Yabancı bankacılar Türk kadınını neden çok seviyor?

Türkiye'de kadın banka genel müdürlerinin öncüsü Piraye Antika oldu. 1993'te HSBC'nın başına geçmesinden yaklaşık 20 yıl sonra kadın banka genel müdürü sayısı sekize çıktı ve bunların altısı yabancı sermayeli bankalarda görevlerini sürdürüyor.

yabanci bankacilar turk kadinini seviyorAKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 2013 yılı mart ayında yaptığı bir açıklamada kamuda çalışan çok sayıda kadın olduğunu, kamu bankalarında açalışan kadın nüfusunun yoğunluğunu belirterek "Ama hiç kadın banka genel müdürü yok" dedi.

Şahin'in kastı kamu bankalarıydı. Çünkü özel bankalarda durum biraz farklı. Şu an Türkiye Bankalar Birliği (TBB) kayıtlarına göre ülkede faaliyet gösteren 45 bankada genel müdür düzeyinde sekiz kadın görev yapıyor. Nurol Yatırım Bankası ile Alternatifbank dışında kadın genel müdürü görev veren bankaların ortak özelliği yabancı sermayeli bankalar olmaları. Citibank, Habib Bank, ING Bank, Societe Generale, Standard Chartered ve Tekstilbank kadın genel müdür çalıştıran ve yabancı sermayeli olan diğer altı banka.

1993'TE PİRAYE ANTİKA İLE BAŞLADI Türkiye'de kadın genel müdür tercihini kullanan ilk banka HSBC oldu. 1993'te Piraye Antika'yı Türkiye operasyonunun başına getiren HSBC'den sonra ikinci kadın genel müdür yine bir başka bankada kendisini gösterdi. 1995'te artık Türkiye'de faal durumda olmayan Credit Lyonnais Dominigue Tissier'i Türkiye'de genel müdürlüğe getirdi.

İKİNCİ ÇİM GÜZELAYDINLI Daha sonra 2002'ye kadar başka kadın genel müdür tercihi kullannan yönetim kurulu çıkmadı. 2002'de Türk sermayeli Tekstilbank, Çim Güzelaydınlı'yı genel müdür koltuğuna oturttu. Bu tercih Tekstilbank'ı bir kadını genel müdür olarak tercih eden ilk Türk bankası olma noktasına da getirdi. 2003 yılından itibaren de Türk bankacılık kesiminde kadın genel müdürlerin sayısı arttı. Özellikle yabancı bankaların kadın genel müdürleri tercih ettiği de dikkat çekici bir not haline geldi. Pakistan sermayeli Habib Bank'ın Türkiye'de Ayşe Şebnem Türkay ile çalışması ise yabancı bankalar arasındaki en dikkat çekici özellik..

Kadın genel müdür tercih eden diğer bankalar:  

Pınar Abay (ING Bank): Türkiye’nin en genç banka müdürü unvanını alan Abay, 13 Aralık 1977 Ankara doğumlu.  Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden yüksek şeref listesinde mezun olan Abay’ın Harvard Business School’dan işletme yüksek lisans derecesi (MBA) bulunuyor.

Yönetim ve danışmanlık şirketi McKinsey’in Türkiye yönetici ortağı olan AbayKariyeri boyunca Türkiye ofisine ek olarak New York ve San Francisco ofislerinde de görev alan Abay, çok sayıda uluslararası finansal kuruma hizmet verdi. Abay bankacılık alanında özellikle şube ağı yönetimi, çok kanallı bankacılık, bankacılık stratejisi ve operasyonları da dahil olmak üzere Avrupa genelinde uzman olarak kabul ediliyor.

Türkiye’de çok sayıda bankanın geniş kapsamlı değişim programlarını yöneten Abay, Türk bankacılık sektörü hakkında derin bir bilgi birikimine sahip. Meriç Uluşahin (Alternatifbank): 1965 yılında doğan Uluşahin, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1987 yılında Bankacılık kariyerine başladı ve çeşitli özel bankalarda görev yaptı. 2002 yılında Şekerbank’taki ilk görevine Fon Yönetimi Müdürlüğü’nde koordinatör olarak atanarak başladı ve 2003 yılından 2008 yılına kadar aynı Birimde Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Uluşahin, 2008’den buyana genel müdürlük görevini sürüyor. Hatice Çim Güzelaydınlı (Tekstil Bankası): Türk bankacılık sektörünün en genç genel müdürlerinden biri olan Güzelaydınlı, 1960 İstanbul doğumlu. Notredame De Sion Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı.  İş hayatına 1987 yılında Arthur Andersen’de atıldı. 1990 yılında Aktif Finans Factoring’e mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak geçti. GSD Holding ile tanışması da Aktif Finans çatısı altında oldu. Ardından, GSD Grubu’nun ortak olduğu Tekstilbank’da 6 ay genel müdür yardımcılığı yaptı. 1994 yılının başında da Tekstilbank’ın sahibi olduğu Tekstil Factoring’in başına geçti. Yaklaşık sekiz yıl bu görevini yürüttükten sonra 15 Mart 2002’te Tekstilbank Genel Müdürü oldu.

Neslihan Serra Akçaoğlu (Citibank): Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler mezunu.  2000 yılında ticari ürünler yöneticisi olarak Citbank'a katıldı ve 2002 yılında Citi Türkiye ve İsrail Bölgesi Ticaret Finansmanı, Nakit Yönetimi ve Menkul Kıymet Saklamadan Sorumlu Bölüm Başkanlığına getirildi.  2005-Ağustos 2007 arasında merkezi Londra'da bulunan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi ticari ürünler yöneticiliğini yürütt,  50 ülkedeki ticari finansman ve ticari ürünlerin bölgedeki stratejisi, yeni ürün geliştirmesi ve konumlanmasının sorumluluğunu üstlendi.

Pınar Cengiz (Nurol Yatırım Bankası A.Ş.),: 1994 yılında ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra, T.C.  İş Bankası’nda çalışma hayatına başlayan Cengiz, kuruluşu ile beraber Nurol Yatırım Bankası’na katıldı. Krediler Yönetmenliği, Krediler Müdürlüğü ve Krediler Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2007 yılı Ağustos ayında Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür Vekilliği’ne atandı. 2008 yılı Ağustos ayından itibaren Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de sürdüren Cengiz, 2 Ocak 2009 tarihinden itibaren Genel Müdürlük görevini asaleten üstlendi.

Dilek Yardım (Credit Agricole Yatırım Bankası Türk A.Ş.): Daha önce Calyon Bank Genel Müdürlüğü yapan  Dilek Yardım, 20 senelik bankacılık kariyerine sahip. Amerikan Bankers Trust, Alman Deutsche ve Fransız Calyon/Credit Agricole için çalıştı.  Yardım, daha önce de Deutsche Bank Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuştu. Pınar Erim Gözalan (Societe Generale): 1967 Milas doğumlu. ingilizce ve Fransızca biliyor. Kadıköy Anadolu Lisesi, Boğaziçi Üniv. İşletme Bölümü'nü bitirdi. Arthur Andersen'da üç yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Societe Generale Türkiye ofisinde çalışmaya başladı. İdari ve Mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra genel müdürlüğe getirildi.