Trabzonspor kulübü, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün CNN yayını sonrası yaptığı açıklamaya cevap verdi.
"CNN TÜRK kanalında, 17.02.2014 günü yayınlanan Tarafsız Bölge programına katılan kulübümüz hukukçularınca UEFA Temyiz Kurulu'nun Fenerbahçe Kulübü' ile ilgili kararının bir bölümüne değinilmiştir.
Hukukçularımızın bu beyanı üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından bir açıklama yapılmıştır.
Şikenin kamuoyunun gözleri önüne serildiği 3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren yapılan birçok açıklamada olduğu gibi, mezkûr açıklama da gerçek dışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.
Avukat Abdullah Kaya tarafından yapılan açıklamada, Fenerbahçe Kulübü'nün başvuru formunu doldurarak 5 Mayıs 2011 tarihinde UEFA'ya gönderdiği ileri sürülmüştür Oysa UEFA Temyiz Kurulu kararından, (kastedilen) başvuru formunun 2011 tarihli olmadığı, bir sonraki yıl doldurulan (2012 tarihli) form olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Kararın ilgili bölümünde Fenerbahçe Kulübü'nün: "Temyiz eden taraf şunu belirtmektedir: Formda herhangi bir yorum veya açıklama yapmamak doğruydu, çünkü Kulüp TFF Disiplin Komitesi tarafından aklanmıştı ve şahıslara ilişkin olan 16. Ağır Ceza Mahkemesi kararı henüz verilmemişti." şeklinde savunmada bulunulduğuna değinilmiştir.
Bilindiği üzere, Trabzonspor Kulübü ve temiz futbol paydaşları tarafından yanlı ve yetersiz bulunan PFDK' nın bahsi geçen kararı 6 Mayıs 2012 tarihinde açıklanmıştır. Kararda, eylemleri cezalandırılan Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu ve Cemil Turhan'ın bu eylemleri Fenerbahçe Kulübüne izafe edilmemiş (!) ve Fenerbahçe Kulübüne ceza verilmemiştir!
Fenerbahçe Spor Kulübü, UEFA nezdindeki savunmalarında; "Kulübün PFDK tarafından aklandığını, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin şahıslarla ilgili kararını henüz vermediğini" iddia etmiştir. PFDK 6 Mayıs 2012, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi ise 2 Temmuz 2012 tarihlerinde karar verdiğine göre; UEFA Temyiz Kurulu kararında bahsi geçen katılım başvuru formunun, FB Spor Kulübü'nün iddia ettiği gibi 2011 yılı ile ilgisi olmayıp, 2012 yılına ait olduğu ortaya çıkmaktadır.
Bütün bunlar, Fenerbahçe Kulübü'nün, iki yöneticisi ve bir çalışanı TFF Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılmasına rağmen; UEFA turnuvasına katılabilmek amacıyla yalan beyanda bulunduğu göstermektedir.
UEFA Temyiz Kurulu, kararında özetle şunu söylemektedir: "Mevcut davada, Temyiz Kurulu'nun net görüşü şudur: Başvuru Formunun UEFA'ya sunulduğu vakitte; temyiz eden tarafa (ve kamuya da olduğu belirtilebilir) açık olan bilgiler ışığında; temyiz eden taraf kendisine ve temsilcilerine atfedilen şike faaliyetleri konusunda yeterli olandan daha fazla bilgiye sahiptir. Her kulüpten, özellikle temyiz eden taraf gibi önemli bir futbol geleneğine sahip büyük bir kulüpten beklenen ve haklı olarak beklenmesi gereken şey; Başvuru Formu'nun usulüne uygun şekilde doldurulması konusunda iyi niyetli davranılmasıdır. Temyiz eden taraf bu konuda başarısız olmuştur ve suçu vefat eden bir şahsın üzerine atmak faydasızdır."
Trabzonspor Kulübü hukukçuları UEFA Temyiz Kurulunun kararında belirtilen bu hususa değinmişlerdir. Bu süreçte, Trabzonspor Kulübü tarafından hukuk dışı hiç bir bilgi ve belge kullanılmamış; mesnetsiz hiçbir iddiada bulunulmamıştır.
Öte yandan; Yargıtay ve 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından net biçimde ortaya konulduğu üzere ülke futbolunda "şike yapan bir suç örgütü" mevcuttur. Bir suç örgütünün, uzantıları vasıtasıyla kamuoyunu yanıltmak amacıyla; suç örgütü taktikleri kullanması ise şaşırtıcı değildir.
Trabzonspor Kulübü ve Camiası, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da; ülke futbolunun sportmenlik, ahlak ve hukuk kurallarına uygun şekilde yapılanması ve futbolun "şike ve suç örgütü taktikleriyle" değil "futbol taktikleriyle" gündeme gelmesi için mücadele etmeye devam edecektir.
Kamuoyunu saygıyla duyurulur.