Yazıcı: Kısa süre içinde kaldırılmasını bekliyoruz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Moldova arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin kararın kısa süre içinde uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.

yazici: kisa sure icinde kaldirilmasini bekliyoruz

Moldova Başbakanı Lurie Leanca, Türkiye-Moldova Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 7. Dönem Toplantısı için Kişinev'e gelen Bakan Yazıcı'yı kabul etti.

Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığını ancak gelinen noktanın yeterli olmadığını belirtti.

Ticaret hacminin arttırılması için Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) önemine dikkati çeken Yazıcı, "İmzalayacağımız STA sadece ikili ticari ilişkilerimizin değil, aynı zamanda karşılıklı yatırımların da artmasını sağlayacaktır. Bu çerçevede, yatırımcılara uygun bir atmosferin, hukuki güvencelerin ve idari kolaylıkların sağlanmasının büyük önem taşıdığı malumunuzdur. Ülkelerimiz arasında 1994 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının günümüz koşullarına uygun biçimde en kısa sürede tadil edilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerini, Türkiye ile Moldova ticari ve ekonomik ilişkilerinde "henüz tam olarak keşfedilmemiş bir alan" olarak nitelendiren Yazıcı, Türk firmalarının Moldova'da üstlendiği proje miktarının 204 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

- Vize konusu

Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda serbest seyahatin önemine işaret eden Yazıcı, "İki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin kararın kısa süre içinde uygulamaya geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Yazıcı, sıkı mali disiplin ve tutarlı ekonomi politikalarıyla Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, kişi başına düşen geliri 25 bin doların ve dış ticaret hacmini ise 1 trilyon doların üzerine çıkarma hedefleri olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinin bu ivmeyi kazanmasında dış ticaretin önemli bir rol oynadığını belirten Yazıcı, OECD ülkeleri arasında, dış ticaret hacmi en hızlı artanlardan birinin Türkiye olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Moldova arasındaki dış ticaret hacminin giderek arttığına dikkati çeken Yazıcı, "2002 yılında 44 milyon dolar olan dış ticaret hacmimizin 2013 yılında 537 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz. 2002 yılında 40 milyon dolar olan Moldova'ya ihracatımız ise 2013 sonunda 276 milyon dolara yükseldi. Bugün Türkiye, Moldova'nın ithalatında sekizinci, ihracatında ise dördüncü ülkedir. Aramızdaki ticaretin her iki ülkenin ekonomik potansiyellerini yansıtmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle Başbakanlarımızın koydukları 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için daha çok çaba göstermeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Moldova'nın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklediklerini belirten Yazıcı, "Gökoğuz Yeri yönetimine, ülkemizin Moldova'nın Avrupa yönelimini desteklediğini ve merkezi hükümetin dış politikasıyla uyumlu bir hareket tarzı benimsemesi gerektiğini düşündüğümüzü her vesileyle belirtmekteyiz. Gökoğuz toplumunun yönelimini gösteren referandum sonuçlarının, her halükarda bölgeye yönelik siyasi değerlendirmelerde dikkate alınması gerekmektedir. Öte yandan, referandumda çıkan sonucun Moldova'nın AB yönelimi önünde bir engel teşkil etmeyeceği görüşündeyiz" şeklinde konuştu.

Moldova Başbakanı Leanca da iki ülke arasındaki ilişkilerin artmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Görüşmenin ardından Moldova Türk İş Adamları Derneği'nin düzenlediği öğle yemeğine katılan Yazıcı, burada Türk iş adamlarıyla bir süre sohbet etti.