İskoçya'nın dünyaca ünlü ekibi Celtic'in stadyumunda Filistin bayrağı açılması yeni bir gelişme değil.
Gazze'de yaşananlar, tüm dünyada yürekleri burkarken bu acıya karşı batı dünyasında en büyük destek futbol sahalarından geldi.
İngiliz Joey Barton'ın sosyal medyadaki çıkışı çok konuşulurken, Ada'da Filistin davasına Celtic taraftarları tribünden destek oldu. Bir İskoç ekibinin UEFA'dan gelecek ağır bir cezayı dahi göze alıp Filistin'e destek çıkması aslında bir ilk değil. Yıllardır süren bir gelenek olarak bu davaya sahip çıkmak için birçok haklı sebepleri var.
İrlanda göçmenleri tarafından kurulan ve zamanla İskoçya'da ayrımcılığa uğrayanların simgesi haline gelen Celtic'in Filistin'le dayanışmasını, Britanya Parlamentosu çalışanı Peter McDade ve "Filistin için Celtic" grubunun kurucusu John Bennett'e sordular.
DAYANIŞMA 60'LARDA BAŞLADI
Celtic kombine sahibi olan McDade, durumu şöyle anlattı: "Celtic taraftarları tarihleri boyunca tiranlığa ve baskıya karşı durmuştur. Glasgow'un doğusunda fakir göçmenler tarafından kurulan bir kulübüz. Özellikle 60'larda İrlanda'ya benzer sorunlar yaşanan Güney Afrika ve Filistin'e karşı kulüpte ve taraftarda aidiyet ve duyarlılık oluştu."
ÜZÜLMEMEK MÜMKÜN MÜ!
Filistin meselesiyle daha yakından ilgilenen İskoçya'daki Celtic taraftarları "Filistin için Celtic taraftarları" isimli bir de grup kurmuş durumda. Kendilerini sosyalist olarak tanımlayan grubun kurucusu John Bennett, Celtic Park'ta konuya duyarlılık gösteren taraftarları bir araya getiren topluluk spor ve futbol üzerinden Filistin'e nasıl destek olunabileceği yönünde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bennett ayrıca "Filistin'in yüzleştiği duruma normal bir insanın karşı çıkmaması ve üzülmemesi mümkün değil" dedi.