Kocaeli'de bulunan 'Autoport' adlı liman için 2007 yılında verilen 49 yıllık tahsis, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından hukuka uygun bulunmayınca iptal edildi.
KOCAELİ'nin Başiskele İlçesi sınırları içinde, otomotive göre dizayn edilerek yaklaşık 50 milyon dolar yatırımla yapılan 'Autoport' adlı liman için 2007 yılında verilen 49 yıllık tahsis, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından hukuka uygun bulunmayınca iptal edildi. Liman firma yetkilileri tarafından tahliye edilmeye başlandı.
Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'ne bağlı Yeniköy Beldesi'nde 150 bin metrekare alan üzerine kurulan Arkas Holding ile Kocaeli Sanayi Odası Başkanı olan işadamı Ayhan Zeytinoğlu ortaklığı ile yapılan Autoport Liman İşletmeleri A.Ş., inşa edildiği tarihten bu yana tartışma konusu oldu. Aynı yerde arazisi bulunan Mehmet Coşkun adlı işadamının hukuk mücadelesi başlattığı Autoport Limanı için birçok dava açıldı. 6 yıldır her seferinde 'yürütmeyi durdurma' kararları alınırken, otomotiv için tasarlanan liman bugüne kadar amacına uygun olarak çalıştıralamadı.
Serbest Bölge'nin hemen yanında, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda, ön izin döneminde ve imar planı olmayan dolgu sahasında kaçak olarak yaptırıldığı ileri sürülen Autoport Limanı 2007 yılında Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına işletmeci firmaya tahsis edildi.
Danıştay 13. Dairesi, 25 Kasım 2010 tarihindeişadamı Mehmet Coşkun'un sahibi bulunduğu Turgut Reis A.Ş. firmasının iptal istemi ile açtığı davayı esastan görüştü ve 49 yıllık tahsis işlemini hukuka uygun bulmayarak iptal etti. Daha sonra 12 devlet kurumundan izinlerinin olduğunu iddia eden eden Autoport yetkilileri bu karara itiraz haklarını kullandı. Danıstay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan kararın bozulmasını talep etti.
Danıştay İdari Dava Daireleri, 25 Ocak 2013 tarihinde Autoport'la ilgili dosyayı görüştürken sonra bu itirazın reddine karar verirken, ayrıca 13. Daire'nin verdiği 49 yıllık tahsisin hukuka uygun bulunmamasını kararını oy birliği ile onadı.
Danıstay 13. Daire'nin esastan verdiği ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun onaması ile kesinleşen kararlar sonucu verilen süre de doldu ve kaçak olduğu belirtilen yapıların bulunduğu liman, firma tarafından tahliye edilmeye başlandı.
Yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırımla yapılan Autoport Limanı şu anda tamamen işlemez hale geldi. Bundan sonra da limanda hiçbir yükleme ve boşaltma yapılamayacak.
Limanın tahliye edildiğini Kocaeli Valisi Ercan Topaca da doğrularken, daha önce bazı yasal sorumluluklar nedeniyle tahliye süresinin uzadığını, 29 Ağustos 2013 tarihinde hazırlanan tahliye tutanağı ile tahliyenin başladığını, ancak limanda bulunan 1163 adet çelik spiral boru ile 3 konteyner ofisin kaldırılması için yarına kadar süre verildiğini bildirdi.
Yarın tüm tahliye işlemleri sonuçlanmış olacak olan Autoport Limanı'nı, Maliye Bakanlığı'nın, uygun gördüğü takdirde yasalara uygun yeni düzenlemeleri yapmayı üstlenecek olan başka firmalara kiralayabileceği öğrenildi.