Avrupa Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nda, ekonomi önemli başlık olarak yer aldı.
Raporda cari açığın yüksek seviyede olduğu belirtilerek, azalma eğilimine de girdiğine işaret edildi. Cari açıktaki yüksek seviyenin, istikrarsız dış borç yapısı ile birlikte yabancı yatırımcı akışını tersini sevirdiğine işaret edildi.
Raporda, cari açık ve dış borç uyarısı öne çıkarken "cari açık hala yüksek seviyelerdedir. Bu durum istikrarsız bir dış borç yapısı ile birlikte yabancı yatırım akışının tersine dönmesi halinde ülke ekonomisinin güç duruma düşmesi riskine yol açmaktadır" denildi.
Raporda, hükümet kurumları arasında bölünmüş sorumluluk alanlarının, bütçe ve orta vadeli ekonomi politikalarının belirlenmesi çalışmalarının koordinasyonunu zorlaştırmaya devam ettiğine işaret edildi.
BÜYÜMEDE DÜŞÜŞ
Raporda, 2012’de Türk ekonomisi yavaşlamaya devam etmekte olduğu, 2011’in dördüncü çeyreğinde yüzde 5,3 olan büyüme oranının, 2012 son çeyreğinde yüzde 1,4’e düştüğü, 2011 yılında yüzde 8,8 olan yıllık GSYH artışının ise 2012 yılında yüzde 2,2’ye düştüğü kaydedildi.
Diğer taraftan, 2012 yılında ihracat hacminin yüzde 16,7 oranında büyüdüğü, ancak bu büyümenin büyük bir kısmı sıra dışı olarak gerçekleşen İran’a parasal olmayan altın ihracatından kaynaklandığı ifade edildi. İhracattaki büyümenin ise altın ihracatındaki hızlı düşüşe bağlı olarak yüzde 3,2 oranına gerilediği belirtildi.
Raporda göze çarpan bir diğer konu ise 2011 yılında 12 yılında AB ortalamasının yüzde 52'si olan Türkiye kişi başı GSYH’sinin 2012 yılında yüzde 56’ya yükselmesi oldu.
CARİ AÇIK HALA YÜKSEK
2012 yılında iç talepteki düşüş ve ihracat oranlarının yüksek seviyede takip etmesi sonucu cari açıkta önemli bir daralma olduğunun belirtildiği belgede, cari açığın hala önemini korumakta olduğu ve yatırımcıların güveninin azalması durumunda Türk ekonomisi için önemli bir sorun teşkil edeceği bilgisine de yer verildi.
İŞSİZLİK YÜZDE 3 GERİLEDİ
2012 yılında işgücü piyasaları ekonomik yavaşlamaya rağmen göreceli olarak iyi bir performans sergilediğinin ifade edildiği raporda 2011 yılında %8,8 olan 20-64 arası yaş grubunda işsizlik oranının, 2013 yılında istihdam oranındaki %3’lük artışla %8,2 oranına gerilediği bilgisi yer aldı.
Diğer taraftan 2012 yılında erkekler arasında yüzde 75 olan arasında istihdama katılım, kadınlar arasındaysa yalnızca yüzde 30,9 olduğu belirtilirken, kayıt dışı istihdamın önemli bir sorun oluşturmaya devam ettiğine de değinildi.
ENFLASYON KABUL EDİLEBİLİR SEVİYEDE
Raporda, son dönemde tekrar yükselişe geçmiş olan enflasyon oranı da değerlendirildi. 2011 yılsonunda yüzde 10,5 seviyesinde olan enflasyon oranının 2012 sonunda yüzde 6,2’ye düşmüş olduğu ifade edildi. Her ne kadar bu oran Merkez Bankası’nın yüzde 5 olan yılsonu hedefinden yüksek olsa da +/- yüzde 'lik tolerans limitinin içerisinde olduğu kaydedildi.
Aynı zamanda 2012 yılında bütçe hedefleri önceki yılların aksine, devlet harcamalarındaki artış ve ekonomik faaliyetteki yavaşlama nedeniyle yakalanamadığı, 2011 yılında yüzde 1,4 olan merkezi hükümetin bütçe açığının ise 2012’de GSYH’nin yüzde 2’sine yükselmiş olduğu belirildi.
2013’ün ilk altı ayındaysa bütçe performansının genel olarak düzelme gösterdiği, ancak bütçe ve bütçe kurallarının belirlenmesi çerçevesinde saydamlık sağlanması yönünde hiçbir gelişme sağlanmadığı ifade edildi.