Kağıt faturayla yılda 160 bin ağacın yok olmasına neden olan lojistik sektöründe çevre için harekete geçti. Elektronik fatura uygulamasına geçen Ceva Lojistik, 100 ağacı kurtaracak
Sabah'tan Yasemin Salih'in haberine göre kağıt kullanımında önemli bir yeri olan faturalar elektronik ortama taşınıyor. Bu harekete dünya çapında öncü olan finans sektörü önemli bir yol kat etti. Şimdi de global ekonomi nedeniyle kağıt tüketimindeki payı gittikçe artan taşımacılık sektöründen ciddi bir hamle geldi. Sadece faturalar için yılda 7 bin 800 ton kağıt kullanan sektör, bu yolla 160 bin ağacın dünyadan yok olmasına neden oluyor. Bu vahim tablo global tedarik zinciri Ceva'yı tedbir almaya götürdü. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'yle (IATA) işbirliğine giden şirket, havayollarında elektronik faturalama (e-AWB) anlaşması imzaladı. Sektörün yarattığı ağaç katliamına dur demek için örnek teşkil etmeyi amaçlayan şirket, yılda 5 bin faturayı ortadan kaldıracak. Bu rakam yılda 100 ağacın kesilmekten kurtulması demek.
2015'TE TÜM ÜLKELER GEÇECEK
Ceva BAMECA Bölgesi İş Geliştirme ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Turhan Özen, "Bu anlaşmayla diğer sektör ve şirketler için örnek bir adım attığımızı düşünüyorum" dedi. Elektronik faturada New York, Atlanta, Londra ve Frankfurt'un pilot bölgeler olarak belirlendiğini anlatan Özen, 2015'e kadar Türkiye dahil 60 ülkede bu uygulamaya geçilmiş olacağını ifade etti. Özen, "Bugüne kadar karbon salımını azaltmak için birçok proje yaptık. Ceva olarak önümüzdeki dönemde diğer iş ortaklarımızla da e-fatura için çalışmalar yapacağız. Çünkü lojistik sektörünün ağaç kesimine etkisi oldukça yüksek" diye konuştu.
KARBONA DARBE
Taşımacılık sektörünün çevreyle imtihanındaki bir başka kırık not da karbon salımıyla ilgili. Daha verimli merkezi depo yönetimiyle gereksiz güzergâhları ortadan kaldırdıklarını söyleyen Turhan Özen, bu alandaki çalışmalarını şöyle özetliyor: "Her müşteri için atmosfere salınan karbondioksit miktarını hesapladık. Kademeli olarak tüm depoları çözüm merkezi haline getirdik. Toplam karbon salımını düşürmek amacıyla önceden karayoluyla ulaştığımız bölgelere mümkün olduğunca demir ve denizyoluyla gitmeye çalışıyoruz."
KAMYONU AZALTIYOR
Türkiye'de de tüm dünyada olduğu gibi çevreye duyarlı yakıt ve lojistik modelleri kullandıklarını ifade eden Özen, iki yıldır trafikteki kamyon sayısını azalttıklarını vurguladı. Özen, "Ürün planlamasını ön plana çıkararak TIR kullanımını yükselttik. Bu sayede 2 yılda 2.2 milyon litrelik benzin tasarrufu sağladık. Bu da atmosfere 5 milyon kilogramlık karbon salımını engellemek anlamına geliyor. Bu miktarı daha da artırmak için kamyonları azaltmaya devam edeceğiz" dedi.