ASKERİ uçaklardan edindiği tecrübeyi özel jetlere yansıtan Dassault şirketi, pazardaki tüm dengeleri alt üst edecek yeni modelini Las Vegas’ta yapılan NBAA 2013 Fuarı’nda açıkladı. Falcon 5X adı verilen uçak, 45 milyon dolarlık full donanımlı fiyatı ile büyük ilgi çekerken, ilk sipariş adı açıklanmayan bir Türk iş adamından geldi.
Hürriyet Gazetesi'nden Uğur Cebeci ve Tolga Özbek'in haberine göre, İstanbul-New York arasında duraksız uçabilecek Falcon 5X, çift motorlu. Koltuk kapasitesi 16’ya kadar çıkabilen özel jet, sınıfındaki jetler arasında en geniş kabine sahip. Özellikle uzun menzilde yüksek konfor sunacak Falcon 5X’in kabinin yüksekliği 1 metre 98 santimetre. Eni ise 2 metre 58 santimetre.
Dassault’un uzun süredir üzerinde çalıştığı ve büyük gizliliğe sahip projede uçağın gökyüzüyle ilk buluşmasının 2015’te gerçekleşeceği açıklandı. Test ve sertifikasyon işlemlerinin ardından 2016 sonunda teslimat başlayacak.
FALCON AİLESİNE EN BÜYÜK YATIRIM
Falcon iş jetlerinin 40’ıncı yılını kutladığına dikkat çeken şirketin CEO’su Eric Trappier, "Bugüne kadar 2 bin 250 adet iş jeti imal ettik. Şimdi, Falcon Jet’ler arasında en büyük yatırımı 5X modelini yapıyoruz. Bu uçak, yüksek konforu uzun menzilde düşük operasyon maliyetleri ile birleştirecek. Yeni motorlar sayesinde Falcon 5X rakiplerine göre yüzde 50 daha az yakıt harcayacak" dedi.
TEKNOLOJİ SAVAŞ UÇAĞINDAN
Dassault’un bir çok teknolojiyi savaş uçaklarından alarak Falcon 5X’e adapte etti. Bunların başında kokpitte iki pilotun da tüm uçuş verilerine HUD olarak adlandırılan özel ekrandan takip edebilmesi geliyor. Pilotlar, radyo altimetre dahil bütün verileri buradan görebilecek. Uçağın bir başka artısı ise fly-by-wire olarak adlandırılan kablolu uçuş sistemi. Yeni nesil yolcu uçaklarında kullanılan bu sistem, pilotların daha iyi kumanda vermesini sağlıyor.
Özel tasarım ile uçak düşük hızlarla pistlere yaklaşacak. Uçağın minimum yaklaşma hızı saatte 194 kilometre olacak. Falcon 5X, 1600 metrelik pistlerden kalkıp inebilecek.
YOLCULARI YORMAYACAK
Toplam 9 bin 630 kilometre menzile sahip uçak havada 11 saat kalabilecek. Bu tür uzun uçuşlarda yolcuların rahatı için her türlü konfor düşünüldü. Kabin basıncı uçuş sırasında normal yolcu uçaklarından çok daha aşağıda olacak. 1188 metrelik düşük basınç sayesinde yolcular uzun uçuşlardan daha az etkilenecek.
TAVANDA CAM VAR
İş jetinin girişinde daha iyi bir ışıklandırmanın sağlanması amacıyla üste özel bir cam konuldu. Böylelikle yolcular kabine girerken gün ışığına doymuş bir bölgeden geçecek. Ayrıca yanlardaki geniş camlar sayesinde kabin gün ışığına doyacak. Uçaktaki tüm eğlence sistemi, tablet bilgisayarlardan kontrol edilebilecek.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Menzili: 9 bin 630 kilometre
Seyir yüksekliği: 15 bin 545 metre
Maksimum kalkış ağırlığı: 31 bin 570 kilogram
Motor: 2 adet Silvercrest Safran-Snecma
Motor itiş gücü: Her biri 11 bin 450 libre
Kabin hacmi: 50 metre küp
Bagaj hacmi: 4,4 metre küp