2 milyon TL ceza geliyor

Yeni Tüketicinin Korunması Kanunu’na göre uygun olmayan reklamı tekrar eden kuruma 2 milyon TL idari para cezası verilecek.

2 milyon tl ceza geliyorZaman'dan Merve Kantarcı'nın haberine göre, Reklam Kurulu’na 2013’te yapılan başvuru sayısı bin 560’ı buluyor.

Çoğunu gıda sektörünün oluşturduğu aykırı reklamlara bir yılda toplam 6 bin 448 TL para cezası verildi. Yeni Tüketicinin Korunması Kanunu’na göre uygun olmayan reklamı tekrar eden kuruma 2 milyon TL idari para cezası verilecek.

Reklamları, 13 farklı sektör başlığı altında inceleyen Reklam Kurulu’na, 2013 yılında yapılan başvuru sayısı bin 560’ı buluyor. Başvurudan 400’ünü gıda sektörü oluşturuyor. Kurulun görüşüp karara bağladığı 948 reklam dosyasından 343’ü gıda takviyeleriyle ilgili. Buna göre aykırı bulunan 339 gıda reklamından 211 adedine “durdurma”; 128 adedine ise “idari para ve durdurma” cezaları verildi.

Para cezası uygulanan 128 gıda dosyası için, 5 bin 923 TL reklam veren firmalara, 525 bin 157 TL mecra kuruluşlarına olmak üzere toplam 6 bin 448 TL para cezası verildi. Bunların yanında gıda takviyesi üreten veya pazarlayan firmaların örtülü reklamını yapan gazete, televizyon gibi mecra kuruluşlarında da idari para cezaları uygulandı. Yeni kanuna göre ise özellikle çeşitli sağlık problemlerine iyi geldiği iddia edilen gıda takviyesi reklamları da dahil olmak üzere kanuna aykırı bir reklam ulusal bir televizyonda tekrar yayınlanmaya devam ederse kurul 2 milyon TL idari para cezası uygulayabilecek.

Gıda takviyelerine ilişkin reklam ve tanıtımlarda; “çeşitli sağlık sorunlarını iyileştirici”, “saç çıkarıcı”, “boy uzatıcı”, “yağ yakıcı”, “kilo verdirici”, “kilo aldırıcı”, “cinsel performansı geliştirici” gibi sağlık beyanlarına yer veriliyor. Ayrıca, bu tür reklamların çoğunda, ürünlerle ilgili “Bakanlık onaylıdır” ifadesine yer verilerek ürünlerin gerçekten iddia edilen etkilere sahip olduğunu gösteren resmi bir kanıtmış gibi sunuluyor. Bu sıralamalarda gıda sektörünün diğer 12 sektöre (sağlık, kozmetik ve temizlik ürünleri, gıda, iletişim hizmetleri, dayanıklı tüketim malları, turizm, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri, tütün ve alkol, teknoloji, eğitim, enerji, örtülü reklam ve diğer sektörler) kıyasla ilk sırada yer aldığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bunun sebebinin son zamanlarda oldukça artan ve hastalıkları tedavi ettiğini belirten gıda takviyelerinin aldatıcı tanıtımı olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, gıda takviyelerinin etiket ve reklamlarında tedaviye yönelik olarak tanıtılmaları, ilgili mevzuata göre, aldatıcı ve yanıltıcı olduğunu ifade etti. Yazıcı, bu nedenle Reklam Kurulu’nun başta internet siteleri olmak üzere tüm mecralarda çeşitli sağlık beyanlarına yer verilerek yayınlanan bu tür ürün reklamlarını yaptırımlar ile engellemeye çalıştığını aktardı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, bu kapsamda 28 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile reklam alanında değişimler olacağını belirtti. Ersoy, yeni kanuna göre tüketicilerin ekonomik çıkarlarını önemli ölçüde bozan veya can ve mal güvenliğini tehlikeye düşüren reklamlar hakkında zaman kaybedilmeden durdurma kararı verebileceğini söyledi.

28 Mayıs 2014’te yürürlüğe girecek yeni kanunda idari para cezaları reklamın tüketiciye ulaştığı mecra türüne göre ayrıntılı bir şekilde düzenlendi. Buna göre aykırılık;

  • Yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmiş ise on bin Türk Lirası,
  • Ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmiş ise iki yüz bin Türk Lirası,
  • Süreli yayınlar aracılığıyla gerçekleşmiş ise (a) ve (b) bentlerinde belirtilen cezaların yarısı,
  • Yerel düzeyde yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmiş ise beş bin Türk Lirası,
  • Ülke genelinde yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmiş ise elli bin Türk Lirası,
  • İnternet aracılığı ile gerçekleşmiş ise elli bin Türk Lirası,
  • Kısa mesaj aracılığı ile gerçekleşmiş ise yirmi beş bin Türk Lirası,
  • Diğer mecralar aracılığı ile gerçekleşmiş ise beş bin Türk Lirası idari para cezası verilecek.

Diğer taraftan Reklam Kurulu, idari işleme konu ihlalin bir yıl içinde tekrar edilmesi hâlinde yukarıda belirtilen idari para cezalarını on katına kadar uygulayabilecek