejik öneme sahip "nihai yatırım anlaşması", Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkanı Rövnak Abdullayev ve British Petroleum (BP) Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye sorumlusu Gordon Birrell tarafından imzalandı.Törende ayrıca Azerbaycan, Arnavutluk, Karadağ ve Hırvatistan tarafından "Güney Doğalgaz Koridoru" Mutabakat Zaptı'na imza atıldı.Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törendeki konumasında, Şahdeniz 2'in ve buradan çıkarılacak gazın taşıyıcıları, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) ve TAP'ın, dünyanın en büyük enerji projeleri arasında olduğunu söyledi.
Şahdeniz 2 kapsamında gerçekleştirilecek projelerin, Azerbaycan doğalgazının ihtiyacı olan pazarlara çıkmaya imkan verdiğini ifade eden Aliyev, bu projeler çerçevesinde 35 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 30 bin yeni iş yerinin açılacağını bildirdi.
Yürütülen enerji politikasının ve başlatılan projelerin, bütün ortak ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynayacağını vurgulayan Aliyev, "Şahdeniz projesi, bölgenin enerji haritasını değiştirecektir" dedi.
- "Bölgelerin refah seviyesini artıracak ve normalleştirecektir"
Türkiye'yi temsilen törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Şahdeniz 2'nin işletilmesiyle bölge ülkelerinin güçlü bir istikrar kazanacağını söyledi.
Projenin gerçekleşmesiyle siyasi istikrarın güçleneceğini ve ekonomik işbirliğinin artacağını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin daha önce ortaya koyduğu pozitif tutumun devam edeceğini, başından beri destek oldukları projenin hayata geçirilmesi için çaba sarfetmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.
Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla, Azerbaycan petrolünün dünya pazarlarına çıktığını, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattıyla da gazın Türkiye'de kullanılmasının önünün açıldığını hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti:
"Bunlar gerekli projelerdi fakat yeterli değildi. Gerek Türkiye'nin yaklaşık 50 milyar metreküp civarındaki doğalgaz ihtiyacının bir kısmının karşılanması gerekse AB ülkelerinin doğalgaz ihtiyaçlarının karşılanması adına önemli bir projeye imza atılıyor. Yok, paylaşılmaz ama var, paylaşılır. Hazar, doğal kaynaklarını dünya pazarlarına sunarak hem bulunduğu bölgeyi hem de diğer bölgelerin refah seviyesini artıracak ve normalleştirecektir. Türkiye olarak, stratejik konumumuzu ve coğrafyadan kaynaklanan avantajımızı projenin lehine kullanacağız."
Haydar Aliyev Merkezi'ndeki imza töreninde, Azerbaycan ve Karadağ Cumhurbaşkanı, Yunanistan, Gürcistan, Hırvatistan, Bulgaristan, Arnavutluk Başbakan, İtalya ve İngiltere Dışişleri Bakanı, ABD ise Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edildi.