‘Alkol’de vakıf krizinden dönüldü

Alkol kullanımına ciddi kısıtlamalar getiren yasada yapılan bir başka son dakika müdahalesiyle de, cami yaptırma ve yaşatma amaçlı vakıflarla ilgili sürpriz bir krizin eşiğinden son anda dönüldü.

‘Alkol’de vakıf krizinden dönüldü

Yasadan son dakika önergesiyle çıkarılan düzenleme, sayıları 1700’ü bulduğu belirtilen bu vakıfların camilerde kullandığı işyerlerini Diyanet’e devrediyordu. Bu hüküm, hafızların eğitimine kaynak aktarılmasını da sağlıyordu.

SUİSTİMAL İÇİN DÜŞÜNÜLDÜ

TBMM Genel Kurulu’ndaki alkol tartışmalarının gölgesinde yapılan bu son dakika operasyonunun mimarlarından bir Ak Parti yöneticisi Hürriyet’e, “Yaratabileceği sorunlar gözden kaçmış, milletvekillerimizden de gelen itirazlar üzerine metinden çıkardık” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu düzenleme talebi Diyanet’ten geldi. Aslında haklı oldukları yönler de var. Cami vakıf ve dernekleriyle ilgili birçok suiistimal iddiası var. Cami ihtiyacı için kullanılması gereken kaynakların suistimal edildiği söyleniyor. Diyanet de bütün bu suistimal iddialarını ortadan kaldırıp, cami müştemilatındaki bu yerlerin gelirlerinin amacına uygun kullanımını sağlamak amacıyla böyle bir değişiklik talebinde bulundu. Ancak sonradan farkedildi ki, biz bir işi düzeltelim derken az daha çok daha büyük bir soruna yol açmak üzereymişiz. Bu konuda milletvekillerimizden de ciddi itirazlar geldi.

DAHA BÜYÜK SIKINTI OLACAKTI

Ciddi hukuki ihtilaflar doğabilecek, yıllarca sürecek dava süreçleri başlayacaktı. Hükümet olarak geçmişte kapatılan azınlık vakıflarının mallarını iade ederek büyük bir haksızlığı gidermeye, 28 Şubat’ta haksız kapatıldıklarına inandığımız çoğu cemaat vakıflarının yeniden açılıp, mallarının iadesini sağlamaya çalışırken az daha yüzlerce vakıf ve derneğin mallarına el konulmuş olunacaktı. Bu yerlerin Diyanet’e devri, cami yaptırmak isteyen bazı hayırseverleri de bu düşüncelerinden vazgeçirebilirdi. Bütün bunlar düşünülerek düzenlemeden vazgeçildi.”

Aynı yetkili, konunun Diyanet Tasarısı’nda yeniden ele alınacağını belirterek, “Ancak sorunu, denetimleri sıkılaştıracak çözmek daha doğru olabilir” dedi. Diyanet, bu düzenlemeyle Kuran kurslarında “hafızlık” eğitimi alan öğrencilere bütçe sağlamayı da hedefliyordu.